Η Ελλάδα προστατεύει με Patriot και F-16 τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας
Διαβάζεται σε 4'
Ο Δένδιας επικοινώνησε εκ νέου με τον Βούλγαρο ομόλογο του και τον ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν.
- 06 Μαρτίου 2026 11:46
Κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν θα παράσχει η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ατάνας Ζαπριανοφ με τον οποίο είχαν συνομιλήσει και χθες το βράδυ. Συζήτησαν την υποστήριξη της χώρας μας στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της αμυντικής θωράκισης απέναντι σε δυνητικές απειλές.
Κατόπιν τούτου, και σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μία πυροβολαρχία Patriot μετακινείται εντός ελληνικής επικράτειας στη βόρεια Ελλάδα, για παροχή αντιβαλιστικής κάλυψης στη γειτονική χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες η πυροβολαρχία Patriot θα μετακινηθεί ειδικότερα στη Θράκη, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή ζεύγος μαχητικών F-16 μετακινείται σε αεροδρόμιο της βόρειας Ελλάδας, ούτως ώστε να παρέχεται αντιπυραυλική προστασία στη Βουλγαρία.
Επίσης, δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταβαίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σόφια, όπου θα βρεθεί και ο κ.Δένδιας για συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογο του.
Δένδιας: Δεν επηρεάζεται η αντιβαλλιστική προστασία της χώρας μας
Ο κ.Δένδιας σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ειδικότερα:
«Είχα χθες και σήμερα επικοινωνία με τον Υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Atanas Zapryanov. Κατόπιν σχετικού, χθεσινού, αιτήματος της βουλγαρικής πλευράς, είχα τη δυνατότητα να τον πληροφορήσω σήμερα, η Ελλάδα θα παράσχει μέσα και προσωπικό για την προστασία της Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μεταφέρεται, εντός των επόμενων ωρών, σε κατάλληλη περιοχή, εντός του βόρειου τμήματος της ελληνικής επικράτειας, πυροβολαρχία PATRIOT, για την αντιβαλλιστική κάλυψη μεγάλου τμήματος της επικράτειας της Βουλγαρίας. Επίσης, ένα ζεύγος F-16 μετασταθμεύει σε αεροδρόμιο της Βόρειας Ελλάδας, με αποκλειστική αποστολή την παροχή επιπλέον κάλυψης στη Βουλγαρία.
Επιπρόσθετα, για τον αποτελεσματικό συντονισμό, αποστέλλονται 2 Ανώτεροι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη Σόφια.
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι παραπάνω ενέργειες έγιναν μετά από αιτημα της Βουλγαρίας, χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και δεν επηρεάζεται κατ’ ελάχιστον τη δυνατότητα αντιβαλλιστικής προστασίας της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, μετά από πρόσκληση του Βουλγάρου ομολόγου μου, θα επισκεφτώ τη Σόφια».
Γιατί η Ελλάδα σπεύδει να στηρίξει τη Βουλγαρία
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Αντρέι Γκούροφ, διαβεβαίωσε στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο ότι η χώρα δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Στη Βουλγαρία επικρατεί ειδικότερα ανησυχία λόγω της παρουσίας αμερικανικών αεροσκαφών στη χώρα.
Ο Γκούροφ δήλωσε πάντως ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να τιμά τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αυξηθεί η αμερικανική παρουσία στη χώρα και ότι δεν θα υπάρξει καμία άμεση εμπλοκή της Βουλγαρίας στον πόλεμο κατά του Ιράν.
Σημειωτέον ότι θεωρητικά η νότια Βουλγαρία είναι εντός εμβέλειας των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Στην πράξη όμως είναι απίθανο επιχειρησιακά να φτάσει πύραυλος ή ακόμη και drone καθώς θα πρέπει να περάσει από την αντιαεροπορική ασπίδα της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ. Ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να επιχειρήσει καν το Ιράν να πλήξει τη Βουλγαρία.
Η Αθήνα όμως είδε και άδραξε μία ακόμη ευκαιρία να ενισχύσει το δικό της ρόλο γεωπολιτικά και να δείξει – κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους- ότι η χώρα μας είναι ο αξιόπιστος εταίρος και η αμυντική “ασπίδα” της Ευρώπης στην περιοχή.