Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολή: Ο κόσμος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών

Διαβάζεται σε 4'
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με την υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με την υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της συνάντησης του με την ΥΠΕΞ της Γκάνας, απηύθυνε έκκληση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στον απόηχο της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ και στις ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησε στη Μέση Ανατολή. «Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στις εξελίξεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές» δήλωσε κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη

“Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδέχομαι σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπουργό Εξωτερικών και Περιφερειακής Ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Γκάνας.

Βεβαίως σήμερα, κυρία Υπουργέ, η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στις εξελίξεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις μαζικές επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Επιθέσεις που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη κρίσιμης κατάστασης στην περιοχή.

Προς τούτο, θα πρέπει να επιδειχθεί η οφειλόμενη αυτοσυγκράτηση. Η περιοχή και ο κόσμος ολόκληρος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας στην 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean», η οποία ξεκινά σήμερα στην Αθήνα.

Η Γκάνα είναι φίλη χώρα της Ελλάδας, σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια εδραιωμένη δημοκρατία σε μία εξαιρετικά εύθραυστη περιοχή.

Κυρία Υπουργέ,

εκτιμούμε ιδιαίτερα τη δραστήρια παρουσία σας στους διεθνείς οργανισμούς, τρεις θητείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως μη μόνιμο μέλος, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικουμένη, αλλά και ως μέλος της παρούσας σύνθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Μία θέση και ένα ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για την Ελλάδα.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω τις ευχαριστίες της Ελλάδας για τη δέσμευση της Δημοκρατίας της Γκάνας να υποστηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη περίοδο  2025 – 2026, όπως επίσης και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028 – 2030.

Κυρία Υπουργέ,
η γενική αποσταθεροποίηση στη ζώνη του Σαχέλ και την Υποσαχάρια Αφρική και η διάδοση της τρομοκρατίας μας απασχολούν έντονα.

Βεβαίως, μοιραζόμαστε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη επέκταση της αστάθειας μπορεί να έχει επιπτώσεις στις μεταναστευτικές ροές και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και την επανεμφάνιση του φαινομένου της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας.

Κρίνεται σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται σε συντονισμό με περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η Αφρικανική Ένωση και η ECOWAS.

Προσβλέπουμε στη σύγκληση της επόμενης Υπουργικής Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε μεταξύ των χωρών που επισπεύδουν και ενθαρρύνουν τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Αφρικής και ιδιαιτέρως με τη Δημοκρατία της Γκάνας.

Ως προς τις διμερείς μας σχέσεις, ένας από τους έξι πυλώνες της υποψηφιότητάς μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η διαχείριση της κλιματικής κρίσης, ένας τομέας για τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο, μία κοινή πρόκληση για την ανθρωπότητα και για τις δύο χώρες μας.

Η συνεργασία μας έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης, στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, της ενέργειας, του εμπορίου.

Στο πλαίσιο ακριβώς του εμπορίου, στα μέσα Μαΐου, ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα μεταβεί στην Άκκρα, στην οποία θα εκπροσωπηθούν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

Πριν κλείσω, κυρία Υπουργέ, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα σημεία εκείνα που συνδέουν τις δύο χώρες και τους δύο πολιτισμούς μας, στο ελληνικό σχολείο St. Nicholas Greek School που βρίσκεται στο μεγάλο εμπορικό λιμάνι Τέμα και να στείλω τις πιο θερμές ευχές μου στους 160 μαθητές του, οι οποίοι διδάσκονται με ενθουσιασμό, που όλους μας συγκινεί, την ελληνική γλώσσα.

Κυρία Υπουργέ, σας καλωσορίζω και σας εύχομαι μία ωφέλιμη και παραγωγική παραμονή στην Αθήνα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα