85η ΔΕΘ: Ολική επαναφορά για τον ιστορικό οικονομικό θεσμό της χώρας

85η ΔΕΘ: Ολική επαναφορά για τον ιστορικό οικονομικό θεσμό της χώρας

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σηματοδοτούσε διαχρονικά την επάνοδο στην οικονομική δραστηριότητα, αποτελούσε κατ’ αναλογία ένα είδος «πρωτοχρονιάς» μετά τη θερινή ραστώνη.

Η ΔΕΘ αποτελεί ένα γεγονός πολιτικής σημασίας καθώς οι θέσεις κυβέρνησης και κομμάτων για την Οικονομία «εκτίθενται» με συγκροτημένο τρόπο στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά στη μεταπολεμική ιστορία του θεσμού, όπου η διοργάνωση ματαιώθηκε -ελέω πανδημίας- ωστόσο φέτος η διοργανώτρια ΔΕΘ-Helexpo προχωρά στο διάστημα 11- 19 Σεπτεμβρίου στην πρώτη Covid-free μεγάλη έκθεση της Ευρώπης, που θα γίνει με φυσική παρουσία και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Πρόκειται για ένα σήμα επανόδου σε μια νέα κανονικότητα, αλλά και στην προσαρμογή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάκαμψης μετά το «πάγωμα» της πανδημίας και την σχεδιαζόμενη ενίσχυση της από δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους.

Έτσι, η 85η ΔΕΘ έχει ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα (στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821) και εστιάζει στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Οι βασικές εκθεσιακές ενότητες που απαρτίζουν την 85η ΔΕΘ είναι οι εξής: «Ελλάδα» (Παρελθόν – Παρόν- Μέλλον), «Ψηφιακή Ελλάδα», «Ανάπτυξη», «Πολιτεία», «Ελλάδα & Επιχειρηματικότητα», «Akademia», «Ενέργεια-Κυκλική Οικονομία», «Ηλεκτροκίνηση» και «e-GAMING».

H 85η ΔΕΘ θα φιλοξενήσει ένα πολύ μεγάλο αφιέρωμα στις νέες τεχνολογίες και τη νέα επιχειρηματικότητα, ακολουθώντας το momentum που ούτως ή άλλως κυριαρχεί παγκοσμίως, αλλά και τους ρυθμούς επιτάχυνσης προσαρμογής της Ελλάδας στην ψηφιακή μετάβαση. Μάλιστα, ένα μήνα σχεδόν μετά τη λήξη της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθεί – με συνδιοργανώτρια την Helexpo- η έκθεση BEYOND, που έχει στόχο να παρουσιάσει όλο το πλέγμα της τεχνολογικής εξέλιξης μέσα από εφαρμογές, λύσεις και υπηρεσίες. Η Beyond αποτελεί μια πρωτοποριακή διοργάνωση στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας και φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για την καθιέρωση μιας διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα στα πρότυπα της ΜWC, που θα διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμμετέχοντες.

Πέρα από τις βασικές θεματικές της φετινής διοργάνωσης, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΘ-Helexpo AE, παρούσες στην 85η ΔΕΘ θα είναι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα αναδείξουν την ιστορική τους συνέχεια, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους, ενώ το ελληνικό επιχειρείν αναμένεται να εκπροσωπηθεί και με την παρουσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), αλλά και την αυτόνομη συμμετοχή των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ συνοδεύεται επίσης από εκείνη του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, που φέτος θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» από τη Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα». Στο πλαίσιο του φόρουμ, θα γίνει αναλυτική συζήτηση και θα προταθούν ιδέες και δράσεις για την οικονομία και την κοινωνία, μετά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας. Στο διάστημα αυτό, θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο φόρουμ θεματικά πάνελ διάρκειας μιάμισης ώρας, στα οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι εκπρόσωποι κομμάτων, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης.

Εκτός των δράσεων της έκθεσης και του φόρουμ, σημαντικό μέρος της διοργάνωσης αφορά στην παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Έτσι, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου θα γίνει η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα, ενώ το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν η ομιλία και η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Συμμετοχή με Green Pass

Mε βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η είσοδος εκθετών, συνεργατών, κατασκευαστών και εργαζομένων στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη Green Pass. Οι προσερχόμενοι στο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε αστυνομική ταυτότητα είτε διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με το κατά περίπτωση πιστοποιητικό, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθ όλη τη διάρκεια παραμονής στους στεγασμένους χώρους του εκθεσιακού κέντρου για όλους ανεξαιρέτως και η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου απόστασης.

Η ανάπλαση

Το 2021, πέραν της επανεκκίνησης για το θεσμό τη ΔΕΘ, σηματοδοτεί και χρονιά εξελίξεων για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, ένα σχέδιο που κυοφορείται ήδη από το 2012.

Παρά το γεγονός του ότι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης εισηγούνται τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επισήμως προχωρά η παραμονή και ανάπλαση της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ολοκληρώθηκε και Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, στον οποία κέρδισε η βιοκλιματική αρχιτεκτονική πρόταση των κ. Sauerbruch Hutton (Γερμανία), κ. Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και κ. Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα). Η πρόταση προβλέπει κυκλικά κτιριακά συγκροτήματα τα οποία μοιάζουν με νησίδες που επιπλέουν ενώ ο χώρος παραμένει ανοιχτός και προσβάσιμος στους πολίτες. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Το επόμενο βήμα είναι η ΔΕΘ- Helexpo ως η αναθέτουσα αρχή να προχωρήσει με την αρχιτεκτονική ομάδα σε περαιτέρω μελέτες για την τεχνική ωρίμανση της πρότασης.

Στον 21ο αιώνα

Η ΔΕΘ αποτελεί πρωτοβουλία του Νικόλαου Γερμανού, ο οποίος εισηγήθηκε στο τότε υπουργείο Οικονομικών τη δημιουργία μιας εμπορικής διεθνούς εκθέσεως στην πόλη, που αποτελούσε «χωνευτήρι» πολιτισμών αλλά και σημαντικό οικονομικό κόμβο. Έτσι, το 1926, αποτελεί το έτος έναρξης του θεσμού που έμελλε να προσδιορίσει τη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια. Η διοργάνωση επανέρχεται αδιάλειπτά – πέραν της δεκαετίας 1941-1950 λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και της καταστροφής των εγκαταστάσεων των εκθεσιακών χώρων από τους Γερμανούς κατακτητές- έως το 2020, όπου η πανδημία οδήγησε στη ματαίωση της. Το 2021 επανέρχεται δυναμικά με στόχο να ζωντανέψει και πάλι τη συμπρωτεύουσα, η οποία μόνον από τη διεξαγωγή της αντλεί σημαντικά οικονομικά οφέλη, να επανακτήσει το ρόλο της ως οικονομικό γεγονός στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της οικονομικής ανάκαμψης για τη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα