Διπλή επιχείρηση συσπείρωσης δεξιών και πασοκογενών από τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μοσχάτο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μοσχάτο

Λίγο πριν το γαλάζιο συνέδριο, ο Μητσοτάκης συνεχίζει να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για τοξικότητα, ενώ κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αποδομήσουν το ΠΑΣΟΚ.

Την επιχείρηση συσπείρωσης εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου συνεχίζει η ΝΔ με διπλό στόχο:

Αφενός να ξυπνήσει τον “κομματικό πατριωτισμό” της παραδοσιακής βάσης μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Αλλά και να θέσει στους δεξιούς ψηφοφόρους το δίλημμα “σταθερότητα με ΝΔ ή χάος με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ”.

Αφετέρου να κρατήσει πασοκογενείς ψηφοφόρους εξισώνοντας το Νίκο Ανδρουλάκη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του χθες στα Καλάβρυτα, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να τον κατονομάσει) για τοξικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ειδικότερα προβληματισμένος για το γεγονός “ότι δυστυχώς η πολιτική αντιπαράθεση κινείται σε ένα επίπεδο τοξικότητας και έντασης, το οποίο ειλικρινά πίστευα ότι μετά τις εκλογές του 2023 θα το είχαμε αφήσει πίσω μας.”

Σχολίασε μάλιστα: “Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι δεν έμαθαν από τα λάθη τους και επενδύουν μόνο στην τοξικότητα, μόνο στην πόλωση, μόνο στην εργαλειοποίηση μίας εθνικής τραγωδίας.”

Και υποστήριξε απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες πολίτες ότι αυτό το κάνουν “γιατί πολύ απλά δεν έχουν να σας πουν τίποτα για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα”.

Ο πρωθυπουργός ανήγαγε δε εκ νέου τις ευρωεκλογές σε μία πολιτική αναμέτρηση κρίσιμη για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και τη δική του ισχύ.

Αφήγημα για δεξιούς…

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν άλλωστε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη εν τέλει λειτούργησε συσπειρωτικά και σε επίπεδο στελεχών και στην παραδοσιακή βάση του κόμματος. Την ίδια στιγμή θεωρούν η ΝΔ θα μπορέσει να κρατήσει κοινά όπως οι αγρότες, με το επιχείρημα και της επαναδιαπραγμάτευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει ανησυχία για τυχόν απώλειες εκ δεξιών με αφορμή το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πολλοί ωστόσο εκτιμούν ότι το κοινό που αξιολογεί αυτό το ζήτημα τόσο υψηλά ώστε να αποτελέσει κύριο κριτήριο ψήφου, ούτως η άλλως έχει φύγει προ πολλού σε μικρά δεξιά κόμματα.

Ενώ για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους η σταθερότητα πχ θεωρείται ένα πιο βασικό κριτήριο, με την κυβέρνηση να επενδύει σε αυτό το αφήγημα, προσπερνώντας τη συζήτηση για την ακρίβεια.

… και για πασοκογενείς

Στο Μαξίμου όμως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να κρατήσουν και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους πασοκογενείς ψηφοφόρους. Και αυτό το κοινό εκτιμάται όμως ότι έχει ως βασικό κριτήριο την κυβερνητική σταθερότητα. Επομένως το γεγονός ότι στο χώρο της κεντροαριστεράς εξακολουθεί να μην έχει κυριαρχήσει απόλυτα ένας παίκτης, αξιοποιείται στο γαλάζιο αφήγημα.

Χαρακτηριστική ήταν δε η επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. “Ψωνίζεις Ανδρουλάκη, αγοράζεις Κωνσταντοπούλου”, είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας τη σύμπλευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και εστιάζοντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, που είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχει αρνητική εικόνα και στο πασοκικό κοινό.

Μία ακόμη γυναικοκτονία παρά τις εξαγγελίες

Η νέα γυναικοκτονία μπροστά ακριβώς από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων θολώνει πάντως ένα άλλο βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, αυτό της “τάξης και ασφάλειας”, που θεωρείται επίσης προτεραιότητα όχι μόνο για το δεξιό, αλλά και για το συντηρητικό κεντρώο κοινό. Ενώ αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά με τραγικό τρόπο πως παρά τα panic button και τις εξαγγελίες για κέντρα υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, τα θύματα μένουν απροστάτευτα από την πολιτεία.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ευρισκόμενος στο στόχαστρο χθες, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον όρο γυναικοκτονία, αν και όπως υποστήριξε “ποινικά θέλει συζήτηση”. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι μερίδα συντηρητικών ανδρών ψηφοφόρων της διαφωνούν με τη νομοθέτηση του όρου, θεωρώντας για κάποιο λόγο ότι τους θίγει προσωπικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα