Αυξήσεις μισθών στους δικαστές. Παρέμβαση Σαμαρά για να μην ακολουθήσουν οι βουλευτές

Ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Αποκατάσταση των απολαβών των δικαστικών λειτουργών προβλέπει νομοσχέδιο, μετά από σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Οι μισθοί των βουλευτών δεν θα ακολουθήσουν, ξεκαθαρίστηκε από την κυβέρνηση

Στάσιμες θα μείνουν οι απολαβές των βουλευτών, παρά το γεγονός ότι αυτές των δικαστικών λειτουργών πρόκειται να αυξηθούν, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Την Τρίτη (24/06) το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία για αλλαγή των διατάξεων που διέπουν το μισθολογικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών. Σύμφωνα μ' αυτή, αυξάνεται ο μισθός του ειρηνοδίκη Δ΄ τάξης από 1.369 σε 1.488 ευρώ, του πρωτοδίκη από 1.778 σε 2.067 ευρώ, του προέδρου του πρωτοδικείου από 2.009 σε 2.480 ευρώ, του αεροπαγίτη από 2.525 σε 3.307 ευρώ, του αντιπροέδρου από 2.880 σε 3.721 ευρώ και του προέδρου του Αρείου Πάγου από 3.023 σε 4.134 ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται το επίδομα για τη δημιουργία και την ενημέρωση βιβλιοθήκης από περίπου 130 έως 188 ευρώ ανάλογα με το βαθμό. Η αύξηση των βασικών μισθών θα συμπαρασύρει και το ποσό του επιδόματος του χρόνου υπηρεσίας, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι 60% επί του βασικού μισθού. Η μέση τιμής αύξησης του επιδόματος θα είναι περίπου στο 20%.

Παράλληλα, θα υπάρξει αναπροσαρμογή των συντάξεων περίπου 2.469 πρώην δικαστικών, για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου. Οι καταβαλλόμενες διαφορές θα οριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία για τον χρόνο πληρωμής τους. Το ύψος της δαπάνης από την εφαρμογή των προαναφερόμενων υπολογίζεται σε 170 εκατ. ευρώ.

Λίγη ώρα μετά την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ξεκαθάρισε ότι η εντολή του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η αναπροσαρμογή των απολαβών, δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network