Η Ε.Ε θέλει να σβήσει τη φωτιά στη Μέση Ανατολή – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο

Διαβάζεται σε 3'
Η Ε.Ε θέλει να σβήσει τη φωτιά στη Μέση Ανατολή – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν, συνεδριάζουν εκτάκτως οι ηγέτες της ΕΕ θέλοντας να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές θα ζητήσει ο Μητσοτάκης.

Ενώ το Ισραήλ εξετάζει το πώς και πότε θα απαντήσει στο Ιράν και η Τεχεράνη προειδοποιεί με ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία και προσπαθεί να συγκρατήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε να αποφευχθεί μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζουν εκτάκτως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας να στείλουν από κοινού με τις ΗΠΑ μήνυμα αποκλιμάκωσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το βράδυ της Τρίτης, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ξεκαθάρισαν ότι το Ιράν δεν θα μείνει ατιμώρητο. Ωστόσο το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει ποια θα είναι η μορφή της επίθεσης, ο στόχος και ο χρόνος. Δηλαδή εάν θα πλήξει στόχους εντός του Ιράν ή κατά αντιπροσώπων του, καθώς και πότε.

Το Ισραήλ θα μπορούσε ειδικότερα να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή στις εγκαταστάσεις από όπου εξαπολύθηκαν οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα drones του Ιράν το περασμένο Σάββατο. Εναλλακτικά θα μπορούσε να χτυπήσει στοχευμένα δυνάμεις ή πρόσωπα που υποστηρίζουν την Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ πάντως εκτιμούν ότι η όποια απάντηση του Ισραήλ θα είναι περιορισμένης έκτασης ώστε να μην πυροδοτήσει μία ευρύτερη σύγκρουση. Σημειωτέον ότι το Ισραήλ θα ήθελε το πράσινο φως από ΗΠΑ για την αντεπίθεση του, αλλά ο Μπάντεν ήδη έχει ξεκαθαρίσει στο Νετανιάχου πως δεν θα υποστηρίξει επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν.

Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα κυριαρχήσει στο δείπνο της πρώτης ημέρας της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απόψε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση, τονίζει η Αθήνα.

Και οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας στο δείπνο των ηγετών

Στο δείπνο θα συζητηθούν όμως και οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας, αναμένεται να διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης. Αναμένεται άλλωστε να υπενθυμίσει ότι βάση της σχετικής συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.

Σε συντονισμό με την Κύπρο, η ελληνική πλευρά θα υπογραμμίσει επίσης πως για να βελτιωθεί η ευρωτουρκική συνεργασία είναι σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες και να διαφανεί πρόοδος και στο Κυπριακό. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται άλλωστε να εκφράσει την πάγια ελληνική θέση ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι στο τέλος της ημέρας στη συζήτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., αυτό σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα