Γιατί Ντόρα και Δένδιας προειδοποιούν για τους κινδύνους ακύρωσης των Πρεσπών

Γιατί Ντόρα και Δένδιας προειδοποιούν για τους κινδύνους ακύρωσης των Πρεσπών
H Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας. Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών και η πρώην υπουργός απάντησαν σε όσους σπεύδουν να ζητήσουν ακύρωση της συμφωνίας, στηρίζοντας ουσιαστικά τη ρεαλιστική γραμμή του Μαξίμου.

Παρέμβαση για τους κινδύνους ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών έκαναν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στους θερμοκέφαλους και εντός Νέας Δημοκρατίας και στηρίζοντας ουσιαστικά τη ρεαλιστική γραμμή του Μαξίμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόνισε ότι το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει τοποθετηθεί για τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας, όμως ήδη προεκλογικά και πριν την υπογραφή της ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι άπαξ και κυρωνόταν, η χώρα είναι υποχρεωμένη να την τηρήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος στη συνέχεια η κ.Μπακογιάννη, η οποία έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και μάλιστα ήταν η αρμόδια υπουργός στο Βουκουρέστι, προειδοποίησε ότιακύρωση της συμφωνίας θα είχε τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα.

“Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι ‘ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών’. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το ‘ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας’ σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά” δήλωσε η κ.Μπακογιάννη και σχολίασε αιχμηρά ότι “ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση”.

Τα βέλη της πρώην υπουργού απευθύνονται σαφώς σε ορισμένους από το σαμαρικό “στρατόπεδο” όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποιος μετά το βέτο της Γαλλίας στη Σύνοδο Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, είχε μιλήσει για ακύρωση, έκτοτε όμως δεν επανήλθε δημόσια, αν και υπήρξαν μικρομεσαία σαμαρικά στελέχη που επιμένουν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δένδιας και Μπακογιάννη δε βρίσκονται όμως εκτός γραμμής. Αντίθετα εκφράζουν τη φωνή της λογικής στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Όπως είναι εμφανές τόσο από την απάντηση που έδωσε (σε συνεννόηση βεβαίως με το Μαξίμου) ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις Ζάεφ περί μη εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καθώς και από τις πληροφορίες του κυβερνητικού ρεπορτάζ, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τη στιγμή που έχει ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, πισωγύρισμα από τη συμφωνία των Πρεσπών δε θα σήμαινε επιστροφή σε μία πρότερη κατάσταση, αλλά ενέχει τον κίνδυνο ακύρωσης του erga omnes, του βασικού όπλου που κέρδισε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι.

Για αυτό και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να μη δώσει η ελληνική πλευρά κανένα πάτημα στα Σκόπια να μην εφαρμόσουν υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα εμπορικά σήματα (που ειναι κρίσιμο θέμα για την οικονομία της Μακεδονίας) και για την απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών από τα σχολικά βιβλία. Η Αθήνα βασικά θα πιέσει μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας και μέσω του ευρωπαϊκού δρόμου για τη “συμμόρφωση” της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η παρέμβαση Καραμανλή την περασμένη Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη: Ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε στα Σκόπια ότι ο δρόμος για την Ευρώπη συνεπάγεται συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αρχές χωρίς παρεκκλίσεις και υπαναχωρήσεις στην πρώτη καθυστέρηση και πως η υπογραφή της συμφωνίας δε σήμαινε και αυτόματο εισιτήριο ένταξης χωρίς να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει και θα στηρίξει και στη Σύνοδο του Μαρτίου την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον τηρούν τους όρους καλής γειτονίας.

Εξάλλου ο κ.Ζάεφ ήδη χθες σύμφωνα με το ΜΙΑ πως: “Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους. Το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά”, ανασκευάζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του και επιμένοντας στο στόχο της ένταξης της χώρας του. Με τον τρόπο αυτό απάντησε και στη δική του θερμοκέφαλη αντιπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα