Γιώργος Παπανδρέου: Έδειξε Γεννηματά, χτύπησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Παπανδρέου: Έδειξε Γεννηματά, χτύπησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για νέα ηγεσία της Κεντροαριστεράς ο πρώην πρωθυπουργός διεκδικεί ουσιαστικό ρόλο και κλείνει το μάτι στη Γεννηματά. "Ο Τσίπρας είναι αριστερός στα λόγια, ο Συνασπισμός είχε κυνηγήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου", υποστήριξε

Το μάτι στη Φώφη Γεννηματά κλείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της κεντροαριστεράς, καθώς σε συνέντευξη του στις Ιστορίες στο Σκάι και στον Παύλο Τσίμα διεκδίκησε για εαυτόν ρόλο εγγυητή της ενότητας και μίλησε με θερμά λόγια για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για το ρόλο που έπαιξε στη διαδικασία ανασυγκρότησης, που θεωρεί ότι πέτυχε με τη μεγάλη συμμετοχή.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι είναι αριστερός μόνο στα λόγια, ενώ υπερασπίστηκε την πρωθυπουργία του και δήλωσε ότι εκείνος δεν ήθελε το ΔΝΤ.

Ειδικότερα στο ερώτημα εάν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο σχήμα που διαμορφώνεται τώρα και στην ηγεσία που θα αναδειχθεί, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: “Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης. Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος είμαι μέρος και ήμουν μέρος αυτής της προσπάθειας. Συζητήσαμε με τα στελέχη του Κινήματος, με πολλούς φίλους, πήρα μια απόφαση, να στηρίξω τη διαδικασία, χωρίς να εμπλακώ κι εγώ ο ίδιος. Θεωρώ ότι έτσι μπορώ να παίξω έναν πολύ πιο ουσιαστικό”.

Εξήγησε ότι δεν υποστήριξε κάποιον υποψήφιο διότι: “Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι θα πρέπει να κρίνουμε όλοι σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αν θέλετε, την πολιτική πλατφόρμα του καθενός, και να μην μπούμε σε μία λογική αντιδικίας προσωπικών συσχετισμών, ποιος θα είναι με ποιον κτλ. Αυτό θεωρώ ότι ήταν και ένας άλλος λόγος γιατί όπως είπατε, και η πορεία από εδώ και πέρα, δεν είναι μια εύκολη πορεία, είναι μια πορεία ανασυγκρότησης. Θέλω να συμβάλω ως εγγυητής αν θέλετε- ήμουν ο τελευταίος πρωθυπουργός που βγήκε με αυτοδυναμία και που βγήκε από το ΠΑΣΟΚ, από το χώρο αυτό. Έχω μια υποχρέωση να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό θα κάνω. Η ενότητα είναι πολύ σημαντική, ο διάλογος είναι σημαντικός μεταξύ των διαφόρων φορέων που συνέβαλαν ή που συμμετείχαν στη διαδικασία αλλά και των προσώπων, και θέλω να πιστεύω ότι μετά την επόμενη Κυριακή, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα υπάρξει μια ενότητα πλεύσης τουλάχιστον σε όσους, για όσους ήρθαν στη διαδικασία αυτή από τους υποψηφίους, αλλά βεβαίως και από τα πολλά μέλη της ελληνικής κοινωνίας που ήρθαν και συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία”.

Στο πιο συγκεκριμένο ερώτημα εάν ο ίδιος έχει επιλέξει ανάμεσα στους δύο ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι θελει να κρατήσει απόσταση, επειδή επιθυμεί ρόλο εγγυητή της ενότητας, αλλά μίλησε με θερμά λόγια για τη Φώφη Γεννηματά.

“Κοιτάξτε, εγώ θέλω να κρατήσω μια στάση απόστασης αν θέλετε, με την έννοια ότι, νομίζω όπως είπα, ο ρόλος μου μπορεί να είναι διαφορετικός, γνωρίζω πολύ καλά και τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης, μπορούσαν προφανώς να έχουν γίνει νωρίτερα κάποια βήματα. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει”, ανέφερε ειδικότερα.

Κληθείς να σχολιάσει το ερώτημα που τέθηκε στο ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι, τι ψάχνετε για ηγέτη της κεντροαριστεράς; Η κεντροαριστερά έχει ηγέτη στην Ελλάδα λέγεται Αλέξης Τσίπρας, ο κ.Παπανδρέου απάντησε:

“Μακάρι ο κ. Τσίπρας να είχε δείξει ότι είναι αριστερός. Είναι στα λόγια. Έφερε την πρώτη χρονιά σχεδόν την καταστροφή της χώρας, ακόμα ζούμε τα capital controls. Μας χρέωσε άλλα 80 δισ., τον ελληνικό λαό, όταν εμείς είχαμε κάνει το κούρεμα 100 δις. Δηλαδή μας πήγε πολύ πίσω, μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο πάρα πολύ σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ένα διαφορετικό μείγμα, και από εκεί και πέρα δεν έκανε κάτι άλλο προοδευτικό, δεν είδα κάτι προοδευτικό. Δηλαδή, δυστυχώς και η ΝΔ και ο Σύριζα δεν εντοπίζουν τον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος. Μπορεί να λένε περίαριστεροσύνης κλπ. Ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος είναι, θα αλλάξουμε την εξουσία; Ή θα ελέγξουμε την εξουσία; ΝΔ και Σύριζα θέλησαν απλώς να γίνουν μέρος της νομής της εξουσίας. Εμείς κοντράραμε, ακόμα και τα απλά θέματα, όπως η διαύγεια. Ήταν μια κόντρα μεγάλη απέναντι σε μια αντίληψη του πώς λειτουργεί ένα πολιτικό σύστημα, ένα κρατικό σύστημα. Ο Σύριζα λοιπόν, αντί να έρθει και να πει, ωραία, κι εμείς είμαστε εδώ, να κάνουμε κάποιες προοδευτικές αλλαγές, να δούμε τον πυρήνα του προβλήματος, θέλησαν ουσιαστικά να συμβιβαστούν με το κατεστημένο. Μια λέξη που έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πολιτική ζωή της χώρας το ’81.”

Σχολίασε επίσης το άρθρο του κ.Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου: “Είναι πολύ εύκολο καθένας να καπηλεύεται την ιστορία ενός, που έχει φύγει παλιότερα, και όταν είναι εν ζωή να τον χτυπάνε, διότι μην ξεχνάτε ότι αυτή η παράταξη μαζί με τη ΝΔ τον είχαν κυνηγήσει αμείλικτα τον Α. Παπανδρέου” είπε και πρόσθεσε: “Βεβαίως. Με κατηγορίες που βεβαίως δεν στέκονταν, αλλά που έδειξαν ότι, ή δεν θέλησαν ουσιαστικά να συμπορευτούν σε μία πορεία προοδευτική της χώρας. Η διεκδίκηση περισσότερο ήταν να φύγει το ΠΑΣΟΚ, να διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ, για να μπορούμε κι εμείς, και τότε και σήμερα…”

 

Στο ερώτημα εάν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και χρειάζεται τον νέο φορέα για να σχηματίσει πλειοψηφία, τι θα πρέπει να πράξει ο νέος φορέας, ο κ.Παπανδρέου είπε: “Σε όλη μου την πολιτική καριέρα ήμουν υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Όταν ήμουν υπουργός Παιδείας προσπάθησα στα θέματα Παιδείας να προωθήσουμε διακομματική προσέγγιση. Ως υπουργός Εξωτερικών, το ίδιο. Ως πρωθυπουργός το ίδιο. Προσπάθησα να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Όμως, η εθνική συνεννόηση έχει δύο πράγματα. Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξει πάνω σε μία βάση πολιτικής . Υπάρχουν κάποια αυτονόητα τα οποία πρέπει να κάνουμε σε αυτήν τη χώρα, τα οποία δεν βλέπω ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα προωθούν. Αξιοκρατία. Διαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης, κάνω κριτική στον κ. Μητσοτάκη γιατί στη θητεία ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αυτός που ουσιαστικά προσπάθησε να καταργήσει τη Διαύγεια. Γιατί; Γιατί; Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού είναι λοιπόν η μεγάλη αλλαγή που θα φέρουν αυτά τα κόμματα; Να συγκρουστούν δηλαδή με ένα κατεστημένο και με έναν πυρήνα του ελληνικού προβλήματος που είναι η λειτουργία των θεσμών, οι δημοκρατικές λειτουργίες, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η λογοδοσία.

Άρα λοιπόν εγώ θεωρώ ότι εμείς πρώτα από όλα πρέπει να αναδείξουμε αυτά ως κυρίαρχα για εθνική συνεννόηση και από εκεί και πέρα δε σημαίνει ότι εθνική συνεννόηση, πρέπει να συμμετέχουμε εμείς σε μία κυβέρνηση. Για να δούμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τι διαφέρουν; Το Μνημόνιο ακολούθησαν, με λίγο διαφορετικό μείγμα. Για το Μνημόνιο μιλάνε. Ποιες είναι οι διαφορετικές πολιτικές;”

Κληθείς να διευκρινίσει εάν φαντάζεται ότι θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ο κ.Παπανδρέου είπε: “Αυτή δεν ήταν και μία παλαιότερα συζήτηση στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα να υπάρχει μία οικουμενική προσέγγιση στην κρίση; Μακάρι να είχε υπάρξει. Θα είχαμε τελειώσει πολύ πιο γρήγορα. Εγώ λοιπόν θέλω να δω αυτόν τον χώρο, τον δικό μας τον προοδευτικό να έχει την αυτονομία την πολιτική, τις προτάσεις και να είναι εκείνοι που θα έρθουν σε εμάς για να μας πουν τι θα κάνουν”.

Στο δίλημμα μεταξύ της άποψης ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ακριβώς αντίθετη άποψη ότι για το ΠΑΣΟΚ ή για τον νέο φορέα η συνεργασία με τη Δεξιά είναι καταστροφική πολιτικά, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι συμφωνεί και με τις δύο: “Δηλαδή, από τη μία μεριά θεωρώ ότι είναι πολύ αδύναμη η θέση της ΝΔ όταν βασίζεται στη λογική πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν εμπνέει για κάτι καινούργιο. Και αυτό είναι που σε πολύ μεγάλο αριθμό του κόσμου αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι ότι η ΝΔ δε φαίνεται να έχει αλλάξει, δε φαίνεται να έχει κατανοήσει ποια ήταν τα πολύ αρνητικά φαινόμενα τα οποία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Για να μπορεί να είναι αξιόπιστη ότι θα τα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα. Άρα λοιπόν η ΝΔ είναι αδύναμη από αυτήν την πλευρά, από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φέρει τίποτα άλλο από μία πολύ κακή εκδοχή ενός τρίτου Μνημονίου, πολύ σκληρού για τον ελληνικό λαό, δε χρειαζόταν ένα τρίτο Μνημόνιο, άσχετα αν έχει και ο κ. Σαμαράς μία σημαντική ευθύνη γιατί το ’14 δεν ολοκλήρωσε το Μνημόνιο και θα μπορούσαμε να είχαμε ξεφύγει από τα Μνημόνια και να βγούμε στις αγορές. Έχει όμως μία τεράστια ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτήν την υπόθεση. Και από εκεί και πέρα δε δίνει μία προοπτική άλλη για το πώς θα πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας”.

Στο ερώτημα εάν στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: “Θα ήθελα να συμβάλω, όπως και έκανα πρόσφατα στην ενότητα αυτού του χώρου, στην διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας πραγματικά προοδευτικής, ρηξικέλευθης, ριζοσπαστικής αν θέλετε για τη χώρα. Διαμορφώνοντας, αξιοποιώντας και τις εμπειρίες μας και τα προγράμματά μας παλαιότερα, το τι κάναμε, και δεν κάναμε, τα συν και τα πλην”.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης του ήταν καθαρή και είχε πει όχι στο ΔΝΤ. “Δεν θέλαμε το ΔΝΤ, και θέλαμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο”. Ανέφερε ότι το είχε συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, “όμως πάρα πολλές κυβερνήσεις η απάντησή τους ήταν, να πάτε στο ΔΝΤ, και μάλιστα δεν θέλαν καν ευρωπαϊκό μηχανισμό. Υπήρχαν εκείνοι που έλεγαν, να πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, και να κάνει καλά εκεί. Η Μέρκελ το ήθελε για άλλους λόγους. Πρώτα απ’ όλα δεν εμπιστευόταν, και ίσως καλώς, με την έννοια αυτή, τον κ. Μπαρόζο, μάλλον την Επιτροπή που δεν είχε ελέγξει τα στοιχεία, ήθελε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ λόγω και των χρημάτων, αλλά και μιας εμπειρίας που δεν υπήρχε στην Ε.Ε., όχι ότι είχε το ΔΝΤ εμπειρία πάντα θετική, και σίγουρα δεν είχε εμπειρία πώς να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εντός ενός ενιαίου νομίσματος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα