Κικίλιας για AstraZeneca: Πάνω από 20 χώρες συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει κανονικά

Κικίλιας για AstraZeneca: Πάνω από 20 χώρες συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει κανονικά
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας eurokinissi

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τοποθετήθηκε σχετικά με τις συστάσεις για το σκεύασμα της AstraZeneca και τις εύλογες απορίες που έχουν δημιουργηθεί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τοποθετήθηκε από το Λουξεμβούργο σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί μετά τη σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία πρότεινε πλέον τη χορήγησή του στους άνω των 60 ετών.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, “εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε για να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, την οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες“.

Ο Υπουργός επί της ουσίας επανέλαβε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η Επιτροπή στα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Μάλιστα η Επιτροπή σημειώνει ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλ. εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο Covid-19. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του σχήματος για την πρόληψη της νόσου πιθανολογείται βάσιμα, καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση από το μικτό σχήμα

Οι ημερομηνίες σχετικά με την εισαγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα:

  • Στις 5 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 18 έως και 64 ετών.
  • Στις 10 Απριλίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 30 έως και 64 ετών.
  • Στις 15 Απριλίου ξεκινά ο εμβολιασμός με AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 60-64. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κι έτσι αποφασίζεται στις 27 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με AstraZeneca και 2 μέρες αργότερα για τις ηλικίες 40-44.
  • Στις 26 Μαΐου μετά και τα περιστατικά εμφάνισης του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας η Επιτροπή έμμεσα συστήνει σε γυναίκες κάτω των 50 ετών να προτιμούν ένα άλλο εμβόλιο και δη mRNA (χωρίς όμως να παρέχεται δυνατότητα επιλογής).

Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε και επισήμως πως αλλάζει η σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η δήλωση προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό και καλούνται να κάνουν και τη δεύτερη παρά το γεγονός ότι είναι κάτω των 60 ετών.

Γι αυτόν τον λόγο η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca. Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη, και ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα