Εισαγγελέας: Ο Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε και έστησε ολόκληρο μηχανισμό συγκάλυψης μιζών

Εισαγγελέας: Ο Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε και έστησε ολόκληρο μηχανισμό συγκάλυψης μιζών
ΑΘΗΝΑ - ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Τι δήλωσε η εισαγγελέας για τον πρώην υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και το γεγονός, ότι τα χρήματα των μιζών "μετακύλησαν στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό" είπε η εισαγγελέας

«Γνώριζε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και του ήταν αδιάφορο ότι οι μεγάλες εταιρείες, προμηθεύτριες των όπλων, θα μετακυλούσαν το κόστος των δωροδοκιών στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό που τον τίμησε με την ψήφο του», είπε στην αγόρευσή της η τακτική εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη, η οποία εμφανίστηκε απολύτως πεπεισμένη ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε και ακολούθως σχεδίασε και οργάνωσε έναν ολόκληρο μηχανισμό, προκειμένου να συγκαλύπτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που λάμβανε ως “μίζες”.

Η κ. Αδειλίνη επικαλέστηκε τους ισχυρισμούς του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Νίκου Ζήγρα, και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους λογαριασμούς και στα εμβάσματα που δέχθηκαν.

Με την έναρξη της τοποθέτησης της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της διαφθοράς ως παγκόσμιο πρόβλημα και είπε πως είναι «ντροπή για τη χώρα» να κατατάσσεται ψηλά στην λίστα των χωρών με πολλά κρούσματα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη τροποποίησης του νομικού καθεστώτος που ευνοεί την παραγραφή ποινικών ευθυνών υπουργών.

Όπως τόνισε η εισαγγελέας, οι αποφάσεις για τις προμήθειες όπλων και οπλικών συστημάτων είναι πολιτικές και δεν αμφισβητείται η νομιμότητα των συμβάσεων. «Ο υπουργός εν προκειμένω κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να ασκήσει τα καθήκοντα του και όχι γιατί προέβη σε ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Αδειλίνη, το πλαίσιο για τα αντισταθμιστικά οφέλη, που έδινε απόλυτη αρμοδιότητα στον υπουργό Άμυνας, ήταν αυτό που στην περίπτωση των TORM1 έδωσε δυνατότητα να δοθούν παράνομες αμοιβές. Επικαλούμενη δε το κατηγορητήριο, προσδιόρισε την “μίζα” για τα ρωσικά όπλα στα 81 εκατομμύρια δολάρια, πόσο που -όπως είπε- αντιστοιχεί στο 10% του ποσού των αντισταθμιστικών.

Εκτενή αναφορά έκανε, επίσης, η εισαγγελική λειτουργός και στον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζοντας τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και των εκπροσώπων της εταιρείας ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ, η οποία «συνεστήθη αποκλειστικά για να μοιράσει τις μίζες» από την προμήθεια των ρωσικών όπλων.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσή της, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως πολιτικός μηχανικός είχε συλλάβει σχέδιο ξεπλύματος μέσω του real estate». Αναφερόμενη, μάλιστα, στον ισχυρισμό του Νίκου Ζήγρα ότι πήγαινε συνοδεία αστυνομικού από τη φρουρά του Άκη Τσοχατζόπουλου στα γραφεία της εταιρείας ΜΟΡΕΛΙΑ για να πάρει χρήματα, η εισαγγελέας είπε ειρωνικά «η ΕΛΑΣ στην υπηρεσία του υπουργού».

“Και η πρώην και η νυν και η κόρη γνώριζαν”

«Δεν θα επιτρέψει η ελληνική Δικαιοσύνη να επιστραφεί το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην κυρία Βίκυ Σταμάτη» διαμήνυσε η εισαγγελέας, στην αγόρευσή της.

Η κ. Αδειλίνη εξέφρασε στο δικαστήριο την απόλυτη πεποίθησή της ότι το ακίνητο της Ακρόπολης είναι απόκτημα από παράνομες αμοιβές του Άκη Τσοχατζόπουλου, γεγονός που γνώριζε η κ. Σταμάτη.

Όπως είπε η εισαγγελέας, «η Βίκυ Σταμάτη συμπεριφέρεται και ενεργεί ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου από το 2002». Επισήμανε επίσης, ότι «ήταν απαραίτητη η λήψη δανείου από την κ. Σταμάτη, ώστε να δικαιολογηθεί φορολογικά η μεταβίβαση του ακινήτου στο όνομά της».

Μάλιστα, η κ. Αδειλίνη σημείωσε: «Σε ανύποπτο χρόνο, η τράπεζα που χορήγησε το δάνειο συνέκρινε το ακίνητο με το προεδρικό Μέγαρο. Ως εκ θαύματος, η φούσκα των ακινήτων έσκασε μόνο ως προς το συγκεκριμένο ακίνητο, που πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική του αξία ενώ η εμπορική του αξία ήταν σχεδόν τριπλάσια».

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, τόσο η πρώην σύζυγος όσο και η νυν σύζυγος του πρώην υπουργού γνώριζαν τα πάντα.

– Τσοχατζόπουλος: Εσείς το λέτε αυτό.

Η κ. Αδειλίνη, αναφερόμενη στη φράση «είμαι μαχήτρια του φωτός» που είπε απολογουμένη η κ. Σταμάτη, τόνισε: «Είχα πει πως δεν θα το σχολιάσω. Είναι δικαίωμα του καθενός ο αυτοπροσδιορισμός του, αλλά είναι καλό να έχει κανείς και το γνώθι σ’ αυτόν». Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο πολυτελής βίος του ζεύγους Τσοχατζόπουλου δεν μπορεί να πείσει για τον ισχυρισμό της κ. Σταμάτη για την προέλευση των χρημάτων του συζύγου της.

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας τόνισε ότι οι εταιρίες ΤΟΡΚΑΣ και ΝΟΜΠΙΛΙΣ ανήκουν στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, ενώ ουσιαστικό ιδρυτή της δεύτερης χαρακτήρισε τον Γιάννη Σμπώκο.

Στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, η εισαγγελέας επιφύλαξε βασικό ρόλο σε πράξεις νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων του πατέρα της, μέσω αγοραπωλησιών τριών ακινήτων. Της απέδωσε μάλιστα, πλήρη γνώση της προέλευσης των επίμαχων ποσών για το «ξέπλυμα» των οποίων «συναίνεσε και συνέπραξε».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα