Κατρούγκαλος: Το Σκοπιανό έπρεπε να είχε λυθεί από τη δεκαετία του '90

Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την παρακολούθηση των θεσμικών εξελίξεων σχετικά με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γεώργιος Κατρούγκαλος. Στη συζήτηση, συμμετείχε και ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς και βουλευτές - μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την παρακολούθηση των θεσμικών εξελίξεων σχετικά με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γεώργιος Κατρούγκαλος. Στη συζήτηση, συμμετείχε και ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς και βουλευτές - μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Επικριτικός απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6

“Το Σκοπιανό είναι ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί από τη δεκαετία του '90” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόσθεσε ότι ο λόγος που πρέπει να λυθεί είναι ότι η πλειονότητα των χωρών του κόσμου έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.

ADVERTISING

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως από στη Βουλή θα κατατεθεί μια πρόταση που θα είναι εθνικά συμφέρουσα, και θα στερεί τη δυνατότητα το να χρησιμοποιείται για αλυτρωτικούς σκοπούς. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ανάλογες με το 1992, σημείωσε.

Παράλληλα, σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να καταψηφίσει ακόμα και αν βρεθεί μια εθνικά συμφέρουσα λύση, σε μια προσπάθεια να χαθεί η δεδηλωμένη. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, “είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό γιατί το σύνταγμα μας ορίζει διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να αρθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής και η αντιπολίτευση έχει τα χέρια της ένα από αυτά τα όπλα, την ψήφο δυσπιστίας”.

Όσον αφορά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι συνεργάστηκαν επειδή συμφωνούσαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η φιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων με μια άλλη λογική.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε προϋπόθεση για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής είναι να παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος και να ξεκαθαριστεί αν είναι απέναντι στο φιλελευθερισμό ή όχι, ενώ είπε χαρακτηριστικά όχι “έχει μεγάλη πολιτική σημασία η έξοδος από τα μνημόνια. Θέλουμε να είμαστε σε κατάσταση ανάλογη με αυτήν που είναι η Πορτογαλία”. Πρόσθεσε ότι ναι μεν και μετά τον Αύγουστο θα πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει ορισμένα προαπαιτούμενα, όμως θα είναι στο χέρι της η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

SHARE:

24Media Network