Eυρωεκλογές: Δυνατότητα ψήφου σε δύο κάλπες σε δύο διαφορετικά τμήματα

Eυρωεκλογές: Δυνατότητα ψήφου σε δύο κάλπες σε δύο διαφορετικά τμήματα
Στιγμιότυπο από εκλογές. MotionTeam

Αύριο Τρίτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στο οποία ενσωματώνεται η σχετική τροπολογία. Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκαν τροπολογίες και για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των τεσσάρων παράλληλων καλπών στις οποίες θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες, αλλά και το δικαίωμα ψήφου όσων κατοικούν στην Μ. Βρετανία.

Την κατάργηση του κωλύματος ανακήρυξης των βουλευτών ως υποψήφιων για τις ευρωεκλογές προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ψηφίζεται αύριο Τρίτη. Το κώλυμα καθιερώθηκε το 2014 μαζί με την εισαγωγή του σταυρού προτίμησης για την εκλογή των ευρωβουλευτών κι υποχρέωνε τους βουλευτές να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα για να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Οι βουλευτές θα πρέπει βέβαια να παραιτηθούν εφόσον εκλεγούν ευρωβουλευτές για να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η ιδιότητα του βουλευτή δεν συνδέεται με αυτήν του δημόσιου υπαλλήλου, ο οποίος υποχρεούται από την θέση του να λειτουργεί με πολιτική ουδετερότητα, η οποία αίρεται με την ανακήρυξή του ως υποψήφιου με κάποιο κόμμα. «Ο βουλευτής έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα και δεν έχει υποχρέωση ουδετερότητας» θυμίζει το υπουργείο Εσωτερικών παρατηρώντας ότι το κώλυμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ήδη καταργηθεί, ενώ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο κώλυμα.

Δυνατότητα χωρισμού των εκλογικών τμημάτων ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των ουρών

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε και τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα τα εκλογικά τμήματα να χωριστούν ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των ουρών που αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω των τεσσάρων καλπών στις οποίες θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες εξαιτίας της ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ενώ σε όλες προβλέπεται σταυρός προτίμησης. Η τροπολογία θα δίνει την ευχέρεια να αποφασιστεί ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν σε δύο κάλπες σε δύο διαδοχικά τμήματα, αντί σε τέσσερις σε ένα τμήμα.

Επίσης, θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί έλλειψη δικηγόρων, συμβολαιογράφων ή δικαστών για να καλυφθούν οι θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, θα μπορούν να διοριστούν στην θέση αυτή και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είναι απόφοιτοι των Νομικών Σχολών.

Παράταση μέχρι τις 10 Απρίλη για την εγγραφή των κατοίκων Μ. Βρετανίας στους εκλογικούς καταλόγους

Τέλος, στο νομοσχέδιο κατατέθηκε και τροπολογία του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των πολιτών που κατοικούν στην Μεγάλη Βρετανία και θέλουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς που βρίσκονται στην Μ. Βρετανία να μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους έχει ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα.

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι ειδικά για τους κατοίκους της Μ. Βρετανίας θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 10 Απρίλη, ενώ το δικαίωμά τους να ψηφίσουν θα αναγνωριστεί ανεξαρτήτως των εξελίξεων με το Brexit.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version