Η ΝΔ, οι φόροι και το καφενείο των “επιτελικών”

Η ΝΔ, οι φόροι και το καφενείο των “επιτελικών”
Ακόμη ... πιο πέρα συγκριτικά με όσα έχει πεί ο Κ.Μητσοτάκης πήγε την αρντηνική θέση της Ν.Δ για την μείωση των έμμεσων φόρων ο Άκης Σκέρτσος Eurokinissi

Σύγχυση και προπαγάνδα, σε τεχνοκρατικό ύφος, από τη Νέα Δημοκρατία που υποστηρίζει επισήμως ότι η μείωση των έμμεσων φόρων συμφέρει τους... πλούσιους. Η ανάρτηση του Σκέρτσου και η "απογείωση" από τον Θεοχάρη.

Σε … «καφενειακό» επίπεδο πέφτει η προεκλογική συζήτηση για ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, την φορολογία και την ακρίβεια, με ευθύνη κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Τεκμήριο οι χθεσινές αναρτήσεις του «γαλάζιου» εκπροσώπου τύπου Άκη Σκέρτσου, αλλά και η παρέμβαση του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ, Χάρη Θεοχάρη. Αυτές που με τεχνοκρατικό ύφος και παιχνίδια με τους αριθμούς αμφισβήτησαν το ότι ο έμμεσοι φόροι πλήττουν πρωτίστως τους οικονομικά αδύναμους. Γεγονός δεδομένο ακόμη και για πρωτοετείς των οικονομικών σχολών.

Πιστοποιείται έτσι πλέον πως προεκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι ένας πολιτικός διάλογος με βάση τα πραγματικά δεδομένα (ενίοτε και τα αξιώματα της οικονομίας). Αντιθέτως μία συνθήκη ωμής προπαγάνδας και εντυπωσιοθηρίας ακόμη και αν αυτή αντίκειται στην …κοινή λογική.

Θυμίζουμε ότι σε χθεσινή του ανάρτηση ο Άκης Σκέρτσος ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε ότι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα είδη βασικής κατανάλωσης που προκρίνει η αντιπολίτευση συνιστά επιδότηση των πλουσιότερων!

Με την τοποθέτηση του αυτή πήγε ακόμη πιο πέρα από την έως τώρα δικαιολογία της κυβέρνησης που (ακόμη και δια στόματος του Κ.Μητσοτάκη) υποστήριζε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν «θα φανεί» στην τσέπη του καταναλωτή γιατί θα «απορροφηθεί» από τους μεταπρατικούς μεσάζοντες.

Πλέον επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι πως η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τα μεγαλύτερα συγκριτικά εισοδήματα. Παρά το ότι είναι αυτονόητο πως οι έμμεσοι φόροι επειδή αποτελούν επιβαρύνσεις των προϊόντων οριζόντιες για όλα τα βαλάντια. Για τον λόγο αυτό συνιστούν τους πλέον άδικούς φόρους και βάλουν ευθέως κατά των οικονομικά αδύναμων.

Την θέση αυτή του Άκη Σκέρτσου ήρθε και …απογείωσε στην συνέχεια η τοποθέτηση του Χάρη Θεοχάρη. Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου λαθροχειρία: Αφαίρεσε το κόστος του market pass (600 εκ) από το συνολικό ύψος των φόρων που εισπράχθηκαν από τον ΦΠΑ στα τρόφιμα (2.8 δις) καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως 2,2 δις πληρώθηκαν από την… «ανώτερη τάξη»! Γεγονός που σημαίνει πώς (όποια κι αν είναι) η «ανώτερη τάξη» της χώρας, πλέον πρέπει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα… παχυσαρκίας, εάν κατανάλωσε τρόφιμα που αποδίδουν φόρους περισσότερους από 2 δις.

Ουσιαστικά η τακτική αυτή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί μια ακραία εκδοχή της αντιπαράθεσης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Με την Ν.Δ ως κυβέρνηση να αρνείται ότι τα καταγεγραμμένα ώς αυξημένα έσοδα της έμμεσης φορολογίας που καταγράφεται στους προϋπολογισμούς επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Υποστηρίζοντας ότι προέρχονται από την «ανάπτυξη» και την αύξηση της κατανάλωσης! Η αντίληψη αυτή φαίνεται πλέον να οξύνεται, προφανώς ως αποτέλεσμα της αλαζονικής διάθεσης της Ν.Δ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

Έντονη ήταν, όπως αναμένονταν, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλα αυτά. Στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως «επί Μητσοτάκη έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών. Μπορεί αυτό να μην φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς έγινε μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όταν το καλάθι του νοικοκυριού η η τιμή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές».

Μάλιστα στηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό με συγκεκριμένα στοιχεία. Τονίζεται ότι «μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτό συνέβη γιατί οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ο έμμεσος φόρος παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίστοιχα, μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα». Προσθέτουν μάλιστα πως πλέον «οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων».

Επιπλέον, εγκαλούν την κυβέρνηση ότι τα αποτελέσματα της «κρατικής αισχροκέρδειας επ’ ευκαιρία της πληθωριστικής κρίσης» η Ν.Δ «τα επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συντελεστεί με «όχημα» τους έμμεσους φόρους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που απαιτεί να τερματιστούν τα έκτακτα επιδόματα θα δημιουργήσει καθεστώς αδιεξόδου για τα νοικοκυριά αφού οι τιμές στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό. Σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει την μείωση των φορολογικών συντελεστών με ενίσχυση των ελέγχων ώστε οι μειώσεις να περάσουν στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα προτείνει μ είωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δις καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις ενώ ειδικά για τους αγρότες να καταργηθεί από την καταβολή του ειδικού φόρου το αγροτικό πετρέλαιο που θα κοστίσει 160 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ συσχετίζει την ακρίβεια με τους μισθούς επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών» ενώ «σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4% το 2022» και με βάση τα στοιχεία του «Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού έχει φτάσει μέχρι το 40% για τα νοικοκυριά που κερδίζουν μέχρι 750 ευρώ τον μήνα».

Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και από το ΠΑΣΟΚ που θυμίζει ότι η μείωση του ΦΠΑ προβλέπονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει επίσης πως «η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να θυμάται ότι λόγω της ακρίβειας οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έμμεσους φόρους τη διετία 2022-23.

Ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 7,4 % σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και η έκθεση της ΕΕ διαπιστώνει ότι ούτε το 2023 θα υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις». Επίσης τονίζει πως «οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματα, που φθάνουν το 2,5% το 2026, προαναγγέλλουν τη συνέχιση της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω των φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο υποψήφιος του κόμματος, Νίκος Σοφιανός επισήμανε ότι «η κατάργηση του ΦΠΑ στα λαϊκά είδη κατανάλωσης, που προτείνει το ΚΚΕ, είναι το μόνο μέτρο ανάσα σε ένα λεηλατημένο εισόδημα που δεν φτάνει έως το τέλος του μήνα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα