Φίλης: Να ακυρωθεί η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Φίλης: Να ακυρωθεί η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία
Παρουσίαση από το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ της Ετήσιας Έκθεσης 2016 για την Εκπαίδευση με θέμα "Τα βασικά μεγέθη της εκπαίδευσης: η ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση" την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην έκθεση επιχειρείται η αποτύπωση και ποιοτική ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και των δεικτών «εισροών» και «εκροών» της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την πρόταση να ακυρωθεί η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία διατύπωσε μέσω facebook ο Νίκος Φίλης, εκφράζοντας, πάντως, την βεβαιότητά του πως τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα δώσει “πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις” για την διακρατική συμφωνία.

Την πρόταση να ακυρωθεί η πώληση πολεμικού υλικού στο “καθεστώς του Ριάντ” διατυπώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης διευκρινίζοντας ότι ομιλεί “από τη σκοπιά των εθνικών συμφερόντων και της Αριστεράς”. Παράλληλα, καταγγέλλει την αντιπολίτευση πως έχει στόχο “την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης”.

“Τη Δευτέρα, στη Βουλή,  ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες”, τονίζει, εν αρχή, ο πρώην υπουργός Παιδείας.

“Έντονα ερωτήματα”

Ωστόσο, με την ανάρτησή του στο facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σαφείς ενστάσεις για την ουσία της συμφωνίας: “Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που  οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και  προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με  την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ”, τονίζει ο Νίκος Φίλης. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει πως “η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές  εξελίξεις,  είναι σε μεγάλο βαθμό,  μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής”, προσθέτοντας, πάντως, πως τα ως άνω γεγονότα “πρέπει να συνεκτιμηθούν”.

“Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση,  με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό  να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι  αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα,  επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων”, καταλήγει ο Νίκος Φίλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας στο παρελθόν έχει εκφράσει ενστάσεις για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχαν διαφωνήσει έντονα κατά την διάρκεια της κρίσης στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας για το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα