Κοτζιάς: Ο Ντάνκαν εμπόδισε τη λύση - Να ανοίξουμε θέμα βρετανικών βάσεων

Ο Νίκος Κοτζιάς στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Σεφέρης – Αβέρωφ. Η ρήξη»
Ο Νίκος Κοτζιάς στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Σεφέρης – Αβέρωφ. Η ρήξη» SIGMALIVE.COM

«Ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών, νιώθω πως πολλά από αυτά που λέει ο Σεφέρης είναι επίκαιρα και σήμερα», δήλωσε ο κ. Νίκος Κοτζιάς στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Σεφέρης – Αβέρωφ. Η ρήξη» στην Κύπρο.

«Κοιτάω την παρουσία των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και θυμάμαι τα πρώτα κείμενα που διάβαζα το 1973 στον διεθνή Τύπο για τις επερχόμενες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και ανησυχώ πάρα πολύ γιατί οι μεθοδεύσεις είναι οι ίδιες», επεσήμανε ο Νίκος Κοτζιάς στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Σεφέρης – Αβέρωφ. Η ρήξη», που παρουσιάστηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, με συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Νομικού Κύπρου Χρυσοστομίδη.

«Τι έκανε στο Αιγαίο από το 1974 η Τουρκία; Πρώτα αμφισβήτησε λέγοντας πως ‘‘αυτά (νησιά) δεν είναι σαφή, δεν ξέρω πού ανήκουν’’. Μετά προσέτρεξε κάποιος φίλος τους, συνήθως οι Βρετανοί. Στην συνέχεια έγινε αναφορά στα ‘‘δικαιώματα’’ που είχανε στην αμφισβητούμενη περιοχή και κάποια στιγμή στην δεκαετία του 1980 εμφανίζεται το χρώμα, ‘‘γκρίζες ζώνες’’. Μετά τις Γκρίζες Ζώνες ακολούθησε η παράνομη διεκδίκηση και μάλιστα διατύπωσε τελευταία πως αυτά είναι ‘‘τουρκικά’’. Στο τέλος οι Τούρκοι ‘‘παγώνουν’’ τα δικαιώματά μας», τόνισε, σύμφωνα με το Sigmalive.com.

ADVERTISING

«Είναι καλό να υπάρξει μια αρκούντως επιστημονική και πολιτική αιτιολόγηση των δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, όπου χρειάζεται και να θυμόμαστε ότι ο πατριώτης δεν είναι ο μαξιμαλιστής ή ο ανόητος που υποχωρεί, αλλά ο έξυπνος και σοβαρός που είναι τεκμηριωμένος. Σε αυτά που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, κοιτάζω τους Βρετανούς».

«Στο Κρανς Μοντάνα, με τον Ντάνκαν είχα καβγά και του είπα ‘‘δεν θα σου συγχωρέσω αυτά που κάνεις’’, γιατί είναι ο άνθρωπος που εμπόδισε να δοθεί λύσει στο Κυπριακό. Όταν ήρθε ο Γκουτέρες με μια πρόταση για τον τρόπο ελέγχου και παρακολούθησης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων, αφού δεν μίλαγαν επί ώρα και με σκούνταγε ο Γκουτέρες να μιλάω, πήρε τον λόγο (ο Ντάνκαν) και είπε πως ‘‘αυτά δεν μας ενδιαφέρουν εδώ και αποδιοργάνωσε τη συζήτηση’’», πρόσθεσε.

«Αυτός ο άνθρωπος ήρθε με τον τρόπο του τώρα να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Κύπρου. Θέλω να πω στους φίλους μου τους Βρετανούς, τους τα είπα και στην Οξφόρδη, ότι θα πρέπει να αφήσουν αυτές τις σκέψεις ότι μπορούν με την Τουρκία να γίνουνε ότι ήταν μπισμαρικές πτέρυγες του 19ου αιώνα τώρα σε σχέση με την Ε.Ε. Δηλαδή Τουρκία και Βρετανία να διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα και θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να καθιστά σαφές πως, αν θέλει με το Brexit ειδικές σχέσεις με την Ε.Ε., να μην το διασυνδέει με σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας», τόνισε ο τέως ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς είπε πως θα πρέπει να ξανακουβεντιάσουμε το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, που είναι κατάλοιπο αποικιοκρατίας. «Αν οι Βρετανοί τις θέλουνε, πρέπει να τους εξηγήσουμε εμείς ότι, για να τις έχουνε, θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα».

Πηγή: 

Sigmalive.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νίκος Κοτζιάς, Κύπρος

24Media Network