Φάμελλος: Νομοσχέδιο γι’ αυτούς που θέλουν να βγάλουν γρήγορα φράγκα

Διαβάζεται σε 2'
Σωκράτης Φάμελλος
Σωκράτης Φάμελλος SOOC

Για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που θα κλείσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια μίλησε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για νομοσχέδιο που «μας απομακρύνει από την Ευρώπη» είναι αντισυνταγματικό και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Τονίζοντας πως το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια και κλείσιμο των περιφερειακών πανεπιστημίων.

«Ο τίτλος είναι ένας για το νομοσχέδιο: Εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων» επισήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτώμενος «τι σας κάνει τόσο ανυπόμονους και παραβιάζετε το άρθρο 16;». Θύμισε πως «το 2019 έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι για να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Τι άλλαξε, υπήρξε κάποια αποκάλυψη, σας είπαν ότι μπορείτε και χωρίς;» ενώ απάντησε στο ρητορικό ερώτημα σημείωσε πως «αυτό που άλλαξε είναι η ασυδοσία της κυβέρνησης, ενώ επίσης σας πιέζουν τα συμφέροντα». Τόνισε μάλιστα αναφορικά με την αντίθεση του νομοσχεδίου στο άρθρο 16 του Συντάγματος πως  «το θέμα θα παραπεμφθεί στο ΣτΕ, αλλά κάποιοι θα προλάβουν να κερδοσκοπήσουν».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε στο επιχείρημα της κυβέρνησης περί έλευσης μεγάλων πανεπιστημίων σημειώνοντας πώς δεν θα συμβεί. Εκτιμώντας ότι δεν θα επιλέξουν ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο όπως αυτό που διαμορφώνει η κυβέρνηση όπου τα κολέγια θα αναβαθμιστούν σε πανεπιστήμια «δίχως κανείς να ελέγχει». Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος «εσείς μιλάτε με άλλους που θέλουν να βγάλουν γρήγορα φράγκα». Προσθέτοντας πως «το επιχείρημα ότι θα γυρίσει το επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι αστείο» αφού κάποιος που έχει θέση στην Οξφόρδη» δεν θα έρθει στην Ελλάδα για να διδάξει σε ένα πανεπιστήμιο αμφιβόλου ποιότητας. 

Επιπρόσθετα ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «ανοίγετε την κερκόπορτα για τα δίδακτρα» και στα δημόσια πανεπιστήμια λέγοντας πως «αυτόν τον ανταγωνισμό θέλετε. Τον ανταγωνισμό των διδάκτρων». Συνεχίζοντας την κριτική του είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι ένα ξεκάθαρα αντι-περιφερειακό νομοσχέδιο» μια και «θα κλείσουν τα πανεπιστήμια κοντά στα σύνορα για να κερδοσκοπούν κάποιοι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη».

Όσον αφορά την φύση των πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν τόνισε πως δεν θα είναι μη κερδοσκοπικά τονίζοντας πως με βάση το νομοσχέδιο «η μητρική εταιρία θα επιτρέπεται να είναι κερδοσκοπική» και έτσι αντικειμενικά δεν γίνεται «το παράρτημα να μην είναι κερδοσκοπικό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα