Η Αθήνα επιμένει στο διάλογο με Τουρκία παρά τις προκλήσεις Γκιουλέρ

Διαβάζεται σε 4'
Η Αθήνα επιμένει στο διάλογο με Τουρκία παρά τις προκλήσεις Γκιουλέρ
Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν Aris Oikonomou SOOC

Ο επόμενος γύρος του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στις 2- 3 Δεκεμβρίου, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν συζητά θέματα κυριαρχίας και να διαψεύδει τις δηλώσεις Γκιουλέρ για την Κάσο

Παρά τις τελευταίες “ρουκέτες” του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο με την Τουρκία, με στόχο να παραμείνουν -έστω επιφανειακά- τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. 

Το σκεπτικό της κυβέρνησης άλλωστε εξέφρασε από την Κύπρο προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Οποιος διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει σε διάλογο. Για αυτό αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, με προοπτική να ανοίξει και ήρεμος ορίζοντας στην περιοχή”, δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός. Και επανέλαβε ότι η χώρα μας παραμένει ακλόνητη σε θέματα κυριαρχίας, καθώς και στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπεραμύνθηκε χθες σε συνέντευξη του (Real FM) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σχολίασε ειδικότερα ότι η Τουρκία έχει εδώ και δεκαετίες αναπτύξει θεωρίες για τη γαλάζια  πατρίδα, τις θαλάσσιες ζώνες, την αποστρατικοποίηση, τις  γκρίζες ζώνες. Και πρόσθεσε:

“ Δεν πιστεύαμε ότι επρόκειτο από τη μία μέρα στην άλλη να αναιρεθούν οι θέσεις αυτές. Και για το λόγο αυτό κάναμε μία βασική επιλογή: να προχωρήσουμε στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Δηλαδή να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών, πρωτίστως στα κεφάλαια εκείνα, τα οποία μπορούν να μας ενώνουν και στη συνέχεια να κάνουμε την απόπειρα να λύσουμε και τα πολύ μεγαλύτερα διαρκή θέματα, τα οποία μας ταλανίζουν”. 

“Δεν αναγνωρίστηκαν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κάσο”

Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε επίσης τους τουρκικούς ισχυρισμούς όσον αφορά στο περιστατικό στην Κάσο τον περασμένο Ιούλιο. “Το ιταλικό πλοίο βγήκε σε διεθνή ύδατα, τα οποία αφορούν ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως έχει καθοριστεί και από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Πράγματι, υπήρξε μία μακρόθεν παρεμπόδιση από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία προσήλθαν στην περιοχή” είπε και πρόσθεσε:

“Θέλω να γίνω απολύτως κατανοητός: δεν υπήρξε καμία άδεια του πλοίου, δεν ζητήθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση άδεια και δεν δόθηκε ποτέ. Δεν υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικού δικαιώματος της Τουρκίας. Το πλοίο συνέχισε κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό του την έρευνα”. 

Εκτίμησε πάντως πως: “Όταν και αν υπάρξει οριοθέτηση για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν.” Αλλά επανέλαβε ότι η Ελλάδα συζητά μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα, τα οποία μπορεί να τεθούν στο τραπέζι και να συνέχονται με αυτό. Εάν η Τουρκία θελήσει να προχωρήσουμε σε μία συζήτηση, η Ελλάδα δεν έχει κανένα φοβικό σύνδρομο.” 

Τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Ο επόμενος γύρος του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2-3 Δεκεμβρίου, ενώ Γεραπετρίτης Φιντάν ενδέχεται να έχουν νέα συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 3 – 4 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση καθησυχάζει εν τω μεταξύ διαρκώς όχι μόνο την “πατριωτική δεξιά” εντός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στις 12 Νοεμβρίου, μετά την επίσκεψη Φιντάν. Θα ενημερώσει επίσης κατ ίδιαν τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 11 Δεκεμβρίου. Και στις 12 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο ΥΠΕΞ.

Τα εθνικά θέματα πάντως αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.

Η Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζεται ότι μετά τις δηλώσεις Γκιουλέρ εκτίμησε ότι το περιστατικό στην Κάσο “παραμένει ως σήμερα ομιχλώδες” και ζήτησε ειδική ενημέρωση. Ενώ γενικότερα το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει ανησυχία για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και συγκεκριμένα για διεξαγωγή συνολικών συνομιλιών με την Τουρκία, που παραπέμπουν σε λύση- πακέτο.

Το πιο σημαντικό ορόσημο όμως θα είναι φυσικά η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στην Άγκυρα στις αρχές του 2025, οπότε και θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα