Ακρίτα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέτει τροπολογία για νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας

Διαβάζεται σε 2'
Έλενα Ακρίτα
Έλενα Ακρίτα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει για 3η φορά τροπολογία στη Βουλή, ώστε να ενταχθεί στον ποινικό κώδικα το αδίκημα της γυναικοκτονίας. Η ανακοίνωση της Έλενας Ακρίτα.

Με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Επικρατείας και αναπλ. τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Έλενας Ακρίτα, επανακατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία, προκειμένου να ενταχθεί στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της γυναικοκτονίας.

Η ανακοίνωση της Έλενας Ακρίτα

“Στη σκιά μίας ακόμα τραγικής υπόθεσης ανθρωποκτονίας, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο, 21 συνολικά βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Επικρατείας και αναπλ. τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έλενας Ακρίτα, επανακατέθεσαν σήμερα τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να ενταχθεί στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της γυναικοκτονίας.

Παρά τα διαρκώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια εγκλήματα με συγκεκριμένα έμφυλα χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να δει τη ζοφερή πραγματικότητα, έχοντας ήδη απορρίψει τρεις φορές κατά το παρελθόν αντίστοιχες τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ωστόσο η γυναικοκτονία αποτελεί την πιο ακραία μορφή της έμφυλης βίας, ένα φαινόμενο που απορρέει από την ιστορικά και διαχρονικά διαπιστωμένη έμφυλη ανισότητα που ασκείται σε βάρος των γυναικών και των θηλυκοτήτων στο πλαίσιο της πατριαρχίας. Είναι το ωμό παραγόμενο αποτέλεσμα της στρεβλής αντίληψης που μέχρι και σήμερα δηλητηριάζει την κοινωνία και απονέμει το έωλο δικαίωμα στον άνδρα να θεωρεί ότι μπορεί να είναι ελεγκτής, δυνάστης, κακοποιητής και εντέλει δολοφόνος της συζύγου/συντρόφου του.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας -κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αύριο στην ολομέλεια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία- επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα έχουν λάβει διαστάσεις «επιδημίας» και διεθνώς έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία, λάβει τον χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κακοποιήσεις, βιασμοί, σωματική και ψυχολογική βία απειλούν συνεχώς και αδιαλείπτως τις γυναίκες.

Η νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία δεν είναι από μόνη της αρκετή. Είναι απαραίτητο ένα ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο για τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Χρειάζονται δομές, ξενώνες, νομική αρωγή και ψυχολογική υποστήριξη. Και πάνω από όλα, χρειάζεται Πολιτεία και κοινωνία να κάνουμε τα θύματα να νιώσουν ασφάλεια για να σπάσουν τη σιωπή τους, πριν να είναι αργά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πλέον δικαιολογίες και οφείλει να κάνει την τροπολογία δεκτή. Η νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Το “καμία μόνη, καμία λιγότερη” δεν είναι σύνθημα. Είναι καθήκον και απαίτηση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα