Διαπραγμάτευση Αθήνας – ΔΝΤ μέσω μηνυμάτων

Διαπραγμάτευση Αθήνας – ΔΝΤ μέσω μηνυμάτων
Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκ΄ροτηση "Η Θεσσαλία της επόμενης ημέρας" την τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, στην Λάρισα. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) eurokinissi

Το πρώτο μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε χθες η κυβέρνηση στο ΔΝΤ και, μάλιστα, μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού, ενόψει της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση

Μπορεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου να μην έχει ξεκινήσει και οι επικεφαλής των θεσμών να αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση αρχίζει ήδη να οικοδομεί τις άμυνές της έναντι «παράλογων απαιτήσεων», όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Ο λόγος, φυσικά, για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που προδιαγράφουν τις αξιώσεις του Ταμείου είτε για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους πάνω από 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, είτε για επιτάχυνση της εφαρμογής της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ή της μείωσης του αφορολόγητου από την 1 Ιανουαρίου του 2018. Έτσι, τουλάχιστον, εισπράττουν στην κυβέρνηση τις αρνητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, καθώς την ώρα που η συμφωνία προβλέπει ότι θα πρέπει να προκύψει πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι αυτό δε θα ξεπεράσει το 2,4% του ΑΕΠ.

Μηνύματα Τσίπρα

Παρότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις του Ταμείου ουδόλως αιφνιδίασαν την κυβέρνηση, είναι προφανές ότι τώρα που το Μέγαρο Μαξίμου οικοδομεί την αφήγηση πως «η οικονομία πάει καλά» και «βγαίνουμε από τα Μνημόνια», το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν η επιστροφή στην «μετρολογία» και η λήψη νέων δυσάρεστων μέτρων για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στο ΔΝΤ ανέλαβε χθες να απαντήσει «φωτογραφικά» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, από την Λάρισα. Κλείνοντας τις εργασίες του 4 περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως «η οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης» προσθέτοντας ότι «οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες».

«Η αίσθηση μας είναι ότι το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό δύο σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι μας, αυτοί που από το 2015 και μετά υποεκτιμούσαν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην αρχή της κρίσης τις υπερεκτιμούσαν, τώρα ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2018 θα έχουμε 2,65 % ανάπτυξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ενόψει των συναντήσεων με Λαγκάρντ

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας να μην συζητήσει νέα μέτρα η κυβέρνηση, αλλά ούτε επιτάχυνση των ψηφισθέντων για το 2019 και το 2020. Σημειωτέον, άλλωστε, πως με αυτά τα «μηνύματα», που ανταλλάσσουν Αθήνα και Ουάσινγκτον πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, ουσιαστικά «στήνεται» η ατζέντα για τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του πρωθυπουργού, με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Σάββατο και τη Δευτέρα αντιστοίχως.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρχικά και ο Αλέξης Τσίπρας αργότερα θα συναντήσουν την κ. Λαγκάρντ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και η ατζέντα των συναντήσεων προβλέπεται «βαριά»: κι αυτό διότι η Αθήνα δεν θέλει μόνο να διασφαλίσει ότι το ΔΝΤ δε θα προσπαθήσει να τινάξει τις διαπραγματεύσεις (και) για την τρίτη αξιολόγηση στον αέρα, αλλά ταυτοχρόνως ζητεί μία «καθαρή απάντηση» από την Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το πώς βλέπει –αν βλέπει- τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα από τώρα ως τον Αύγουστο του 2018, οπότε τελειώνει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα