Ανακλήθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η συμφωνία με τη Σ.Αραβία

Ανακλήθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η συμφωνία με τη Σ.Αραβία
Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 13 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία, την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών με συμφωνία όλων των πτερύγων πλην της ΝΔ που απείχε. Πολιτική κριτική Νίκου Φίλη στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για ηθικοπολιτικό λάθος. Καταγγελίες κατά Άδ. Γεωργιάδη για διαρροές

Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής, πλην της ΝΔ που απείχε, η επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ακύρωσε τη συμφωνία για την πώληση βλημάτων και αεροπορικών βομβών στη Σαουδική Αραβία.

Η ακύρωση αποφασίστηκε έπειτα από πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη και του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, η οποία ζήτησαν να μπει οριστικό τέλος στη συμφωνία μετά από το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που ζήτησε την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Η ΝΔ διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής και απείχε από την διαδικασία καταγγέλλοντας προσχηματικές ενστάσεις.

Πάντως σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο Νίκος Φίλης άσκησε πολιτική κριτική στον Πάνο Καμμένο χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ένα «λάθος που εξέθετε ηθικοπολιτικά τη χώρα μας». «Διορθώσαμε ένα λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πλέον για την οριστική ακύρωση της συμφωνίας απαιτείται και σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Σημειώνεται ότι η σημερινή απόφαση της επιτροπής Εξοπλισμών είναι η πρώτη που ακυρώνει προηγούμενη απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Ζήτημα προέκυψε, πάντως, στην Επιτροπή Εξοπλισμών με τον αντιπροέδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να προηγηθεί η παρέμβασή του λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Όταν έλαβε, όμως, το λόγο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης προκαλώντας την αντίδραση του Πάνου Καμμένου. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, σύμφωνα με καταγγελίες του Νίκου Φίλη όλες οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη διέρρευσαν σε ιστοσελίδες. Κατόπιν, αυτού αποφασίστηκε να τεθεί επί τάπητος η συμπεριφορά του κ. Γεωργιάδη σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλισμών.

ΝΔ: Κακοπαιγμένο θέατρο

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία απείχε από τη διαδικασία ακύρωσης μιας συμφωνίας που καταγγέλλει ως «σκάνδαλο» εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας. Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «κακοπαιγμένο θέατρο» την απόφαση της επιτροπής για την ακύρωση της πώλησης βλημάτων και αεροπορικών βομβών. «Αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σε αυτή τη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλος και χαρακτήρισε «υποκριτική» και «προσχηματική» την επίκληση των ενστάσεων του ευρωκοινοβουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε, μάλιστα, ότι το ευρωκοινοβούλιο είχε προβάλει ανάλογες ενστάσεις και στο παρελθόν.

ΔΗΣΥ: Πολιτική ήττα της κυβέρνησης

Αντίθετα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάχθηκε υπέρ της ανάκλησης της διακρατικής συμφωνίας εξαπολύοντας όμως και αυτή σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας. «Πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης» υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σχολίασε δε ότι ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας πήραν αποστάσεις από τον κ. Καμμένο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα