Η μάχη του Μαξίμου με τα τρακτέρ

Η μάχη του Μαξίμου με τα τρακτέρ
Farmers' march with their tractors in central Thessaloniki on Feb. 5, 2016. / , 5 2016. SOOC

Σε ασφυκτικό κλοιό το Μαξίμου μετρά αντίστροφα για την "κάθοδο" των τρακτέρ την Παρασκευή σχεδιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις τακτικής προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και οι αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο

Κινούμενη σε διττή κατεύθυνση η κυβέρνηση επέλεξε μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου να στείλει ηχηρό μήνυμα τους αγρότες πως «τα τρακτέρ δεν θα φτάσουν ποτέ στο κέντρο της Αθήνας» και την ίδια ώρα επιχείρησε να ανοίξει τους πρώτους διαύλους επικοινωνίας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, αργά χθες το απόγευμα, βρέθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών πραγματοποιώντας συνάντηση με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο Βαγγέλης Μπούτας φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό να αφήσει η κυβέρνηση κάποια τρακτέρ να κατέβουν στο Σύνταγμα για συμβολικούς λόγους.

Νωρίς το μεσημέρι εκπρόσωποι των αγροτών επισκέφτηκαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου συνάντησαν τον Νίκο Τόσκα. Σε μια ημέρα πολλών συζητήσεων και διαβουλεύσεων για το αγροτικό ζήτημα ο αναπληρωτής υπουργός βρέθηκε χθες για πολλές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις για το αγροτικό.

Είναι ξεκάθαρο πως το σύνολο των αγροτών παραμένει πιστό στην σκληρή γραμμή που είχε τεθεί εξαρχής, πως για να υπάρξει διάλογος πρέπει να γίνει από μηδενική βάση.

Στο Μαξίμου εκτιμούν, πάντως πως το αγροτικό μέτωπο έχει διασπαστεί με το ΠΑΜΕ να είναι αυτή τη στιγμή ο κινητήριος μοχλός των κινητοποιήσεων που θέλουν να έχουν δυναμική παρουσία την Παρασκευή στο Σύνταγμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος όλες τις τελευταίες ημέρες προχωρά σε «προσθαφαιρέσεις» προκειμένου να πετύχει την πιο «δελεαστική» πρόταση για τον αγροτικό κόσμο. Ένα βελτιωμένο σχέδιο σε σχέση με τις εισφορές, την μεταβατικότητα και την φορολογία των αγροτών που θα μπορέσει να κατευνάσει τα πνεύματα.

Παρ’ όλα αυτά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εργασίας επιθυμούν να κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους. Κορυφαία κυβερνητικό στέλεχος, που γνωρίζει καλά τις επεξεργασίες που γίνονται, τόνιζε στο NEWS 247 πως «θέλουμε να έρθουν να συζητήσουμε για να τους αναλύσουμε τις προτάσεις μας». Υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν πως ο διάλογος με τους αγρότες θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην σημερινή πρωινή εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο έχει ενδιαφέρον κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «μετρήσει αντιδράσεις» παρουσιάζοντας ένα μέρος της νέας βελτιωτικής πρότασης. Το πιο πιθανό σενάριο είναι απλώς να καλέσει για άλλη μια φορά τους αγρότες σε διάλογο προκειμένου εκεί να παρουσιαστούν όλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει τέλος την εκλογολογία των τελευταίων ημερών, να στείλει μηνύματα ενότητας στους βουλευτές του προβάλλοντας τις δράσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αλλά και να δώσει το στίγμα του στους εταίρους σχετικά με την διαπραγμάτευση και την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Το προσφυγικό αναμένεται να μπει στην ατζέντα του πρωθυπουργού ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ταχύτατα οι τηλεοπτικές άδειες

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να δώσει την έγκρισή του και για την τελική ρύθμιση σχετικά  με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στη Βουλή και η τροπολογία θα κατατεθεί αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Με την κυβερνητική πρόταση θα καθίσταται αρμοδιότητα της κυβέρνησης η διεξαγωγή του διαγωνισμού, χωρίς να υπάρχει η αιρεσιμότητα του ΕΣΡ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα