Η Κωνσταντοπούλου καλεί σε ακρόαση τον Στουρνάρα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) Werner Hoyer υπόγραψαν  τη συμφωνία για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Στην τελετή και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) Werner Hoyer υπόγραψαν τη συμφωνία για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Στην τελετή και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Την ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens θα ζητήσει η πρόεδρος της Βουλής

Την ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Siemens πρόκειται να ζητήσει η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την γερμανική εταιρεία, τον οποίο και υπέγραψε.

Στην συνεδρίαση, στην οποία οι βουλευτές απευθύνουν ερωτήσεις προς τον πρώην πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, Σήφη Βαλυράκη, η κα Κωνσταντοπούλου αφού ανέφερε ότι αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτού του συμβιβασμού ενημέρωσε για την πρόθεσή της να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Στουρνάρας, «που τον υπέγραψε εκπρόθεσμα, τον Αύγουστο του 2012» διότι - όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου - «σε μια τόσο δεινή θέση για την χώρα δεν νομίζω ότι έχει κανείς την εξουσία να παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις».

Η πρόεδρος της Βουλής, απεύθυνε προς τον κ. Βαλυράκη ερώτημα για το πώς οδηγηθήκαμε από το πόρισμα της Εξεταστικής, που μιλά για μίνιμουμ ζημίας 2 δισ., σε έναν συμβιβασμό επονείδιστο και επιζήμιο για το Δημόσιο, το οποίο «παραιτείται από κάθε άλλη αξίωση και παρέχει μάλιστα το πολύτιμο πιστοποιητικό χρηστής λειτουργίας και διαφάνειας στην Siemens , όταν θα μπορούσε να πιέσει με αυτό την εταιρεία και να δώσει στοιχεία αλλά και να αποζημιώσει».

«Μπορείτε να ακυρώσετε τον νόμο, όπως και τόσους που υποτίθεται ότι θα ακυρώνατε» αντέτεινε απευθυνόμενος προς την κα Κωνσταντοπούλου ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου προσθέτοντας επίσης πως είναι δυνατές και οι κινήσεις πολιτικής διαπραγμάτευσης «αλλά ούτε αυτό κάνετε». Επίσης, επισήμανε στην πρόεδρο της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν συζητήθηκε το πόρισμα της τελευταίας Εξεταστικής, ψήφισε «λευκό» και δεν συντάχθηκε με την άποψη ότι υπήρξαν ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Στο ίδιο πλαίσιο και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι ο νομικός σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο Οικονομικών, κ. Μπάνος, υπερασπίστηκε πρόσφατα σε δίκη τον συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου, κάτι που προφανώς γνώριζε και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Μάλιστα επικαλέστηκε πρόσφατη απάντηση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία είναι δύσκολο να ακυρωθεί η συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της. Όμως, όπως είχε πει ο κ. Βαρουφάκης, ήδη έχει συσταθεί Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία εξετάζει το ζήτημα αυτό.

Όπως είπε από την πλευρά του ο κ. Βαλυράκης ακόμη κι αν το Δημόσιο είχε την πρόθεση να συμβιβαστεί, η εκτελεστική εξουσία και η δικαστική εξουσία όφειλε να αξιοποιήσει το πόρισμα και πρόσθεσε πως με στοιχεία όπως δωροδοκίες και κακουργηματικές πράξεις υπήρξε έδαφος για να διεκδικήσει αποζημιώσεις το Δημόσιο και να επιβληθούν τα κατά τον νόμο πρόστιμα.

«Η Εξεταστική τερμάτισε το έργο της. Οι υπόλοιποι δεν έκαναν τίποτα» ανέφερε ο κ. Βαλυράκης επισημαίνοντας πως θα έπρεπε πλην των αποζημιώσεων να υπάρξει και η ηθική αποζημίωση , που δεν είναι άλλη από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει αυτό το θεσμικό κενό, στην Ελλάδα, που επιτρέπει να δημιουργούνται σκάνδαλα», ανέφερε επίσης, ο κ. Βαλυράκης.

«Ξεπλύναμε τη Siemens, ενώ καταδικάστηκε σε 120 χώρες και τα έχουν ομολογήσει οι ίδιοι» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, οποίος ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η Siemens εκτείνεται σε πολλές πίσω αυλές

Την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ανασύρει την υπόθεση Siemens και να την εξετάσει στην ουσία της, επαναβεβαίωσε η πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωή Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας πως είναι ανεπίτρεπτο να προσποιούνται και οι εμπλεκόμενοι φορείς και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι αυτή η υπόθεση δεν τους αφορά.

«Θυμάμαι πάντοτε τη δήλωση του κ. Σόιμπλε, ότι αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά τον κήπο της Ελλάδας και ο καθένας πρέπει να καθαρίζει τον κήπο του, την πίσω αυλή του» είπε μάλιστα η κα Κωνσταντοπούλου για να συνεχίσει ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης λέγοντας «….από αυτούς που την βρωμίζουν».

«… Από αυτούς που την βρωμίζουν και σίγουρα η υπόθεση Siemens εκτείνεται σε πολλές πίσω αυλές, σίγουρα και στην αυλή της Γερμανίας και εκείνοι οι οποίοι επισείουν διάφορες απειλές ή τελεσίγραφα θα πρέπει να εξηγούν και με ποια συνέπεια επιχειρούν και εκβιαστική στάση και άτεγκτη δήθεν παράσταση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Στουρνάρας
SHARE: