Δ. Αβραμόπουλος: Απαιτείται αποτελεσματική λύση για το μεταναστευτικό, που θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δ. Αβραμόπουλος: Απαιτείται αποτελεσματική λύση για το μεταναστευτικό, που θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για εύρεση αποτελεσματικής λύσεις από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, που θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμμετείχε ως ο κεντρικός ομιλητής στην Διεθνή Ημερίδα Τύπου και ΜΜΕ, με θέμα την "Μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές" στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων είπε τα εξής: "Το θέμα που μας απασχολεί σήμερα είναι πολύ σημαντικό και επίκαιρο. Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης είναι για την Ευρώπη προτεραιότητα ζωτικής σημασίας".

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση στην της μεταναστευτικής κρίσης τόνισε "Από τις απαντήσεις που θα δώσουμε ως Ενωμένη Ευρώπη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης θα κριθούν πολλά. Θα κριθεί η ταυτότητα της Ευρώπης ως χώρου σεβασμού και εγγύησης των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ασφάλεια του Ευρωπαϊκού χώρου και η δυνατότητα να ελέγχουμε τα κοινά μας σύνορα, η πρόσβαση της Ευρώπης στο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να εγγυηθεί την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου μας και η βιωσιμότητα των κοινωνικών μας συστημάτων και η συνοχή των κοινωνιών μας".

Δ. Αβραμόπουλος: Απαιτείται αποτελεσματική λύση για το μεταναστευτικό, που θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ενώ πρόσθεσε: "Μη αποτελεσματική και βιώσιμη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος οδηγεί σε ανεξέλεγκτους κινδύνους για την ασφάλεια των κοινωνιών μας, σε μία εποχή που το άμεσο γεωπολιτικό μας περιβάλλον «εξάγει» συνεχώς κινδύνους και ασύμμετρες απειλές, σε όξυνση των φοβικών και αντιδραστικών αντανακλαστικών των ευρωπαϊκών κοινωνιών και τροφοδότηση εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης. Η κοινή πρόκληση συνεπώς, που αντιμετωπίζουμε όλοι, όσοι εξακολουθούμε και πιστεύουμε στο κοινό μας ευρωπαϊκό πεπρωμένο, είναι πολύ καθαρή και συγκεκριμένη".

Παράλληλα, τόνισε πως είναι σημαντικό να τεθεί σε  λειτουργία μία Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που θα λάβει τολμηρές αποφάσεις. Ο κύριος Αβραμόπουλος δήλωσε πως: "Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης. Είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα μας καθοδηγεί για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα. Είναι επομένως η πρώτη φορά που κατατέθηκε μια δομημένη και ολοκληρωμένη πρόταση της Ευρώπης. Οι προτάσεις που έχουμε παρουσιάσει συνιστούν έκφραση αλληλεγγύης και ευθύνης. Είναι δε, όσο ποτέ επίκαιρες. Ειδικότερα, όταν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα νότια σύνορα της Ευρώπης από την αρχή του έτους και συνεχίζουν να φθάνουν".

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό σχέδιο δημιουργίας υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης λέγοντας, "Παράλληλα, εντείνουμε συγχρόνως, τις προσπάθειες για το μεγάλο στόχο, που είναι η δημιουργία ενός ισορροπημένου αλλά και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης εντός της Ε.Ε. που θα χρησιμοποιείται και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να δρομολογήσουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα επανεγκατάστασης".

"Πρόθεση της Επιτροπής είναι να βοηθήσει όλες τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, όπως η Ελλάδα.  Η χώρα μας δέχεται ισχυρή πίεση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τις συνέπειες της κατάστασης αυτής, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί πρόοδος", επισήμανε ο Επίτροπος.

Ενώ, πρόσθεσε πως "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μετανάστευση, είναι συνώνυμη με την εξέλιξη της ιστορίας της ανθρωπότητας. Εμείς οι Έλληνες, όπως και οι αδελφοί μας Κύπριοι, γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από μία ιστορική διαδρομή 3.000 χρόνων τι σημαίνει ξενιτιά, προσφυγιά και μετανάστευση. Η μετανάστευση είναι στο DNA μας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι ο διαχρονικός ιός που κουβαλά η ήπειρος μας και οφείλει να τον αποβάλει.

Η μετανάστευση, δεν είναι από μόνη της μία απειλή και θα ήταν λάθος να υψώνουμε τείχη προστασίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι φρούριο".

Παράλληλα διαμήνυσε πως η επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, "Οφείλουμε να εγγυηθούμε ταυτόχρονα τα αγαθά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης. Να εγγυηθούμε τα αγαθά αυτά, εξασφαλίζοντας ότι οι λύσεις που υλοποιούμε θα οδηγήσουν: από μία διαρκή διαχείριση κρίσης, σε πολιτικές με βιώσιμο αποτέλεσμα, από μεμονωμένες  εθνικές απαντήσεις σε κοινή ευρωπαϊκή δράση, από την αντιμετώπιση του αποτελέσματος του φαινομένου, στην αναμέτρηση με τις αιτίες που το προκαλούν. Και πάντα σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης".

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στη αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών για μια αποτελεσματική λύση, ακόμη και για ζητήματα που ξεπερνούν τα σύνορα.

"Βιώνουμε μια πρωτοφανή γεωπολιτική αστάθεια που όλο και κλιμακώνεται. Γίνεται επομένως σιγά σιγά σαφές σε όλους, ότι το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες ή μόνο την Ευρώπη, αλλά είναι και μία παγκόσμια πρόκληση. Πρόκληση, που σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τα όρια και τις δυνατότητες του έθνους-κράτους. Όλοι γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους που παρουσιάζει ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής μας" τόνισε.

Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μαι αποτελεσματικής λύσης είναι να ενταχθούν οι χώρες που γειτονεύουν με την Ενωμένη Ευρώπη, σε ένα κοινά αποδεκτό δρόμο ευρωπαϊκών πρακτικών και αξιών, προκειμένου να προφυλαχθεί η  ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, ξεκάθαρη είναι η στάση της Επιτροπής προς τους διακινητής: "Είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε προληπτικά, εκεί που οργανώνεται και προωθείται το έγκλημα. Στους εμπόρους της «ελπίδας», που συχνά σταματάει στο βυθό των θαλασσών. Ο επαναπατρισμός των οικονομικών μεταναστών, που δεν δικαιούνται άσυλο και που έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ένωση είναι επίσης ένας βασικός άξονας της νέας μεταναστευτικής πολιτικής".

Τέλος  μιλώντας για τη νόμιμη μετανάστευση επισήμανε: "Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση στην Ένωση, η Ευρώπη χρειάζεται το ανθρώπινο κεφάλαιο, που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Η δημογραφικά γερασμένη Ήπειρος μας χρειάζεται νέο αίμα. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, περισσότερα χέρια, χρειαζόμαστε το ταλέντο και την αισιοδοξία που θα επανεκκινήσει το ευρωπαϊκό όνειρο. Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση προωθεί το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα προσφέρει κίνητρα στις χώρες που θα συνεργαστούν στην πράξη για την υλοποίηση της νέας πολιτικής μας για την μετανάστευση".

SHARE:

24Media Network