Κοτζιάς: Είπα στον Ερντογάν ότι θα βυθίζαμε το Oruc Reis

Κοτζιάς: Είπα στον Ερντογάν ότι θα βυθίζαμε το Oruc Reis
O Νίκος Κοτζιάς. Eurokinissi

Τον διάλογο που είχε με Ερντογάν και Τσαβούσογλου κατα την πρώτη τους συνάντηση αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς. Τι λέει για τη σημερινή άσκηση εξωτερικής πολιτικής και τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

“Θα σας βυθίσουμε, δεν θα φτάσετε ποτέ” είπε γελώντας ο Νίκος Κοτζιάς στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν του είπαν ότι θα έστελναν το Oruc Reis στα νότια της Κρήτης.

Αυτό αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Εuractiv επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν έχει στείλει στην Άγκυρα το μήνυμα ότι θα υπάρξει κόστος εάν συνεχίσει τις παρενοχλήσεις.

“Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν στην Άγκυρα, και οι δύο υπαινίχθηκαν ότι το σκάφος τους θα έφτανε στα νότια της Κρήτης. Και τους είπα γελώντας: “Θα σας βυθίσουμε. Δεν θα φτάσετε ποτέ”. Επανέλαβαν το ίδιο στον Μητσοτάκη και δεν απάντησε καθόλου” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα επικαλείται πάντα το Διεθνές Δίκαιο, ακόμα κι αν οι κινήσεις της το παραβιάζουν και πάντα ψάχνει τον κατάλληλο χρόνο,  όπως συνέβη πέρυσι όταν “οι ΗΠΑ βρίσκονταν λίγο πριν τις εκλογές, το Ηνωμένο Βασίλειο ασχολούταν με το Brexit και στο Ισραήλ δεν υπήρχε σταθερή κυβέρνηση”.

Όπως γράφει το euractiv, η Ευρώπη εμφανίζεται απρόθυμη να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω διαφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για τον Νίκο Κοτζιά, οι κυρώσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν μόνο ένα κράτος, αλλά και το προσωπικό και τους θεσμούς που βοηθούν την Τουρκία να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες.

Σημειώνει πως στην περίπτωση της Τουρκίας, ένα μέρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως της Νορβηγίας και της Ελβετίας, παρείχε στην Τουρκία υλικοτεχνική υποδομή.

“Έπρεπε να ξεκινήσουμε με κυρώσεις εναντίον αυτών των εταιρειών. Θα είχαν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες τους, θα τους οδηγούσαν να αποσυρθούν και θα ήταν ευκολότερο να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία” αναφέρει και φέρνει ως παράδειγμα τον αγωγό Nord Stream 2, όπου οι ΗΠΑ επέβαλαν πρώτα κυρώσεις στην εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Lübeck στη Γερμανία, το τελικό σημείο του ρωσικού αγωγού.

“Αυτή η εταιρεία έχει πάρα πολλά λιμάνια στον δυτικό κόσμο και κυρώσεις για τις ενέργειές της με τους Ρώσους στη Γερμανία, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική χρηματοδότηση και λειτουργία της σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Γι ‘αυτό σταμάτησαν” τονίζει.

“Η Ελλάδα”, προσθέτει, “θα έπρεπε να είχε συνεργαστεί πιο κοντά με όσους τάσσονταν υπέρ των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένα γερμανικά κόμματα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα