Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί απελευθέρωσης άγριων ζώων από οικολόγους λένε 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί απελευθέρωσης άγριων ζώων από οικολόγους λένε 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις
Transport operation of bears and wolves from the Zoo of Thessaloniki at the premises of Arcturos, Thessaloniki, Greece on June 5, 2015. / , , 5 2015. Sooc

Πρόκειται για ένα από τους πιο διαδεδομένους "αστικούς"-υπαίθριους μύθους που όλοι έχουμε ακούσει. Κάποιοι σκοτεινοί τύποι, με οικολογική υπερσυνειδήση αφήνουν φίδια, λύκους και άγρια ζώα στην ελληνική επαρχία και καταστρέφουν το βιος αθώων πολιτών

Οι 17 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα διαψεύδουν κατηγορηματικά με κείμενό που έδωσαν στη δημοσιότητα τους «”υπαίθριους μύθους” περί ενός “σκοτεινού σχεδίου” απελευθέρωσης άγριων ζώων στην ελληνική φύση».

Όπως υπογραμμίζουν, οι εν΄ λόγω «μύθοι, παρότι δεν ευσταθούν, πυροδοτούν επικίνδυνες πρακτικές και δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα για απειλούμενα είδη και όχι μόνο».

Δεν βοηθούν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας

«Η προστασία των απειλούμενων ειδών απαιτεί τη συνεργασία και την κατανόηση των κατοίκων και επαγγελματιών της υπαίθρου. Οι μύθοι περί απελευθερώσεων θίγουν ακριβώς αυτή την απαραίτητη συνθήκη και φέρνουν χωρίς λόγο αντιμέτωπες ομάδες επαγγελματιών, όπως πχ οι κτηνοτρόφοι, με ΜΚΟ, τοπικές αρχές και επιστήμονες. Η αποδόμηση αυτών των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς μόνο με τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων μπορούμε να εφαρμόσουμε ρεαλιστικές λύσεις για την προστασία τόσο της άγριας ζωής όσο και των επαγγελματιών της υπαίθρου και των περιουσιών τους», δηλώνουν οι 17 φορείς που συνέταξαν το κείμενο.

Τα… φίδια και οι ιστορίες για άγρια ζώα και αγρίους

«Κάθε χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με φήμες για φίδια, αρκούδες, λύκους και τσακάλια που έχουν κατακλύσει, υποτίθεται, την ελληνική ύπαιθρο, από κρυφές και ανεξέλεγκτες απελευθερώσεις «οικολόγων» ή αγνώστων ατόμων που κινούνται ύποπτα σε δασικούς δρόμους. Οι φήμες αφορούν συνήθως προστατευόμενα ζώα που προκαλούν ζημιές, όπως ο λύκος ή η αρκούδα ή «τρομακτικά» ζώα, όπως τα φίδια. Πόσο εφικτή όμως και ωφέλιμη θα ήταν για την ελληνική φύση μια τέτοια πρακτική; Οι 17 οργανώσεις, αποδομούν αυτόν τον μύθο και αναλύουν πόσο αβάσιμος αλλά και επικίνδυνος είναι τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για εμάς τους ίδιους».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «οι άνθρωποι των οργανώσεων που δουλεύουν καθημερινά και επί χρόνια μέσα στη φύση, μοιράζονται προσωπικές μαρτυρίες από τραγικά και ευτράπελα που τους έχουν συμβεί στις επαφές τους με διάφορους πολίτες που έχουν παρασυρθεί από τους μύθους». Τέλος, τονίζουν ότι «οι μαζικές κρυφές απελευθερώσεις άγριων ειδών είναι ανέφικτες και επικίνδυνες και ζητάει από τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στη λύση για αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης».

Πηγή: ΑΠΕ/ Φωτό: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα