Και τώρα ο λόγος στα μπλόκα: Τι πρότεινε ο Τσίπρας στους αγρότες

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με επροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και εκπροσώπους άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους, την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με επροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και εκπροσώπους άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους, την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Δυνατότητα μειωμένων εισφορών για τους κατ επάγγελμα αγρότες, αφορολόγητο και διατήρηση του ΟΓΑ ως ταμείου ασφάλισης μέχρι το 2021 πρότεινε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες

Προτάσεις, που περιλαμβάνουν δύο σημαντικές παραχωρήσεις, τη δυνατότητα μειωμένων εισφορών για τους κατ επάγγελμα αγρότες, ρύθμιση για το αφορολόγητο και διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου ασφάλισης για ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2021, έκανε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των αγροτών με τους οποίους συζήτησε για πέντε ολόκληρες ώρες. 

O κ. Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της οσυνάντησης έγραψε στο twitter:

Τα μπλόκα πλέον θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Μετά τη συνάντηση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε τις κυβερνητικές προτάσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες και πως στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων.

"Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες", πρόσθεσε η κ.Γεροβασίλη ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση πρότεινε στους αγρότες:

Για το ασφαλιστικό:

1.Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2.Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3.Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4.Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

5.Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6.Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

"Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή", σχολίασε η κ.Γεροβασίλη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έκαναν λόγο για ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση, αν και έφυγαν εμφανώς μουδιασμένοι από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αγρότες  φέρεται ειδικότερα να τους προτάθηκε οι εισφορές των κατ' επάγγελμα αγροτών να πέσουν από το 20% στο 16% με μία μεταβατικότητα 5 ετών. Όσον αφορά το αφορολόγητο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση ήταν να πέσει από τα 12.000 στα 9.500, συμψηφίζοντας εισοδήματα με επιδοτήσεις. Δυσαρεστημένοι ήταν όμως οι εκπρόσωποι των αγροτών από το γεγονός ότι δεν είχαν καμία πρόταση από την κυβέρνηση για το ρεύμα και το πετρέλαιο.

Από το Μαξίμου στη συνέχεια διευκρίνιζαν ότι η δυνατότητα μειωμένων στο 16% εισφορών για τους κατ επάγγελμα αγρότες δεν θα είναι για κάποιο μεταβατικό διάστημα αλλά για πάντα, ενώ δεν έκαναν κανένα σχόλιο ούτε διευκρίνισαν το ύψος του αφορολόγητου που τους πρότειναν.

Καθώς στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι 39 μπλόκων συν των 15 μπλόκων από την Πελοπόννησο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των αγροτών, ενώ κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν αποκλείστηκε κανείς πλην ενός συγκεκριμένου προσώπου που ήταν διορισμένο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα εμφανίστηκε ως αγροτοσυνδικαλιστής.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι αγρότες δεν είχαν καθαρή εικόνα για τα φορολογικά μέτρα, σημειώνοντας ότι τα δύο κυριότερα "δώρα" της κυβέρνησης ήταν η δυνατότητα εισφοράς 16% αντί για 20% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (αλλά με αντίκτυπο στη σύνταξη) και μεταβατικότητα για τον ΟΓΑ που θα παραμείνει αυτόνομος μέχρι το 2021.

Μένει ωστόσο να φανεί εάν θα υπάρξει ως προς το τελευταίο ζήτημα αντίδραση από τους δανειστές.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7.Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8.Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9.Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10.Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11.Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12.Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13.Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14.Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15.Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16.Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17.Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18.Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19.Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

20.Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21.Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22.Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23.Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24.Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25.Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

"Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε –και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός", κατέληξε η κ.Γεροβασίλη.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά τις πέντε το απόγευμα και καθώς κράτησε σχεδόν πέντε ώρες κάποια στιγμή οι εκπρόσωποι των αγροτών βγήκαν στο μπαλκόνι του Μαξίμου για τσιγάρο.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με επροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και εκπροσώπους άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους, την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με επροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και εκπροσώπους άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους, την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγρότες, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας σε αγρότες: Ακούω τις προτάσεις σας, αντιληφθείτε το δημοσιονομικό πρόβλημα

SHARE:

24Media Network