Η Κομισιόν ‘αδειάζει’ τον Μητσοτάκη

Η Κομισιόν ‘αδειάζει’ τον Μητσοτάκη
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι "μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για τον ευρωπαϊκό δρόμο έξι κρατών των Βαλκανίων, κάτι που θα περιορίσει και τη ρωσική επιρροή στην περιοχή"

Κουβέντες και ψίθυροι κατά της στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σκοπιανό ακούγονται στους διαδρόμους του κτιρίου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Παρόλο που επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συζητήσει στην επίσημη ατζέντα της το ονοματολογικό, ούτε παίρνει θέση στις εν εξελίξει διαδικασίες, οι τελευταίες τοποθετήσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια ανάμεσα στους Επιτρόπους.

Όπως ανέφεραν στο «Εθνος» ευρωπαϊκές πηγές, η τελευταία αναφορά που έχει γίνει στο ζήτημα των Σκοπίων ήταν όταν ο Ζόραν Ζαέφ είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Ο Σκοπιανος Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το κλίμα ήταν πολύ καλό, αφού ο Ζ.Ζαέφ φέρεται να υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Γιούνκερ ότι είναι διατεθειμένος να «κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα» της χώρας του.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Φ. Μογκερίνι καθώς και με παράγοντες της Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες του τόνισαν την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της FYROM με τους γείτονες της -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με το Κράτος Δικαίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Με «αφορμή» την βουλγαρική προεδρία, όμως, η ΕΕ και ιδιαίτερα η Κομισιόν επιθυμεί να αναπτύξει μια γενικότερη γεωπολιτική στρατηγική στα δυτικά Βαλκάνια. Ήδη, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν έχει μιλήσει για την ένταξη έξι χωρών –Σερβίας, Σκοπίων, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Βοσνίας και Κοσόβου- στην ΕΕ. Επιπλέον, ανακοινώσεις για ένα μεγάλο project στην περιοχή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 6 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στα δυτικά Βαλκάνια και μία σχετική Σύνοδος Κορυφής ετοιμάζεται τον Μάιο στη Σόφια.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι «μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των χωρών αυτών, κάτι που θα περιορίσει και τη ρωσική επιρροή στην περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό, οτιδήποτε αντίκειται στη διαδικασία αυτή, οποιοδήποτε εμπόδιο δεν είναι προς το συμφέρον των σχεδίων της, δεν τη βρίσκει σύμφωνη – παρόλο που κατ’ απαίτηση των πρωταγωνιστών, δεν επιθυμεί να «ανακατευτεί». Και η μη λύση στην ονοματοδοσία των Σκοπίων προκαλεί επιπλοκές με άγνωστες επιπτώσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση προκάλεσαν τουλάχιστον αμηχανία και δυσαρέσκεια σε ορισμένους Επιτρόπους, που ως μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα κληθούν να λάβουν σχετική θέση. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο πηγής της ΕΕ στο «Εθνος»: «Καταλαβαίνουμε ότι πολλά τα λέει για εσωτερική κατανάλωση, αλλά αν τελικά οι δηλώσεις αυτές αποβούν μοιραίες για τη λύση, δεν είμαι σίγουρος ότι οι συνομιλητές του στις Βρυξέλλες θα το εκτιμήσουν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα