Εκλογές στη ΝΔ: Τι κόμμα θέλουν Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης

Εκλογές στη ΝΔ: Τι κόμμα θέλουν Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης
Vaggelis Meimarakis waits for the final results of the elections for New Democracy Party leader, at his office, in Daphne, Athens, on Dec. 20, 2015 / , , , 20 , 2015 Sooc

Με την σημερινή εκλογή προέδρου κλείνει η περίοδος του κενού ηγεσίας για τη ΝΔ που κρατούσε εδώ και έναν χρόνο. Πως διαμορφώνονται οι εσωκομματικές ισορροπίες για την επόμενη μέρα της ΝΔ

Κλείνει σήμερα ένας ολόκληρος χρόνος κατά τον οποίο το θέμα ηγεσίας της ΝΔ βρισκόταν σε εκκρεμότητα. Η αποψινή εκλογή προέδρου ουσιαστικά ολοκληρώνει μια περίοδο εσωστρέφειας για τη ΝΔ που είχε ανοίξει με την ήττα της στις εθνικές εκλογές του Γενάρη του 2015 και εντάθηκε μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την αρχηγία του κόμματος το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης του Ιούλη.

Το αποτέλεσμα του σημερινής εκλογής, που θεωρείται από πολλούς ανοιχτό, θα καθορίσει και τις νέες ισορροπίες εντός της ΝΔ την επόμενη μέρα και αυτό κυρίως αφορά το εύρος της νίκης του ενός εκ των δύο μονομάχων για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και οι δύο υποψήφιοι πάντως επίσημα διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα ενότητας της ΝΔ και πως όποιος και από τους δύο και αν κερδίσει θα υπηρετήσει τον άλλο ως απλός στρατιώτης.

Πάντως από πολλούς η επίδοση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ερμηνεύεται και ως δείκτης ισχύος της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ, ενώ η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συνδεθεί με τη δυνατότητα της ΝΔ να διευρυνθεί με δυνάμεις που σήμερα εντάσσονται στον κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο και εκφράζονται από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια του β’ γύρου ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε να αναδείξει και μάλιστα με ένταση το λαϊκό χαρακτήρα της ΝΔ προκειμένου να σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να συνδεθεί με κοινωνικές δυνάμεις που εγκατέλειψαν τη ΝΔ και στράφηκαν –κυρίως προς την Αριστερά-. Ο ίδιος μίλησε για μια ΝΔ που δεν εκφράζει αποκλειστικά τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους και τους ανέργους, στελέχη του μιλούσαν για «λαϊκό καπιταλισμό» και ταυτόχρονα το στρατόπεδο Μεϊμαράκη ανέπτυξε μια ρητορική που απέρριπτε τόσο το μνημόνιο όσο και το αντι-μνημόνιο.

Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης θέτει ως διακύβευμα την «δημιουργική ανανέωση» της ΝΔ και επενδύει πολιτικά στην έκφραση των ανθρώπων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Η υποψηφιότητά του μάλιστα έχει κάνει αίσθηση και στο εξωτερικό με δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που μιλούν κολακευτικά για το προφίλ του. Μάλιστα η Wall Street Journal με άρθρο της χαρακτηρίζει τυχόν εκλογή στην προεδρία της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «αχτίδα ελπίδας» που «θα άνοιγε η πόρτα ώστε η Νέα Δημοκρατία να επανατοποθετηθεί σαν ένα μοντέρνο κεντροδεξιό κόμμα, υπέρμαχο της επιχειρηματικότητας, το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα».

Κομβικό σημείο που ανέδειξε η εσωκομματική προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν η άρνησή τους να δώσουν συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απορρίπτουν κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι δύο μονομάχοι δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη ως προς το αν η ΝΔ είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνει λόγο για «αναδιοργάνωση» της ΝΔ και υπόσχεται ότι από το Φλεβάρη με δική του προεδρία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για έκτακτο συνέδριο και γενναίες οργανωτικές αλλαγές ώστε η ΝΔ μέσα στο επόμενο τρίμηνο να περάσει στον 21ο αιώνα με στόχο να καταφέρει να εκφράσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ του δημοψηφίσματος.

Πηγή: Sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα