Debate News 24/7: Σβίγκου vs Νικολάου

Debate News 24/7: Σβίγκου vs Νικολάου

Οι υποψήφιες με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στην Α Αθήνας διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τους δημοσίους υπαλλήλους, τη συμφωνία των Πρεσπών, τα εργασιακά, τη μεσαία τάξη, το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το νόμο Παρασκευόπουλου.

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο το News 24/7 εγκαινιάζει μία νέα μορφή συνεντεύξεων, εν είδει μικρών debate μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέτοντας ερωτήματα ο ένας στον άλλο.

Οι υποψήφιες με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας Ράνια Σβίγκου και με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Αθήνας Σοφία Νικολάου κάνουν διάλογο μέσω του News 24/7 για τους δημοσίους υπαλλήλους, τη συμφωνία των Πρεσπών, τα εργασιακά, τη μεσαία τάξη, το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το νόμο Παρασκευόπουλου.

Το πρόγραμμα της ΝΔ δήθεν είναι φιλικό προς τα μεσαία στρώματα, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι απολύτως στραμμένο προς τους πλούσιους, υποστηρίζει η κ.Σβίγκου, με την κ.Νικολάου να χαρακτηρίζει προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ δήθεν θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους ή θα καταργήσει τη νομοθετικά κατοχυρωμένη επταήμερη εργασία.

Το debate των δύο υποψηφίων

Ράνια Σβίγκου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ότι θα επαναφέρει τον μνημονιακό κανόνα «1 προς 5». Θα γίνεται δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Έχετε υπολογίσει με αυτό τον ρυθμό σε πόσα χρόνια θα καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνολογικά ειδικευμένο προσωπικό;

Σοφία Νικολάου: “Μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς 5. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που προβλέπουμε, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις από το 1 προς 5. Θα προσλαμβάνουμε, όμως, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Καθώς, το «πρόβλημα» στον κανόνα 1 προς 5 δημιουργείται αν τον δούμε υπό την οπτική που βλέπει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων: Κατά τη διάρκεια της πρώτης φορά αριστερά διακυβέρνησης, αυξήθηκαν οι μετακλητοί υπάλληλοι κατά 25% περίπου. Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που ορίζονται από το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 50% περίπου. Αλλά και κάποιες άλλες «ειδικές περιπτώσεις», όπως τις ονόμασαν, προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων, ξεπέρασαν τις 3.000! Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με συγγενείς, «κολλητούς» και «φίλους», που αυξάνουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, με γεωμετρική πρόοδο, επιβαρύνοντας το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, εις βάρος ενδεχόμενων αυξήσεων για όλους. Εκείνο που τεχνηέντως αποκρύπτεται από την προεκλογική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρητή δέσμευση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά και για κατά προτεραιότητα προσλήψεις στην υγεία, στους παιδικούς σταθμούς και στην παιδεία. Θυμίζω ότι το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου μέσα σε μια τετραετία αυξήθηκε κατά 2 δισ., από 15,5 δισ. στα 17,5 δισ. Συνεπώς, όταν από 8 Ιουλίου σταματήσουν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις και μετατάξεις «ημετέρων» και τεθούν οι παραπάνω προτεραιότητες, η κάλυψη των κενών που αναφέρονται στην ερώτηση και γιγαντώθηκαν την τελευταία περίοδο, θα επέλθει τάχιστα.”

Σοφία Νικολάου: Στο μήνυμά σας για την επέτειο ενός χρόνου από τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέτε ότι «η χώρα μας αναδείχθηκε σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Μετά τις αντιδράσεις διαφόρων γειτόνων μας, όπως η Βουλγαρία, τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η ίδια η αντιπολίτευση των Σκοπίων, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας έκανε όσα έπρεπε για τη σταθερότητα της περιοχής και την προστασία των συμφερόντων της πατρίδας μας;

Ράνια Σβίγκου: “Απολύτως, ναι. Αυτές τις μέρες δικαιώνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύουν την αναγκαιότητα για την επίλυση του Μακεδονικού και διαψεύδουν ηχηρά τις κινδυνολογίες της ΝΔ.Δεν είδα, για παράδειγμα, να «παραχωρείται ελληνικό έδαφος», όπως προέβλεπαν διάφορα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Και δεν πιστεύω πως η ΝΔ ήθελε ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας να επιτηρείται από τουρκικά μαχητικά.

Όσον αφορά πάντως την αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή το εθνικιστικό VMRO, το οποίο είναι και αδελφό κόμμα της ΝΔ στο πλαίσιο του ΕΛΚ, η αντίδρασή του είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ακραίους κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε τα πάντα στους γείτονές μας.

Η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες (τριμερείς συνεργασίες, κοινά επενδυτικά projects), που καθιστούν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στα ενεργειακά, στις μεταφορές και την οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα δεν είναι δηλαδή ο «φτωχός συγγενής» των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή

Η ΝΔ, πάντως, δεν διαδραματίζει το δέοντα ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποσκοπώντας δυστυχώς σε μικροκομματικά οφέλη. Έφτασε να εγκαλεί την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό επειδή συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος! Έστω και τώρα, ας υιοθετήσουν μια υπεύθυνη στάση, για το καλό της χώρας.”

Ράνια Σβίγκου: Ας υποθέσουμε ότι ένας εργοδότης ζητά από έναν υπάλληλό του να εργαστεί επτά ημέρες την εβδομάδα. Κάτι τέτοιο όμως το απαγορεύει η κλαδική σύμβαση που τον καλύπτει. Τι θα πρέπει να υπερισχύσει; Η επιχειρησιακή, όπως έχει υποστηρίξει πολλάκις ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ή η κλαδική σύμβαση, όπως ισχύει σήμερα;

Σοφία Νικολάου: “Η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι νόμος του Κράτους και μάλιστα αναγκαστικού δικαίου, που συνεπάγεται ότι η μη συμμόρφωση κάποιας επιχείρησης με αυτόν τον κανόνα επιφέρει πρόστιμα. Συνεπώς, δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από φθηνή προπαγάνδα να λέμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει θέσεις αντίθετες με τον νόμο, ή θέλει να αλλάξει ένα κεκτημένο δικαίωμα δεκαετιών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει μιλήσει για την επταήμερη λειτουργία μίας επιχείρησης, η οποία εγκρίθηκε από την κα Αχτσιόγλου, όπως η εννιαήμερη λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ή η εργασία Σάββατα και Κυριακές ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων. Στην επιχείρηση, μάλιστα αυτή, οι ώρες εργασίας των υπαλλήλων είναι 37, αντί για 40 και οι απολαβές τους αυξημένες. Συνεπώς, εάν η επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους, είναι προφανές ότι πρέπει να υπερισχύει. Εάν αντίκειται στον νόμο, φαντάζομαι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται. Αλλά, όταν στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τα εργασιακά θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Γιατί μιλούν αυτοί που κατέστησαν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυρίαρχες στην Ελλάδα. Που έφεραν στην Ελλάδα μισθούς χαμηλότερους και από το επίδομα ανεργίας, καθώς 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 322 ευρώ και που έκαναν τη χώρα μας αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στις μειώσεις των μισθών.”

Σοφία Νικολάου: Στο πρόγραμμά σας γίνεται λόγος για σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος, σε μεγαλύτερο, τελικά, χρόνο απ’ ό,τι είχατε αρχικά υποσχεθεί, για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ που είχατε υποσχεθεί και για μείωση του ΕΝΦΙΑ, που είχατε «ξεχάσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η πολύπαθη «μεσαία τάξη», στην οποία επιβάλατε 29 νέους φόρους κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας, γιατί να εμπιστευθεί αυτή την έσχατη «επίθεση φιλίας»;

Ράνια Σβίγκου: Χάρη σε εσάς βρήκαμε μια χώρα, στην οποία ένας στους τρεις συμπολίτες μας βρισκόταν στα όρια της ακραίας φτώχειας, και με απώλεια του 25% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κι όχι τα προεκλογικά φυλλάδια ή τα δελτία ειδήσεων, από το 2009 έως τα τέλη του 2014 800.000 άνθρωποι πέρασαν από τη μεσαία τάξη στο κατώτερο εισοδηματικό κλιμάκιο, ενώ όσοι απέμειναν στη μεσαία τάξη έχασαν το 35,5% των εισοδημάτων τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, βρήκε μια Ελλάδα σε ανθρωπιστική κρίση, και, παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, κατάφερε να στήσει στα πόδια του ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους, για όσους, για παράδειγμα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν αποκλείσει από την πρόσβαση στην Υγεία.

Είναι αλήθεια, ότι δεν καταφέραμε να καταργήσουμε όλους τους φόρους που εσείς θεσπίσατε. Εμείς δεχόμαστε αυτή την κριτική, όταν γίνεται από τους πολίτες. Όταν, όμως, μας γίνεται από τη ΝΔ, δεν είναι κριτική, είναι ένδειξη θράσους. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι η πρώτη μας μέριμνα ήταν να προστατεύσουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα. Από τη στιγμή, όμως, που η οικονομία ανέκαμψε, και βγήκαμε από τα μνημόνια, η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από θετικά μέτρα. Προχωρήσαμε στη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019, που φτάνει στο 30%, για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες. Προχωρήσαμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία, και τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στον μειωμένο συντελεστή 13%, στη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι εντάχθηκαν στην κλίμακα των μισθωτών. Νομοθετήθηκε η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, με έναρξη το 2019.

Δεν θυμηθήκαμε, λοιπόν, τώρα τα μεσαία στρώματα, ούτε τους πουλάμε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όπως το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο, δήθεν είναι φιλικό προς τα μεσαία στρώματα, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι απολύτως στραμμένο προς τους πλούσιους. Γιατί, ο ελληνικός λαός, και ιδίως οι μικρομεσαίοι, που έχασαν τις ελπίδες τους και σχέδια ζωής που είχαν κάνει, εξαιτίας της κρίσης που εσείς δημιουργήσατε, θα πρέπει να ξέρουν ότι, στην πραγματικότητα, αυτό που προβλέπει το πρόγραμμά σας, είναι φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, λιγότεροι δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία, λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές στην Υγεία, λιγότερες και χειρότερες υπηρεσίες, προς τους πολίτες, στον δημόσιο τομέα.”

Ράνια Σβίγκου: Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια: ποια είναι η γνώμη σας;

Σοφία Νικολάου: “Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρω ότι η μικροκομματική προεκλογική εκμετάλλευση ενός πάγιου αιτήματος μίας κοινότητας ανθρώπων, μόνο κακό μπορεί να κάνει, όχι μονάχα στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και στους ίδιους αυτούς ανθρώπους και στο αίτημά τους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των διαφόρων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, είτε για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλλου, είτε για το σύμφωνο συμβίωσης, έχει καλέσει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε εκτενή και εμβριθή διάλογο, προκειμένου να επιλυθούν ολιστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε μια κοινωνία, όπου συνυπάρχουν όλες οι απόψεις, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τον διάλογο. Ακόμα κι αν θεσμοθετηθεί ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, αν η κοινωνία σταθεί απέναντι, το εγχείρημα δεν θα έχει πιθανότητες επιτυχίας. Προσωπικά, θεωρώ υποκριτική τη στάση της κυβέρνησης και με προφανείς ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, από τη μία να ξιφουλκεί για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, από την άλλη, όμως, να μην έχει μία κουβέντα να πει για την πρόσφατη παραίτηση του Προέδρου της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο αγώνας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, αναγκών ή προτιμήσεων, είναι διαρκής και δεν περιχαρακώνεται, όπως κάποιοι επιθυμούν προς ίδιον κομματικό συμφέρον.”

Σοφία Νικολάου: Από την αρχή εφαρμογής του, ο Νόμος Παρασκευόπουλου είναι υπεύθυνος για περισσότερες από 15.000 αποφυλακίσεις. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας. Το αίσθημα ανασφάλειας είναι διάχυτο στην κοινωνία. Με δεδομένο ότι διεκδικείτε την ψήφο των πολιτών στην Α΄ Αθήνας, που περιλαμβάνει περιοχές όπως τα Εξάρχεια, o Άγιος Παντελεήμονας και η Ομόνοια, με ποιον τρόπο θα πείσετε τους πολίτες της Αθήνας, ότι όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα αλλάξετε;

Ράνια Σβίγκου: “Καταρχάς, κάποια στιγμή η ΝΔ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ισχύς του αποσυμφορητικού νόμου «Παρασκευόπουλου» έχει λήξει από τις 21.9.2017. Το γνωρίζει, βέβαια, όπως γνωρίζει ότι αντίστοιχοι νόμοι αποσυμφορητικοί των ελληνικών φυλακών ψηφίζονται από το 1951 και μετά. Αποκρύπτει ότι από το 2008 μέχρι και σήμερα έχουν υπάρξει 10 αποσυμφορητικές διατάξεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή του 2014 επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Απλώς, στην προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, ταιριάζει μια επίθεση σε έναν νόμο, ο οποίος, όσο διήρκεσε, στόχευε στο να πάψει πλέον να καταδικάζεται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την κατάσταση μέσα στις ελληνικές φυλακές.

Έχω μεγαλώσει στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη, ζω και εργάζομαι στο κέντρο και περπατώ στους δρόμους του. Και ως γυναίκα μπορώ να σας πω, ότι τα πράγματα δεν ήταν ποτέ παραδεισένια. Για εμάς, η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι ένα σύνθημα για τις ανάγκες μιας προεκλογικής εκστρατείας, ούτε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Είναι λαϊκό δικαίωμα, το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί σε όλους τους πολίτες. Αν κοιτάξουμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, θα διαπιστώσουμε ότι τα βίαια περιστατικά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ, πράγματι, η μικροπαραβατικότητα έχει αυξηθεί, όχι από το 2015, αλλά ήδη από το 2010. Κι αυτό, είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, με ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο και προσανατολισμένο αστυνομικό προσωπικό.

Προκαλεί βέβαια εντύπωση το γεγονός πως η ΝΔ παραγνωρίζει τις μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που χτυπά καθημερινά την παραβατικότητα του εμπορίου ναρκωτικών. Δεν βγάζει μιλιά για τα φαινόμενα εργοδοτικής βίας ή για την ακροδεξιά βία, στις οποίες πρωτοστατούσε η Χρυσή Αυγή.”

Βέβαια, πέρα από την ανασφάλεια στους δρόμους και τις γειτονιές, υπάρχει και η εργασιακή ανασφάλεια, η ανασφάλεια των νέων, που ψάχνουν για δουλειά, η ανασφάλεια του συνταξιούχου για το πώς θα βγάλει τον μήνα, η ανασφάλεια του ασθενή, για το αν θα χρειαστεί να πληρώσει από την τσέπη του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κι ως προς αυτά, τόσο το παρελθόν, όσο και το παρόν της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί κίνδυνο για την καθημερινότητα των πολιτών.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ.Τσίπρας λόγω της Συνόδου Κορυφής δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου, καθώς η Σύνοδος προβλέπεται να τραβήξει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά πως εάν συμφωνηθεί οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία ακυρώνεται ο κομματικός προγραμματισμός για να λάβει μέρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το πρωί ο κ.Ηλιόπουλος έχει εμπλακεί σε ένα γαϊτανάκι, καθώς όπως λένε υπάρχει μία ανελαστικότητα από πλευρας των άλλων κομμάτων στο να βρεθεί νέα ημερομηνία. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε ημερομηνία πλην της 1ης Ιουλίου αλλιώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά πηγή της Κουμουνδούρου “όντως θα βγει ο Τσίπρας στο τέλος με σκάιπ από Βρυξέλλες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα