Απειλείται το έντομο που “κρατά” στα φτερά του το μέλλον μας

Διαβάζεται σε 4'
Απειλείται το έντομο που “κρατά” στα φτερά του το μέλλον μας
iStock

Ζώνες πολέμου, μικροπλαστικά και φώτα του δρόμου απειλούν τον πιο πολύτιμο σύμμαχό μας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Reading.

Έναν αυξανόμενο αριθμό απειλών, μεταξύ των οποίων είναι και οι εμπόλεμες ζώνες, τα μικροπλαστικά και ο τεχνητός φωτισμός, αντιμετωπίζει ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του ανθρώπινου είδους.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Reading με τίτλο «Αναδυόμενες Απειλές και Ευκαιρίες για τη Διατήρηση των Παγκόσμιων Επικονιαστών» ο αθόρυβος και όμως τόσο σημαντικός κρίκος του οικοσυστήματος, οι μέλισσες, εκπέμπουν “SOS”.

Οι επιπτώσεις του πολέμου και των συγκρούσεων

Σύμφωνα με τον Guardian, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, επηρεάζουν αρνητικά τις μέλισσες.

Οι γεωργικές αλλαγές που επιβάλλονται σε εμπόλεμες περιοχές περιορίζουν την ποικιλία των καλλιεργειών, στερώντας από τους επικονιαστές τη διαφοροποιημένη τροφή που χρειάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Μικροπλαστικά και ρύπανση σε κυψέλες

Closeup view of fresh honeycomb with bee

Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά σε κυψέλες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δοκιμές σε 315 αποικίες μελισσών αποκάλυψαν την παρουσία συνθετικών υλικών, όπως πλαστικό PET, σε μεγάλο ποσοστό.

Αυτό δείχνει την εκτεταμένη ρύπανση ακόμη και στο εσωτερικό των μελισσοσμηνών.

Τεχνητός φωτισμός και ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα φώτα του δρόμου μειώνουν κατά 62% τις επισκέψεις των νυκτόβιων επικονιαστών στα άνθη.

Παράλληλα, η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη ζωή, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των μελισσών.

Αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα: ένας επικίνδυνος συνδυασμός

A Honey bee foraging on a flower

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία φτάνουν στις κυψέλες και στο μέλι, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά των μελισσών – μειώνοντας την ικανότητά τους να συλλέγουν τροφή και να επισκέπτονται άνθη. Επιπλέον, τα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων, ακόμη και όταν οι ουσίες αυτές βρίσκονται κάτω από τα «ασφαλή» όρια, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και προκαλούν επικίνδυνες επιπτώσεις, επισημαίνει ο Guardian.

Ο καθηγητής Simon Potts, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Η έγκαιρη αναγνώριση νέων απειλών και η λήψη μέτρων για την προστασία των επικονιαστών είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή περαιτέρω σημαντικών μειώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα διατήρησης. Οι επικονιαστές είναι άκρως σηαντικοί για το σύστημα τροφής, την ανθεκτικότητα στο κλίμα και την οικονομική ασφάλεια. Προστατεύοντας τους επικονιαστές, προστατεύουμε τους εαυτούς μας.»

Προτάσεις για προστασία των μελισσών

A close-up photograph of a bee collecting nectar from a vibrant yellow flower. The image focuses on the bee's detailed anatomy and the flower's rich color

Οι ερευνητές προτείνουν τα εξής για την προστασία των μελισσών:

  • Αυστηρότερη νομοθεσία κατά της ρύπανσης από αντιβιοτικά
  • Μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα, για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • Δημιουργία ανθοφόρων οικοτόπων εντός φωτοβολταϊκών πάρκων
  • Καλλιέργεια φυτών με πλούσια γύρη και νέκταρ, για βελτιωμένη διατροφή των επικονιαστών

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Dr. Deepa Senapathi, τονίζει τη σημασία της συλλογικής δράσης: «Χρειάζεται προσπάθεια από όλους. Η διατήρηση και η ενίσχυση των φυσικών οικοτόπων, ακόμα και στους κήπους μας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Όμως οι πολιτικές αποφάσεις και οι ατομικές πρωτοβουλίες πρέπει να συνδυαστούν για να δημιουργήσουμε φιλόξενα περιβάλλοντα για τους επικονιαστές σε όλα τα επίπεδα – από τους κήπους και τις φάρμες, μέχρι τους δημόσιους χώρους και το ευρύτερο τοπίο.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα