Ο Βόλος φωνάζει “Όχι” στην καύση σκουπιδιών

Ο Βόλος φωνάζει “Όχι” στην καύση σκουπιδιών
Συλλαλητήριο κατοίκων του Βόλου το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ενάντια στην αδειοδότηση που έλαβε η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (της γαλλοελβετικής πολυεθνικής LafargeHolcim) για καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως (RDF) που θα τα αξιοποιεί ως καύσιμο. Eurokinissi

H Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου εξηγεί γιατί το ζήτημα δεν αφορά μόνο την περιοχή και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου εξηγεί εδώ και καιρό ότι η καύση των σκουπιδιών δεν αφορά μόνο το Βόλο, ούτε καν μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα διεθνές πρόβλημα που προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις σε πολλές χώρες. Άλλωστε ενόψει του συλλαλητηρίου της 16ης Μαρτίου η Επιτροπή Αγώνα έχει ήδη λάβει πολλά μηνύματα συμπαράστασης από κινήματα, αγωνιστές ακόμη και βουλευτές από το εξωτερικό.

Ρίζα του προβλήματος είναι η εντελώς ανεξέλεγκτη παραγωγή σκουπιδιών σαν αποτέλεσμα των νόμων με τους οποίους λειτουργεί η «ελεύθερη» καπιταλιστική οικονομία (άναρχη παραγωγή για το άμεσο κέρδος, σκληρός ανταγωνισμός κεφαλαίων, παγκοσμιοποίηση, προώθηση της υπερκατανάλωσης, περιοδικές κρίσεις κοκ). Στη συνέχεια, η ίδια η διαχείριση των τεράστιων αυτών ποσοτήτων σκουπιδιών γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία.

Πρόσφατο άρθρο στην Βρετανική εφημερίδα Guardian2 περιγράφει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της μικρής πόλης του Τσέστερ στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Το Τσέστερ, των περίπου 40,000 κατοίκων, εκ των οποίων το 1/3 ζει στη φτώχεια, αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα ρύπανσης επειδή στην περιοχή λειτουργούν δεκάδες χημικές και άλλες βιομηχανίες.

Αποτέλεσμα της ρύπανσης είναι το 40% των παιδιών της πόλης να πάσχουν από άσθμα ενώ ο καρκίνος των ωοθηκών να είναι πάνω από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Πενσιλβάνια κατά 64% και ο καρκίνος των πνευμόνων κατά 24%!

Σαν να μην έφτανε η υπάρχουσα κατάσταση, το Τσέστερ έχει επιλεγεί να γίνει ο αποτεφρωτήρας μεγάλου μέρους της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ παράγουν 250εκ τόνους σκουπιδιών το χρόνο και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 έστελναν το 40% των ανακυκλώσιμων στην Κίνα. Μετά την απαγόρευση εισαγωγής σκουπιδιών από την Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν στραφεί στην καύση. Περισσότεροι από 200 τόνοι ανακυκλώσιμων σκουπιδιών (πάνω από το 50% του συνόλου) μεταφέρονται από την Νέα Υόρκη, τη Β. Καρολίνα, το Οχάιο και άλλες κοντινές περιοχές και αποτεφρώνονται στο εργοστάσιο Covanta του Τσέστερ κάθε μέρα. Η συνολική ποσότητα των σκουπιδιών που καίγονται καθημερινά στο Covanta είναι περίπου 3,5 χιλιάδες τόνοι! Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αποτεφρωτήρες σκουπιδιών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα μα την Dr Marilyn Howarth, η οποία εξειδικεύεται στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια:

«Τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, ανακοπών και άσθματος είναι πάνω από το κανονικό στο Τσέστερ και όλα σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση…τώρα οι κάτοικοι του Τσέστερ είναι εκτεθειμένοι σε χειρότερη ρύπανση λόγω της αύξηση της κίνησης των φορτηγών που μεταφέρουν ανακυκλώσιμα προς καύση στο Covanta.

Από τη στιγμή που καίγονται τα πλαστικά εκλύουν πτητικές οργανικές ενώσεις, κάποιες εκ των οποίων προκαλούν καρκίνο.

Παρότι είναι δύσκολο να συνδέσεις κάθε περίπτωση καρκίνου, καρδιακής πάθησης ή άσθματος με μια συγκεκριμένη αιτία, οι εκπομπές καυσαερίων από την καύση σκουπιδιών στο Covanta περιέχουν γνωστούς καρκινογόνους ρύπους και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου για τους κατοίκους του Τσέστερ».

Οι πολίτες όμως δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αντιδρούν και αγωνίζονται για το περιβάλλον και την υγεία τους. Η Zulene Mayfield, ηγετική φυσιογνωμία της τοπικής κίνησης «Κάτοικοι του Τσέστερ που ανησυχούν για την ποιότητα ζωής» λέει χαρακτηριστικά:

«Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν το σωστό ανακυκλώνοντας αλλά δεν έχουν ιδέα που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα και ποιες είναι οι επιπτώσεις… Όλοι ελπίζουν τα παιδιά τους να καταφέρουν να φύγουν από αυτή την πόλη. Γιατί πρέπει να θεωρούμαστε αναλώσιμοι;»

Είναι φανερό ότι από τις ΗΠΑ ως την Ελλάδα το περιβάλλον και η δημόσια υγεία θεωρούνται παράπλευρες απώλειες στο κυνήγι του κέρδους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απαραίτητη η μαζική, οργανωμένη και με διάρκεια κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών. Για να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών στο Βόλο και παντού και για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της περιβαλλοντικής καταστροφής που δεν είναι άλλες από την ίδια τη δομή της οικονομίας που βάζει τα κέρδη των εταιριών πάνω από το περιβάλλον και την υγεία.

Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα