Κόντρα για τη Δικαιοσύνη στη Βουλή

Κόντρα για τη Δικαιοσύνη στη Βουλή
Icon

Σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά η ΝΔ και καλεί για εξηγήσεις Παρασκευόπουλο- Παπαγγελόπουλο. Η κοινή γραμμή με Ποτάμι- Βενιζέλο. Το γάντι θα σηκώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, υψώνοντας τους τόνους για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, σε κοινή γραμμή με Ποτάμι και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αφορμή για την αίτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ μέλη της επιτροπής στάθηκε η διαβίβαση στη Βουλή των καταγγελιών της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Με την αίτηση των βουλευτών της ΝΔ ζητείται να κληθούν στην Επιτροπή για να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι Υπουργοί, καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο.

Στην αίτηση αναφέρονται τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν λάβει χώρα διάφορα γεγονότα που εγείρουν βάσιμες ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, τη διαφύλαξη της Ανεξαρτησίας της και την προστασία των δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα:

1.    Κατά την επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, υπήρξε πρωτοφανής και άνευ προηγουμένου “βουτιά” στην επετηρίδα, προκειμένου να επιλεγούν οι αρεστές στην Κυβέρνηση ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

2.    Αφού έγιναν αυτές οι επιλογές, στη συνέχεια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξοπλίστηκε, νομοθετικά, με πειθαρχική δικαιοδοσία έναντι των συναδέλφων της. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι δικαστές ελέγχονται ήδη, πειθαρχικά, από έξι (6) διαφορετικά όργανα. Η “αναγκαιότητα” της παροχής τέτοιας πειθαρχικής εξουσίας, όμως, φάνηκε στη συνέχεια.

3.    Ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, αναφέρθηκε “σε κυκλώματα που λειτουργούν στον χώρο της Δικαιοσύνης”, χωρίς να τα κατονομάσει, διαμορφώνοντας όμως, με τον τρόπο αυτό, τις πολιτικές προϋποθέσεις παρεμβάσεων εν ονόματι μίας δήθεν καθάρσεως.

4.    Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με δικαστικούς λειτουργούς για το χειρισμό δικαστικής υπόθεσης, συγκεκριμένα έντυπα, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιούν τους δικαστικούς λειτουργούς, ακολουθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι συγκεκριμένοι δικαστές να εκτεθούν και κοινοβουλευτικά. Ακολουθεί απάντηση του Υπουργού, που λέει οτι παρακολουθεί προσεκτικά τις υποθέσεις, ώστε όλοι να λάβουν το “μήνυμα”, αφού μάλιστα υπόκεινται στον πειθαρχικό έλεγχο της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

5.    Ήδη, υπάρχουν πρόσφατες επώνυμες καταγγελίες στις οποίες αναφέρονται στοιχεία για παρεμβάσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονταν τις σχετικές υποθέσεις.

6.    Περαιτέρω σε αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γ. Τσατάνη, η οποία ήδη διαβιβάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, καταγγέλλεται ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της ζήτησε να παραδώσει τη δικογραφία που “χειριζόταν” σε άλλον Εισαγγελέα και ότι την απείλησε προκειμένου να το πράξει. Τέτοιου είδους επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελίες ανώτερου δικαστικού λειτουργού κατά Υπουργού, συμβαίνουν  πρώτη φορά. 

7.    Μετά τις καταγγελίες της Εισαγγελέως Εφετών, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διενήργησε η ίδια πειθαρχικό έλεγχο, αναζητώντας τις τυχόν ευθύνες της συγκεκριμένης εισαγγελέως, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη κριθεί οριστικά. Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί χρειαζόταν να αποκτήσει πειθαρχική εξουσία η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.”

Επίθεση στον κ.Παπαγγελόπουλο είχε εξαπολύσει και το Ποτάμι κάνοντας λόγο για ωμή παρέμβαση του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην δικαστικού λειτουργού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το θέμα έχει σηκώσει προσωπικά ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή στην Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι θα ετοιμάσει φάκελο για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247, ο κ.Παρασκευόπουλος θα απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλωντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία ενδεχομένως να συγκληθεί την Πέμπτη.

Για τη ΝΔ το θέμα είναι όμως και εσωκομματικά πολύπλοκο, καθώς ο κ.Παπαγγελόπουλος έχει αναφορές στον καραμανλικό χώρο, ενώ οι σαμαρικοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι λόγω της επίθεσης Θάνου κατά Ντογιάκου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα