Υποσχέσεις για τη “μεσαία τάξη” στο “καλάθι” της ΔΕΘ

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μετά τα νέα μέτρα για ενοικιαστές – συνταξιούχους, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους που θεωρούν εαυτόν μεσαία τάξη, προαναγγέλλοντας σημαντικές μειώσεις φόρων.

Πρόσω ολοταχώς για τη ΔΕΘ βάζει η κυβέρνηση, με υποσχέσεις στη “μεσαία τάξη” για φοροελαφρύνσεις.

Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου προβάλλει επικοινωνιακά τα νέα μέτρα για ενοικιαστές- συνταξιούχους και αφήνει να διαρρεύσει ότι σταδιακά θα ανακοινώνονται και άλλες παρεμβάσεις για ομάδες που προφανώς ενδιαφέρουν εκλογικά τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε και το τελευταίο “πακέτο” αποφασίστηκε υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής και υποστήριξε ότι η επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο εντάσσεται στην προσπάθεια για λύση στη στεγαστική κρίση. “Η προσιτή στέγη για όλους τους Έλληνες είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εν συνέχεια μιλώντας στο Πρώτο Θέμα προανήγγειλε περαιτέρω μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη στη ΔΕΘ.

Ενώ προηγουμένως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρέπεμπε στη ΔΕΘ για μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους.

“Πρέπει να κοιτάζουμε όλη την κοινωνία και -με βάση την πορεία της οικονομίας και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής- να προβούμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις”, σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πυρήνας των ανακοινώσεων στην επόμενη ΔΕΘ θα είναι οι φοροελαφρύνσεις.” Και διευκρίνισε ότι το πακέτο της ΔΕΘ: Θα αφορά τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν φόρους και εισφορές όλα αυτά τα χρόνια.” 

Έστειλε έτσι και εκείνος το μήνυμα σε ελεύθερους επαγγελματίες και όσους είναι πάνω από τα εισοδηματικά κριτήρια των προχθεσινών ανακοινώσεων, ότι “το επίκεντρο των ανακοινώσεων στην προσεχή ΔΕΘ θα είναι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, κυρίως, για τους ανθρώπους αυτούς.” 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες το πιθανότερο με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ μειώσεις για τα μεσαία φορολογικά κλιμάκια, δηλαδή για τα εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Ο δεύτερος στόχος όλων των μέτρων

Στο ερώτημα εάν θα καταργηθούν τα τεκμήρια, στα οποία είχαν αντιδράσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο κ.Μαρινάκης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει τέτοια εξέλιξη του ηλεκτρονικού χρήματος και των διασυνδέσεων, ούτως ώστε να μην χρειάζονται. “Οσο προχωράει η Ελλάδα, αυξάνει τα έσοδά της, θα δημιουργούνται προϋποθέσεις, ούτως ώστε να έχουμε περισσότερες φοροελαφρύνσεις”, τόνισε επίσης.

Επομένως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει κάθε μέτρο και με γνώμονα την περαιτέρω φορολογική συμμόρφωση. Άλλωστε και η επιστροφή ενοικίου έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και των “μαύρων” ενοικίων.

“Η σύνδεση με τα δηλούμενα ενοίκια θα έχει και το παράπλευρο όφελος της αποκάλυψης φορολογητέας ύλης. Αλλά ακόμη και εάν δεν συμβεί αυτό, θα μείνει η άμβλυνση του προβλήματος των ενοικιαστών”, εκτίμησε ο κ.Χατζηδάκης.

Ενώ ο κ.Μαρινάκης απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι τελικά η επιστροφή ενοικίου αφορά μόνο δύο στους 10 ενοικιαστές, επιμένοντας ότι αφορά οκτώ στους 10.

Νέες ανακοινώσεις και για τους συνταξιούχους στη ΔΕΘ

Άφησε δε να εννοηθεί ότι στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα για τους συνταξιούχους, για το 2026, λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις της Τρίτης του Πάσχα ήταν “κάποιες από τις ανακοινώσεις που αφορούν τους συνταξιούχους”. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι δυο σενάρια ειδικότερα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Το πρώτο αφορά στην πλήρη κατάργηση της από το 2026 τους υπόλοιπους 670.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Το δεύτερο σενάριο αφορά σε “κούρεμα” της προσωπικής διαφοράς κατά 300 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως 300 ευρώ (που υπολογίζονται σε 100.000) αυτή θα μηδενιστεί, ενώ εάν για παράδειγμα είναι 500 ευρώ η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 200 ευρώ.

Υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο χορήγησης 13ης σύνταξης με τη μορφή χριστουγεννιάτικου επιδόματος σε 2,5 εκ συνταξιούχους. Το επίδομα αυτό εξετάζεται να είναι κλιμακωτό από 500 έως 800 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του κάθε δικαιούχου. Ωστόσο αυτή η συζήτηση είναι κάπως… επικίνδυνη, καθώς επαναφέρει το αίτημα για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων. Κάτι όμως με υψηλό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο συνολικά αγγίζει τα οκτώ δισ ευρώ.

Ο κ.Μαρινάκης πάντως υποστήριξε ότι: “Αρχίζει, πλέον, η λέξη αξιοπρέπεια και επανέρχεται- έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, μην παρεξηγηθώ- σε αυτήν τη χώρα”. Και διαβεβαίωσε ότι: Εκλογές θα κάνουμε το 2027.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα