Αναβάλλεται η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ AP

Σοβαρή εξέλιξη στον τομέα των ελληνορωσικών σχέσεων αφού ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Ελλάδα που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο. Τι είχε προηγηθεί.

Η ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία κορυφώνεται με την αναβολή της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη και όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, “η χρονική περίοδος δεν κρίνεται κατάλληλη για την επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας”.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μια ημέρα μετά τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Από τη ρωσική πλευρά παράλληλα έγινε λόγος για απελάσεις Ελλήνων διπλωματών χωρίς όμως να γίνουν γνωστές οι ακριβείς ημερομηνίες.

Eχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα έρθουν αντίμετρα . Δεν γνωρίζουμε πότε, ποιους και πόσους θα απελάσουμε, αλλά θα απαντήσουμε» είχε τονίσει χαρακτηριστικά προ ημερών ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ.

Το χρονικό της έντασης

Η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών. Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η Μόσχα “απάντησε” καλώντας τον Ελληνα πρέσβη για εξηγήσεις ενώ την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε προειδοποιήσει με συνέπειες.

Οι προετοιμασίες πάντως για την επίσκεψη Λαβρόφ είχαν παγώσει εδώ και μέρες. “Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν αρκετούς μήνες και η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για το φθινόπωρο. Ωστόσο, για την ώρα δεν διεξάγεται η προετοιμασία της» αναφερόταν από πηγή του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα