Εν μέσω σεναρίων για δεξιό κόμμα η συνεδρίαση της ΠΕ της ΝΔ

Εν μέσω σεναρίων για δεξιό κόμμα η συνεδρίαση της ΠΕ της ΝΔ
11th Conference of the New Democracy Party, in Athens, on Dec. 17, 2017 / 11 , , 17 , 2017 Sooc

Σωσίβιο στους "καραμανλικούς" ψάχνει ο Μητσοτάκης. Αψιμαχίες Καραμανλή με Γεωργιάδη και Σαμαρά. Ερωτηματικό για το αν παραμένει θέση της ΝΔ η σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου Μακεδονία. Ένας μετά τον άλλο βουλευτές δηλώνουν αντίθετοι σ’ αυτή τη θέση

Εν μέσω σεναρίων για τη δημιουργία δεξιού κόμματος επιχειρείται η ενίσχυση της πίεσης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο εσωτερικό της ΝΔ, προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει επισήμως και καθαρά από το βήμα της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, που συνέρχεται υπό την προεδρία του στις 4:30 το απόγευμα,  την αρχική και επίσημη θέση της ΝΔ για σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία ως γεωγραφικό προσδιορισμό.

Αποδεικτική της έντασης, της σύγχυσης και κυρίως της τριχοτόμησης που υπάρχει στη ΝΔ για το χειρισμό του ζητήματος είναι μια αποστροφή του λόγου του αντιπρόεδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος δήλωσε  ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας με το Σκοπιανό ασχολήθηκε με σκοπό να διασπάσει τη ΝΔ», ενώ στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου δεξιού κόμματος εκτίμησε ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας χώρος για κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, κυρίως γιατί κανένας δεξιός δεν θα ρισκάρει να μην πέσει ο Τσίπρας».

Πάντως μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αρκετοί βουλευτές δηλώνουν είτε ανοιχτά ενάντιοι με τη θέση για σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, είτε κινούνται με διατυπώσεις τέτοιες που να χωράνε στη λογική ότι «το ελάχιστο» είναι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Ειδικά ο βουλευτής και στενός συνεργάτης κατά το παρελθόν του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι είναι «δεν είναι αποδεκτή» η χρήση του όρου Μακεδονία. Αντίστοιχη περιεχομένου τοποθέτηση έκανε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου «το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ότι δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία ούτε σαν πρώτο ούτε σαν δεύτερο συνθετικό». Ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «βούληση της ΝΔ» είναι να μην συμπεριλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία και ξεκαθάρισε ότι θα δώσει το παρών στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την ονομασία των Σκοπίων. Από τη μεριά του ο τομεάρχης υποδομών Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι «επιθυμία όλων» είναι να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να στρέφεται προς την πλευρά Καραμανλή προσπαθώντας να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος. Μάλιστα το γραφείο τύπου της ΝΔ διένειμε κεντρικά τη συνέντευξη του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή άφησε αιχμές για σειρά γαλάζιων στελεχών και πρωτίστως για την πλευρά Σαμαρά και Γεωργιάδη λέγοντας ότι «καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει» προσθέτοντας με νόημα ότι «την θέση του κόμματος την εκφράζει ο πρόεδρος, ο αρμόδιος τομεάρχης και η εκπρόσωπος τύπου».

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες το τοπίο έχει θολώσει αρκετά και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα τοποθετηθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η τελευταία –πριν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης- οδηγία του προς τα στελέχη του κόμματος να μην εστιάζουν στο ζήτημα της ονομασίας αλλά στο τρίπτυχο της λύσης που προτείνει η ΝΔ φαίνεται εκ του αποτελέσματος να μην έχει εισακουστεί, ενώ και οι βουλευτές που διαφωνούν με τη «σύνθετη ονομασία» φαίνονται τώρα περισσότερο ενθαρρυμένοι, από τον όγκο και τη δυναμική των συλλαλητηρίων, να το εκφράζουν ελεύθερα.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ δέχεται πιέσεις και από την πλευρά της κυβέρνησης και ήταν φανερή η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν το Μαξίμου επανέφερε τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη το 2008 που ως υπουργός εξωτερικών τότε αποδεχόταν ως βάση συζήτησης τον όρο «Νέα Μακεδονία». «Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλη συγκυρία» ήταν η απάντηση του Μοσχάτου.

Ο λογαριασμός της τρίτης αξιολόγησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην πορεία της οικονομίας μετά και το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup. Μια πρόγευση έδωσε χτες ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ,  Στέλιος Πέτσας, που δήλωσε ότι  «τα “δώρα” που φέρνει η κυβέρνηση στους Έλληνες με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι: Δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και α κριβοπληρωμένη και θολή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά είναι ο λογαριασμός μιας παντελώς αναξιόπιστης κυβέρνησης».

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα