Κοινοβουλευτικό “σκάκι” με την δικογραφία για τον Καραμανλή

Διαβάζεται σε 5'
Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στην Εξεταστική για τα Τέμπη
Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στην Εξεταστική για τα Τέμπη Sooc+

Οι τακτικές κινήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει της σύστασης μίας ακόμη προανακριτικής για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ένα «κοινοβουλευτικό σκάκι» με την κυβέρνηση και της αξιωματική αντιπολίτευση να είναι οι βασικοί «παίκτες» αναμένεται να εξελιχθεί στην Βουλή μετά την έλευση της δικογραφίας για τα Τέμπη που αναφέρεται στους πρώην υπουργούς Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη.

Η δικογραφία

Η κατάθεση της δικογραφίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής όπως προβλέπει ο κανονισμός. Αμέσως μετά αναμένεται να εκκινήσουν οι χειρισμοί των κομμάτων που καθορίσουν την πορεία της κοινοβουλευτικής διερεύνησης με βάση τον νόμο «περί Ευθύνης Υπουργών».

Όπως έχει αποκαλύψει το NEWS 24/7, η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καταθέσεις αξιωματούχων του υπουργείου Μεταφορών. Εκεί φέρεται να περιγράφεται το έλλειμμα σε ζητήματα ασφάλειας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για γνώση αυτή της κατάστασης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αμέσως μετά την ανακοίνωσή της η δικογραφία οφείλει να βρίσκεται στην διάθεση των βουλευτών. Αποτελεί όμως ερώτημα ο χρόνος στον οποίο θα γίνει προσβάσιμη.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες αυτό θα συμβεί, όταν θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες τεχνικές υποδομές, ώστε η δικογραφία που κατατέθηκε σε ηλεκτρονική μορφή να μπορεί να διαβαστεί από τους βουλευτές σε ειδική αίθουσα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό οι βουλευτές δεν μπορούν να πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας αλλά να την μελετήσουν σε υπολογιστές οι οποίοι θα εγκατασταθούν.

Για τον χρόνο διαμόρφωσης αυτών προϋποθέσεων – όπως επισημάνθηκε και στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής – θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Για την ώρα πάντως τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο.

Η προανακριτική

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προταθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κωσταντίνο Καραμανλή. Αντίστοιχα όμως δεδομένος είναι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να ακολουθηθεί πλήρως το μοτίβο της υπόθεσης του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση του πρώην υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, που ελέγχεται για το «μπάζωμα» στα Τέμπη, η κυβερνητική πλειοψηφία αποδέχθηκε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος. Στη συνέχεια όμως, στήριξε την τακτική της παραπομπής του θέματος σε δικαστικό συμβούλιο, μετά από αίτημα του ίδιου του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Όπως έχει διαφανεί, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρηθούν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, προκειμένου να δοθεί θετική ψήφος στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που απαιτεί πλειοψηφία 151 βουλευτών σε μυστική ψηφοφορία.

Δηλαδή η πρόταση που θα ψηφίσει να περιλαμβάνει κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς και να υπάρχει η προοπτική της παράκαμψης της προνακριτικής διαδικασίας στο κοινοβούλιο μέσω της παραπομπής σε δικαστικό συμβούλιο.

Ερώτημα όμως προκύπτει για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η πρόταση που θα κατατεθεί από την αντιπολίτευση, περιλαμβάνει πρόταση με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Σε ένα τέτοιο «σενάριο» η κυβέρνηση είτε θα απορρίψει την πρόταση, είτε η ίδια θα καταθέσει δική της πρόταση με διαφορετικό κατηγορητήριο. Σε αυτή την περίπτωση θα καταγραφεί το παράδοξο του να είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή που θα προτείνει την παραπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μάλιστα περισσότερο από 2 χρόνια μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τώρα, τον πρώτο λόγο έχει το ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει τις απαραιτητες 30 υπογραφές προκειμένου να καταθέσει πρόταση για την σύσταση προανακριτικής. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς θα εξεταστούν οι αναφορές στην δικογραφία και «το ΠΑΣΟΚ, αφού τις αξιολογήσει, θα δούμε τι ευθύνες είναι αυτές, αν δηλαδή είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα ή κακουργηματικού – που θα αφορούν στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων – και προφανώς θα πάρει πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής».

Παράλληλα όμως ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως «είναι θέση αρχής της παράταξής μας να γίνει προανακριτική επιτροπή με τον ακριβή τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα προβλέπει λειτουργία, όχι μόνο σύσταση προανακριτικής. Δεν λέει πουθενά το Σύνταγμα ότι επιλέγει ο ελεγχόμενος πώς θα ελεγχθεί». Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε τη αντίθεσή του στην μεθόδευση που διαβλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται πάντως κανείς, το περιεχόμενο της πρότασης που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ θα είναι καθοριστικό για τη συνέχεια. Με βασικό κριτήριο το αν θα ζητήσει προανακριτική για πλημμέλημα ή για κακούργημα.

Με ενδιαφέρον φυσικά αναμένονται και οι χειρισμοί που θα γίνουν από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η αποτίμηση των στοιχείων της δικογραφίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και της Νέας Αριστεράς, θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στην διαμόρφωση της πεποίθησης συνολικά της αντιπολίτευσης για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ιδίως από την στιγμή που θα θελήσουν να ψηφίσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής καταθέτοντας τις δικές τους θέσεις για την φύση των αδικημάτων που προκύπτουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα