Την ανάγκη η Ενωμένη Ευρώπη να επιβεβαιώσει τις ιδρυτικές της αξίες και σε αυτή τη βάση να προωθήσει ένα νέο όραμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, το ερχόμενο Σάββατο.
Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στη διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο σε όλα τα κράτη-μέλη, θα συνέβαλε σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης και θα μπορούσε να έχει αξία και σε άλλα επίπεδα.
Όπως τονίζουν, χαρακτηριστικά, η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί παρά να αναζητήσει τις ρίζες της σε αυτήν την κρίσιμη, για το μέλλον του κοινού οικοδομήματος, συγκυρία, προσθέτοντας ότι το νέο αυτό όραμα πρέπει να έχει στο επίκεντρό του μια ευρωπαϊκή στρατηγική αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξουν να περιληφθεί στην Κοινή Δήλωση μία παράγραφος για το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.
Ήδη, από χθες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις προκαταρκτικές συζητήσεις πρότεινε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η φράση: «το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη». Φράση που έχει τη δική της βαρύτητα, αν ληφθεί υπόψη ότι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου έχει εξελιχθεί στο βασικό «αγκάθι» αυτού του διαπραγματευτικού γύρου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, εξαιτίας της εμμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αμφισβητήσει αυτό ακριβώς το κεκτημένο.
Κατά συνέπεια, η αναγνώριση της σημασίας του από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο προσχέδιο της Διακήρυξης, όσον αφορά την Κοινωνική Ευρώπη, τονίζεται ότι οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των κοινωνικών προτύπων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", "πως ο κ. Τσίπρας θα πάει στη Ρώμη και δεν θα συμφωνήσει με το κείμενο διακήρυξης της Συνόδου και πως η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να συμπεριληγθεί στο κείμενο το εργασιακό κεκτημένο της ΕΕ", κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι όπως κάθε φορά, θα γίνει διάλογος για το κείμενο της Συνόδου.
Το Μαξίμου θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και όχι να χρησιμοποιήσει τη λέξη βέτο, κάτι που θα δημιουργούσε ένα κλίμα πολεμικό, ουσιαστικά όμως, επιβεβαιώνει ότι θα γίνει μια προσπάθεια στη Ρώμη να πιεστούν οι Ευρωπαίοι να πάρουν σαφή θέση απέναντι στις πιέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά., εφόσον δεν υπάρξει λύση από την τριήμερη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών,
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι "μόνοι μας δεν πρόκειται ποτέ να κινηθούμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. βέτο). Αν υπάρξει μέτωπο με άλλες χώρες για να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, τότε ενδεχομένως να το δούμε".
«Πάντοτε εν όψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Όπως σημειώνουν, «κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των προπαρασκευαστικών συζητήσεων εν όψει τις Επετειακής Συνόδου τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων.
«Η ελληνική πρόταση άλλωστε σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» καταλήγουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Φωτογραφία: ΑP/Andrew Medichini)