Εξάμηνη παράταση του μνημονίου εξετάζει η Ευρωζώνη σύμφωνα με το Reuters

Εξάμηνη παράταση του μνημονίου εξετάζει η Ευρωζώνη σύμφωνα με το Reuters

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους της Αθήνας, που δεν έχει ακόμη στείλει την απάντηση στην τρόικα και αναζητεί διέξοδο, διαψεύδοντας εκλογικά σενάρια με κυβερνητική πρωτοβουλία. Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Παρασκευή

Της Βίκυς Σαμαρά

Δημοσίευμα του Reuters, που αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει εξάμηνη παράταση του τρέχοντος μνημονίου “ώστε να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθεί με τους όρους αποδέσμευσης των υπόλοιπων χρημάτων” επιβεβαιώνει τις πληροφορίες και του news247, αλλά και τους χειρότερους φόβους της Αθήνας.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται έγγραφο της Ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι η παράταση του προγράμματος στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου η Αθήνα έχει λάβει συνολικά περισσότερα από 240 δισ ευρώ από το 2010, μέχρι τα μέσα του 2015, θεωρείται αναγκαία, διότι οι πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να διαπραγματεύονται για το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα ώστε να λάβει την τελευταία δόση των 1,8 δισ ευρώ και να διασφαλίσει μία εναλλακτική πιστωτική γραμμή για όταν τελειώσει το μνημόνιο και η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές.

Αναφέρεται ότι η Αθήνα χρειαζόταν να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι συνομιλίες όμως έχουν καθυστερήσει λόγω διαφωνιών για το δημοσιονομικό κενό, γράφει το διεθνές πρακτορείο υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου την Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος γιατί μία πιστοληπτική γραμμή που θα αντικαθιστούσε το μνημόνιο δεν μπορεί να είναι έτοιμη εγκαίρως.

“Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να ετοιμάσουν τη νομοθεσία εφαρμογής τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να είναι για μία μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλύψει την πιθανότητα καθυστέρησεων λόγω της προεδρικής εκλογής”, αναφέρει το σχετικό έγγραφο σύμφωνα με το Reuters.

Το έγγραφο αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος για το πρώτο τρίμηνο του 2015, με το σενάριο αυτό να προϋποθέτει μία συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, μία τελική εκταμίευση από το EFSF (δηλαδή το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος) και ολοκλήρωση των διαδικασιών της ενισχυμένης πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) πριν το τέλος Ιανουαρίου. Αναγνωρίζει παράλληλα τις πολιτικές δυσκολίες που δημιουργεί το ενδεχόμενο παράτασης στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και σημειώνει ότι από τη μία πλευρά μία μικρή τεχνική παράταση ενέχει τον κίνδυνο να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες νομοθετικές δράσεις εγκαίρως, από την άλλη όμως μία μεγαλύτερη σε διάρκεια παράταση θα ήταν δύσκολο να επικοινωνηθεί ως “τεχνική επέκταση” και όχι συνέχιση του μνημονίου

Το άρθρο προκάλεσε πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικές συνεννοήσεις για να καθοριστεί η στάση της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες,  την Παρασκευή θα συναντηθούν εκ νέου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, για να συζητήσουν όλες τις κρίσιμες εξελίξεις.

Στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ακόμη και σενάρια διακοπής των διαπραγματεύσεων με ελληνική πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει στείλει ακόμη απάντηση στο e mail της τρόικας και αναζητεί τρόπους -έστω και με ορισμένες ακόμη επιμέρους υποχωρήσεις- να κλείσει την αξιολόγηση, διαψεύδοντας ενδεχόμενο εκλογών με δική της πρωτοβουλία.

Τέτοιες ερμηνείες των αινιγματικών δηλώσεων του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου περί “εγγυήσεων με τη βούληση του λαού” απέκλεισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους (“Ποιες εκλογές;” αναρωτήθηκε ρητορικά). Το Μαξίμου παράλληλα παρέπεμπε στις διευκρινίσεις που είχε δώσει εν τω μεταξύ η Χαριλάου Τρικούπη, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν στο ενδεχόμενο προσφυγής σε κάλπες σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ήθελε να στείλει στην τρόικα, την ελληνική κοινωνία και την αντιπολίτευση, να “σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”. Εννοούσε δηλαδή ο κ.Βενιζέλος ότι εφόσον οι εταίροι επιμείνουν στην ουσιαστική και όχι τεχνική παράταση του μνημονίου, η κυβέρνηση θα επισπεύσει την προεδρική εκλογή, σενάριο που έχει γράψει και το news247.

SHARE:

24Media Network