Ανησυχία Μουζάλα για κλείσιμο των συνόρων από την Ευρώπη

Ανησυχία Μουζάλα για κλείσιμο των συνόρων από την Ευρώπη

Δεν απέκλεισε την περίπτωση, αρνητικών κινήσεων από την πλευρά της Ευρώπης, ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ’ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Δεν τίθεται θέμα, λέει ο Δ.Αβραμόπουλος

Αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης, "ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ' ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της" εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Όπως είπε στη συνέντευξή του στον "Ενικό", σε αυτή την περίπτωση "δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε".

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν κλεισουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος. Συνέχισε μιλώντας για το φράχτη του Έβρου, τονίζοντας πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα για να "πέσει ο φράχτης", που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. "Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνέχιζουν το ταξίδι τους οργανωμένα ", εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό, ανέφερε, λέγοντας πως "η πρώτη φορά που συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ήταν στις 27 Απριλίου - ως τότε η Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη του έκταση. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015".

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της Ελλάδας από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο εσωτερικό, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων απο τα παράλια της Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε πως οι ίδιοι, ως κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταδεικνύοντας, όχι καταγέλλοντας.

Ο κ. Μουζάλας συνόψισε την εθνική πολιτική για το προσφυγικό στα εξής: τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι έτοιμα και να στελεχωθούν, να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα "αξιοπρεπή για να διεκδικήσουμε επιστροφές".

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε πως τα 475 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατομμύρια. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα προαναχωρητικά κέντρα, παραδέχτηκε πως δεν είναι περήφανος και δέχεται την κριτική, καθώς υπήρχαν προβλήματα οικονομικά, στη σίτιση και στην αναδιαμόρφωση των χώρων. Τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια και υπολογίζει πως σε ένα μήνα θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας σχολίασε και το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών λέγοντας ότι "έχουμε μείνει σημαντικά πίσω". Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων γύρω από τα ασυνόδευτα παιδιά έχει συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από το υπουργείο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Τα hotspots μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα και την Ιταλία, τις κύριες πύλες εισόδου, ετοιμάζονται απο τέσσερα-πέντε τέτοια σημεία στην κάθε χώρα, εξήγησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας σε παρέμβασή του, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τα hotspots θα στελεχώνονται, μεταξύ άλλων, από μέλη της Europol και της Υπηρεσίας Ασύλου, και από στελέχη των εθνικών αρχών, ενώ εκεί θα διεκπεραιώνονται η ταυτοποίηση και η δακτυλοσκόπηση. Τα δεδομένα κατόπιν θα περνούν στη βάση πληροφοριών και θα αρχίζει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, η οποία έχει μείνει πολύ πίσω.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί εδώ και ένα χρόνο 475 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι στιγμής 33 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα έχει καταθέσει 16 αιτήματα για επείγοντα ζητήματα, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί τα 14 που αφορούν 29,2 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα θα συζητηθούν.

"Όταν αρχίσουν να λειτουργούν τα hotspots θα διετεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα και θα ακολουθήσουν και άλλα", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και παραδέχτηκε πως "τώρα τα πράγματα τρέχουν, παλιότερα είχαμε καθυστερήσεις". Επίσης, 100 εκατομμύρια προορίζονται προς τον ΟΗΕ και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τα 3 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως θα διατεθούν στο ειδικό ταμείο βοήθειας των προσφύγων και όχι απευθείας στην Τουρκία.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν έχει τεθεί ζήτημα εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα, ούτε ενίσχυση των στρατιωτικών συνόρων με την ΠΓΔΜ, ούτε έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθότι η νομοθεσία είναι σαφής. Περιέγραψε πως έλεγχοι διενεργούνται τακτικά στα κράτη-μέλη και όταν παρατηρηθούν προβλήματα ή ελλείψεις, προτείνονται διορθώσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι έλεχγοι και οι εκθέσεις δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. "Οι επισημάνσεις θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την προσφυγική κρίση", συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε πως έχουν παρθεί πρωτοβουλίες, και σύντομα θα στείλει ο ίδιος επιστολή προς αυτές τις χώρες.

Για την πρόταση των δημάρχων Δέλτα και Ωραιοκάστρου

"Κανείς δεν το θέλει πιο πολύ η λύση που προτείνεται να είναι εφαρμόσιμη λύση, και αυτό θα φανεί αύριο ή μεθαύριο", σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την πρόταση των δημάρχων Δέλτα και Ωραιοκάστρου να χωροθετηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης της Βόρειας Ελλάδας σε οικόπεδο του ΟΣΕ στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι η επιλογή του χώρου κατασκευής δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα, καθώς το συντονισμό έχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. "Εγώ έχω αρμοδιότητα να δω αν τα μέρη αυτά συμβαδίζουν με τις επιστημονικές προδιαγραφές που υπάρχουν. Δεν μπορώ να απαντήσω λοιπόν", τόνισε.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Ενικός", πρόκειται για έκταση στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης που συνορεύει με τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα. Η πρόταση έχει τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι χρειάζεται συνεργασία και ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο δήλωσε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι οι μαθητές των σχολείων στο δήμο Δέλτα προχώρησαν σε κατάληψη. "Ντρέπομαι που τα σχολεία κατέβηκαν για να σταματήσουν αυτό το πράγμα. Τα σχολεία είναι για άλλο πράγμα. Οι γονείς να κατέβουν, αλλά τα παιδιά για ποιο λόγο", επεσήμανε, και πρόσθεσε: "Και αλλού υπάρχουν άνεργοι και φτωχοί. Δεν είναι ο δήμαρχος Σάμου κάτι χειρότερο από το δήμαρχο Κω. Δεν έχουν λιγότερα προβλήματα στην Ειδομένη".

Σε τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός εξήγησε ότι "ρίχνουμε τις ευθυνες ο ένας στον άλλο αντί να γίνουμε ένα μέτωπο και να ζητήσουμε από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζητάμε από την Ελλάδα της ανέχειας να είναι έτοιμη, τη στιγμή που ολόκληρη Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη".

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε να υπάρξει συναντίληψη και συντονισμός με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρατήρησε ότι η ΚΕΔΕ δημιουργεί ένα τοπικό σχέδιο δράσης για τους δήμους στην πρώτη γραμμή, παράλληλα με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος. "Διαφωνούμε για τη χωροταξια του hotspot, αλλά καταλαβαίνουμε την εθνική ανάγκη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας", διευκρίνισε.

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης αναφέρθηκε στις μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), που "έχουν ξεπεράσει κάποια όρια", και πρόσθεσε, "Επειδή μας βρήκαν αδύναμους οικονομικά, δεν μπορούν να γίνουν κράτος εν κράτει. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή κάνουν και πολιτική".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μουζάλας στο Spiegel: 'Η Ελλάδα δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος'

SHARE: