Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών για να διωχθεί ο Βαρουφάκης, ζητά ο Μητσοτάκης

Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών για να διωχθεί ο Βαρουφάκης, ζητά ο Μητσοτάκης
Greek Administrative Reform Minister Kyriakos Mitsotakis listens during an interview with the Associated Press in Athens, on Tuesday, April 8, 2014. Mitsotakis said years of austerity have left Greece with about 200,000 fewer civil servants than before its debt crisis erupted in late 2009. He added that the country has made significant overall progress, which should allow it to tap international capital markets "in the foreseeable future." (AP Photo/ Petros Giannakouris) AP

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ σε δήλωση του υπενθυμίζει την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος που είχε καταθέσει το 2006 και μιλά για ανάγκη κάθαρσης. Αιχμές και κατά Καμμένου

Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών για να διωχθεί ο Βαρουφάκης, ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ σε δήλωση του υπενθυμίζει την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος που είχε καταθέσει το 2006 και μιλά για ανάγκη κάθαρσης, με αφορμή τις αποκαλύψεις σχετικά με το “Plan B” του πρώην υπουργού Οικονομικών, και τη συζήτηση εκ νέου της δυνατότητας άσκησης ποινικής δίωξης κατά υπουργών.

“Η τακτική δικαιοσύνη είναι αδύναμη να ασκήσει διώξεις για ποινικές ευθύνες υπουργών. Η άσκηση τέτοιων διώξεων αποτελεί αρμοδιότητα της Βουλής. Αυτήν την αρμοδιότητα μπορεί να ασκήσει η Βουλή μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Δηλαδή αφενός χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών για να ασκηθεί δίωξη, αφετέρου μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να παραγραφεί η ποινική ευθύνη ακόμα και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από την τέλεση του αδικήματο” σημειώνει ο κ.Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζει ότι το 2006 ειχε αναλάβει διακομματική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος που θέτει το πλαίσιο, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προθεσμίες για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών. Είχε προτείνει ειδικότερα τη διεύρυνση της προθεσμίας μέσα στην οποία μπορεί να ασκηθεί η δίωξη υπουργών, τον περιορισμό της σχετικής αρμοδιότητας της Βουλής στη χορήγηση της άδειας για τη δίωξη (κατόπιν διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή), καθώς και τη θέσπιση Ειδικού Δικαστηρίου για την εκδίκαση της δίωξης.

“Δυστυχώς αυτή η πρωτοβουλία μου κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη μόνο 9 Βουλευτών με αποτέλεσμα οι υπουργοί να εξακολουθούν να παραμένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο” προσθέτει αφήνοντας αιχμές προς πάσα κατεύθυνση για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 86.

“Όσο δεν αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τόσο δεν θα μπορέσει να επέλθει κάθαρση στο προβληματικό  πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας” υποστηρίζει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα επιτέθηκε και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

“Ωρυόμενος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμένος, ζητούσε πρόσφατα από τη Βουλή την άμεση αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Του υπενθυμίζω αφενός ότι απαιτείται αλλαγή του Άρθρου 86 του Συντάγματος για το σκοπό αυτό, αφετέρου ότι το 2006 ο ίδιος ήταν βουλευτής αλλά δεν συνυπέγραψε τη σχετική πρωτοβουλία”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα