Αχτσιόγλου: Αναχαιτίσαμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

Äåýôåñç çìÝñá ôïõ óõíåäñßïõ ìå ôßôëï "Êñßóç â?? ìåôáññõèìßóåéò â?? áíÜðôõîç", óôçí áßèïõóá Ãåñïõóßáò ôçò ÂïõëÞò ôùí ÅëëÞíùí, áðü ôï Ãñáöåßï Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ ÊñÜôïõò, ôçí Ôñßôç 28 Ìáñôßïõ 2017.
(EUROKINISSI/ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)
Äåýôåñç çìÝñá ôïõ óõíåäñßïõ ìå ôßôëï "Êñßóç â?? ìåôáññõèìßóåéò â?? áíÜðôõîç", óôçí áßèïõóá Ãåñïõóßáò ôçò ÂïõëÞò ôùí ÅëëÞíùí, áðü ôï Ãñáöåßï Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ ÊñÜôïõò, ôçí Ôñßôç 28 Ìáñôßïõ 2017. (EUROKINISSI/ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ) EUROKINISSI

Για "κοινή γραμμή δανειστών και ΝΔ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό", κάνει λόγο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

«Σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό, κατορθώσαμε δύο σημαντικούς στόχους: α) να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί, ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία, β) να νομοθετήσουμε σήμερα για την επαναφορά από 1-9-2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Οι δύο αυτές αρχές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στην « Εφημερίδα των Συντακτών», επισημαίνει, επίσης, «το σημαντικότερο που κατορθώσαμε την προηγούμενη περίοδο ήταν να καταστήσουμε το θέμα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα κεντρικό σημείο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης».

Όπως σημειώνει η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας, αλλά και στον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας. «Η επαναφορά αυτή», υπογραμμίζει, «ούτε προβλεπόταν ούτε αυτονόητη ήταν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή της η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «όταν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς υποστηρίζαμε την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, η απάντηση από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν ότι η βέλτιστη πρακτική των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα. Στη δύναμη των επιχειρημάτων που παραθέτουμε αντιμετωπίζουμε συχνά ως απάντηση το επιχείρημα της δύναμης».

"Κοινή γραμμή δανειστών-ΝΔ"

Η υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει «βαθιά υποκριτική» τη στάση αυτών που δήθεν λυπούνται για την κατάσταση στην αγορά εργασίας «την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται το πλαίσιο που την αποδιάρθρωσε».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει ότι η συμφωνία επιτρέπει να προσδιοριστούν για πρώτη φορά θετικά μέτρα, που ενισχύουν σημαντικά το κοινωνικό κράτος, στηρίζουν τη νέα γενιά, δημιουργούν θέσεις εργασίας, υποστηρίζουν την οικογένεια.

«Μεταξύ άλλων», τονίζει, «θα θεσμοθετήσουμε την επιδότηση ενοικίου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το ενισχυμένο επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί, τη δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα τους συνταξιούχους κλπ. Μέτρα που θα ενισχύσουν τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα αποτελούν απλώς ένα δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια».

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο του 2017, με πραγματικό πλεόνασμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, «μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την ομαλή πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».

Τέλος, αναφορικά με τις κυριακάτικες εκλογές στη Γαλλία, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή αριστερά, εύχεται τη νίκη του Μελανσόν στις γαλλικές εκλογές» και ότι μία τέτοια εξέλιξη «μπορεί να συμβάλει σε μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη».

SHARE:

24Media Network