Κοινοβουλευτική μάχη για τα προαπαιτούμενα

Κοινοβουλευτική μάχη για τα προαπαιτούμενα
Η Ολομέλεια της Βουλής. eurokinissi

Με ανοιχτή γραμμή κυβέρνησης-βουλευτών για τα προαπαιτούμενα, το Μαξίμου ετοιμάζεται για άλλη μία "μνημονιακή" μάχη

Ως κομβικής σημασίας για την διατήρηση του καλού κλίματος στην αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πολιτική μάχη που καλούνται να δώσουν έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να υπερασπιστούν το πολυνομοσχέδιο με τα 50 «μνημονιακά» προαπαιτούμενα, με την ψήφιση του οποίου αναμένεται να κλείσει και επισήμως η τρίτη αξιολόγηση.

Και, επειδή, για να δώσει κανείς τη μάχη με τους “απέναντι”, πρέπει πρώτα να έχει διασφαλίσει την εσωτερική συνοχή, σήμερα το απόγευμα ξεκινά ένας ευρύς κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο το κυβερνών κόμμα να εμφανιστεί αρραγές στη Βουλή και να μην επαναληφθούν απρόοπτα περασμένων συνεδριάσεων, όταν τροπολογίες αποσύρονταν ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να μην στηρίζει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ενημέρωση βουλευτών

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι από αύριο ξεκινούν οι κοινές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών επί του πολυνομοσχεδίου των 600 σελίδων, σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδς Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης  Χαρίτσης, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου δίνουν ραντεβού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις επιτροπές από τις οποίες θα “περάσει” το πολυνομοσχέδιο. Στόχος του ραντεβού είναι να ενημερωθεί πλήρως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όποιες τυχόν διαφοροποιήσεις ή αντιδράσεις παρατηρηθούν, να λυθούν εν τη γενέσει τους και πριν το πολυνομοσχέδιο φτάσει στις Επιτροπές ή στην Ολομέλεια, ενώπιον των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διαπραγματευτικά κέρδη

Βεβαίως, το πλαίσιο για την πολιτική υπεράσπιση του πολυνομοσχεδίου ετέθη χθες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι “σήμερα μπαίνουμε στη φάση ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, του μόνου που ολοκληρώνεται με επιτυχία”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκονται στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χωρίς δημοσιονομικά μέτρα και ότι “βρισκόμαστε στην τελική ευθεία”.

“Η επιστροφή της χώρας στις αγορές τον Αύγουστο δε θα είναι ρητορική ή σύνθημα, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν”, συνέχισε ενώ απαρίθμησε και όλα τα κέρδη της διαπραγμάτευσης. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα στα 910 εκατομμύρια ευρώ, στη διεύρυνση των σχολικών γευμάτων και σε άλλες κοινωνικού χαρακτήρα ενέργειες, για να δεσμευθεί ότι το ταξικό πρόσημο στην κυβερνητική πολιτική θα ενταθεί φέτος. “Όλα αυτά αποτελούν συγκεκριμένα δείγματα γραφής για το σχεδιασμό μας. Και το 2018 έτος εξόδου από το μνημόνιο θα είναι χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και το δικό μας προσανατολισμό. αυτό είναι το κλειδί σύνδεσης με τα στρώματα που θέλουμε να εκφράζουμε”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα “αγκάθια”

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι υπουργοί αναμένεται σήμερα να απαριθμήσουν στους βουλευτές όλα τα θετικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου, τα οποία απορρέουν από την διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Παραλλήλως, όμως,, μένει να αποδειχθεί κατά πόσον όλοι οι βουλευτές θα έχουν αφήσει κατά μέρος τις ενστάσεις που στο παρελθόν είχαν εγείρει για συγκεκριμένες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Για παράδειγμα, παραμένει στο τραπέζι η πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας –τουλάχιστον των λεγόμενων “λαϊκών νοικοκυριών”- κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Δεν ήταν, πάντως, τυχαία η χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, που αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στους πλειστηριασμούς: “Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν στόχος των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι και οι μικρομεσαίοι ενώ την ίδια στιγμή μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους ή πολιτικοί θα μένουν ατιμώρητοι”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Επίσης, μένει να φανεί κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, καίτοι αποτελεί κοινό τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμη κι έτσι, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι κατά πολύ χειρότερα, αν σκεφτεί κανείς τι ακριβώς ζητούσε το ΔΝΤ επί του θέματος στην αρχή της διαπραγμάτευσης…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα