Έκτακτο ΚΥΣΕΑ σήμερα για το κύμα προσφύγων από Τουρκία και την “ασφυξία” στη Μόρια

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ σήμερα για το κύμα προσφύγων από Τουρκία και την “ασφυξία” στη Μόρια
Πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στον δρόμο για την Ευρώπη AP

Ανησυχία στην κυβέρνηση μετά τη μαζική άφιξη προσφύγων χθες στη Λέσβο, για την οποία έγινε διάβημα στην Τουρκία και ενημέρωση στην ΕΕ. Στόχος η αποσυμφόρηση των νησιών, η δημιουργία χώρων με ανθρώπινες συνθήκες πριν το χειμώνα και η αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών. Ήδη χθες μεταφέρθηκαν 1.000 άτομα από τη Μόρια στην Καβάλα

Την αντιμετώπιση της νέας προσφυγικής κρίσης με τα “κύματα” προσφύγων από Τουρκία και την ασφυξία στα κέντρα υποδοχής των νησιών συζητά το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις 11 στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στόχος σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, η δημιουργία χώρων με ανθρώπινες συνθήκες πριν το χειμώνα και η αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών. 

Οι ροές παρουσίαζαν ήδη μέσα στο καλοκαίρι αυξητική τάση και ήταν μεγαλύτερες από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο το κύμα προσφύγων χθες στη Λέσβο σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να προβαίνει σε διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, καθώς η κρίση έχει και σαφή πολιτικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα προειδοποίησε χθες για νέο προσφυγικό κύμα από τα βόρεια σύνορα της χώρας του. Την ίδια στιγμή οι τουρκικές αρχές επιχειρούν αποσυμφόρηση της Κωνσταντινούπολης από πρόσφυγες και μετανάστες, με τον κίνδυνο βέβαια αυτοί να στραφούν προς τα παράλια της Τουρκίας και από εκεί στα ελληνικά νησιά. 

Μετά τη μαζική άφιξη άνω των 500 προσφύγων και μεταναστών χθες στη Λέσβο,. ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών. 

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στον Μπουράκ Οζούγκερτζιν, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. 

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ήταν ένα από τα θέματα που είχαν συζητηθεί την Πέμπτη στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μέρκελ στο Βερολίνο, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, αλλά και ευρωπαϊκή στήριξη για τη φύλαξη των συνόρων και περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγυη για την κατανομή όσων δικαιούνται άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε μάλλον απρόθυμη να πιέσει την Τουρκία η οποια κρατά το κλειδί των ροών. 

“Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών στην Τουρκία και ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές της να είναι ανθρώπινες. Προσβλέπουμε όμως και στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξωτερική φύλαξη των συνόρων, τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Σχολίασε άλλωστε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί και κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της επόμενης προέδρου της Κομισιόν της Ούρσουλα Φαν Ντερ Λάιεν στο ζήτημα του ασύλου, το οποίο ενδιαφέρει πολύ την καγκελάριο και πρόσθεσε ότι: “Θα δουλέψουμε μαζί ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη”. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας να δουλέψει προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι: “Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία και για να γίνει αυτό χρειάζεται σε πρώτη φάση αλλαγή των πολιτικών ασύλου της Ελλάδας, το οποίο θα γίνει εντός των επόμενων μηνών”. Τόνισε ότι είναι πολύ άδικο οι πρώτες χώρες υποδοχής και επιμερίζονται το κύριο βάρος διαχείρισης των ροών, ζητώντας πιο ουσιαστική αλληλεγγύη από την Ευρώπη. “Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που εκμεταλλεύονται τα οφέλη του Σένγκεν και ταυτόχρονα αρνούνται να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος”. 

Από την πλευρά της η κ.Μέρκελ σημείωσε ότι και εκείνη διαπίστωσε την αύξηση των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πέρυσι και είπε ότι η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με την Τουρκία “για να δούμε τη βοήθεια χρειάζεται και εκείνη, γιατί και η Τουρκία πράγματι δέχτηκε πολλές προσφυγές”. Δήλωσε ότι συμμερίζεται τη γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και δήλωσε ότι χαίρεται που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει βάλει το θέμα αυτό σε σημαντική προτεραιότητα. Παραδέχθηκε όμως ότι βρισκόμαστε μακριά ακόμη από μία ριζική λύση στο μεταναστευτικό.

Κινήσεις αποσυμφόρησης της Μόριας 

Ήδη χθες η κυβέρνηση προχώρησε στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα. 

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. 

Στόχος ήταν η αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας, που έφτασε τους 10.241 κατοίκους (σ.σ. η χωρητικότητα δεν υπεβαίνει τις 3.500). Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης!       

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα