Κουρουμπλής: Δεν υπήρξε καθυστερημένη κινητοποίηση για τη ρύπανση

Οι παραιτήσεις μας είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών για τη διαχείριση της ρύπανσης στις ακτές της Αττικής και του Σαρωνικού
- 14 Σεπτεμβρίου 2017 17:37
Υπεραμύνθηκε των χειρισμών του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη διαχείριση της ρύπανσης που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε άμεση και αποτελεσματική την κινητοποίηση του μηχανισμού. Επιχειρώντας να εξηγήσει την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, ανέφερε ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το φορτίο ήταν μαζούτ, που τείνει να βυθίζεται και να μεταφέρεται από θαλάσσια ρεύματα.
Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε και στους ισχυρισμούς της ΝΔ για εγκληματική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της μόλυνσης: «Στη δική τους εκδοχή σε πόση ώρα από τότε που θα γίνει ένα ναυάγιο, παρεμβαίνουν τα σωστικά μέσα. Πόση ώρα μετά γίνεται η ανάθεση της άντλησης των υδάτων σε ιδιώτη; Μπορεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης; Όταν η βύθιση γίνεται ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Στις 6.14 υπάρχει το email που ανατίθεται η ευθύνη στην εταιρεία. Στις 9.30 μπαίνουν τα φράγματα και στις 10 ξεκινά η άντληση. Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης. Τον καλώ να έρθει να δει τη γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από το πετρέλαιο, να καθαριστούν οι ακτές από την πίσσα, όπως επίσης και τα βράχια να καθαριστούν χωρίς χημικά. Ακούω το “πόσο χρόνο χρειάζονται, αυτά τα πράγματα για να γίνουν” και σας λέω ότι όταν τελειώσουν οι 30 μέρες που εμείς λέμε ότι θα έχει τελειώσει, να δούμε τι θα έχει μείνει πίσω».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο υποβολής της παραίτησής του, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: «Είπα, το εννοώ και το πιστεύω, ότι όλοι οι υπουργοί, οι παραιτήσεις μας είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Για το θέμα της βύθισης του πλοίου τοποθετήθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε πως μέσα σε τρεισήμισι ώρες είχε γίνει η ανάθεση και ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ήταν αντίστοιχος του γεγονότος.
Φάμελλος: Θα εφαρμοστεί πλήρως ο κανονισμός “Ο ρυπαίνων πληρώνει”
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα κληθεί να αναλάβει το κόστος απορρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού, όπως σαφέστατα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νεκτάριο Σαντορινιό. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ήδη ενεργοποιήθηκαν οι σχετικές προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος, υπ’ αριθ. 148, στη βάση της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Ήδη, από τη Δευτέρα 11/09 το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) έχει ενημερώσει εγγράφως την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την ευθύνη που έχει σχετικά με την απορρύπανση της παράκτιας περιοχής, τις προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες.
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο περιβάλλοντος την κατάσταση ιδιάζουσα, εκτιμώντας ότι συντρέχουν λόγοι εξαίρετης σημασίας και έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ έλαβαν αμέσως εντολή να μεταβούν στο πεδίο, τη Δευτέρα 11/09, εν γνώσει του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Δημάρχου Σαλαμίνας.
Μαζί με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βρέθηκε στο πεδίο, από την πρώτη ημέρα, και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, το οποίο χειρίζεται μείζονα περιστατικά περιβαλλοντικού κινδύνου και ζημίας. Κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Πράσινο Ταμείο θα εγκρίνει την κάλυψη δαπάνης που αφορά στα λειτουργικά έξοδα του σκάφους που έχει κληθεί από την ΕNSA, ενώ, όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, το ποσό θα καταλογιστεί στη συνέχεια στην πλοιοκτήτρια εταιρεία που προκάλεσε την περιβαλλοντική ζημία, η οποία και θα το πληρώσει.
Σχετικά με την αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής, ο Αν. ΥΠΕΝ εκτίμησε ότι η στεγάνωση του δεξαμενόπλοιου, αποτρέπει νέο περιστατικό διαφυγής πετρελαιοειδών και υπογράμμισε ότι επείγει η άντληση των υπολειμμάτων που έχουν εγκλωβιστεί στα φράγματα, ώστε να μην έχουμε επιπτώσεις στο θαλάσσιο νερό, άρα και στις ακτές κολύμβησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι απόλυτα εφικτό ως προς την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της περιοχής”.
Στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε ότι οι τρεις χώρες εκπονούν από κοινού σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2017, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την τριήμερη (11/09 – 13/09/2017) προγραμματισμένη επίσκεψη του Αν. ΥΠΕΝ στο Ισραήλ.
Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΕΝ και του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme, Mediterranean Action Plan – UNEP/MAP), σε σημαντικά ζητήματα για το περιβάλλον της Μεσογείου, θα συζητηθούν σε σημερινή σύσκεψη του Υπουργείου Ναυτιλίας και τουΥΠΕΝ, παρουσία του Συντονιστή του UNEP/MAP, Γκαετάνο Λεόνε, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, σε ολόκληρη την Μεσόγειο.
Η εκτίμηση από την πλευρά του υπουργείου είναι ότι η απόκριση στο περιστατικό ήταν άμεση, όπως και ο συντονισμός. Επιπλέον, η επιθεώρηση του περιστατικού και η έκτασή του δεν επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό της καταστροφής. Η βελτίωση των συνθηκών που διαπιστώθηκε στην περιοχή του ναυαγίου και η σφράγιση του πλοίου, δίνει τη δυνατότητα να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις ως διαχειρίσιμες και αναστρέψιμες.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνεται ότι θα συνεχιστεί η εντατική παρακολούθηση των οικολογικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων στην παράκτια και θαλάσσια ζώνη, ώστε να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό το οικολογικό αποτύπωμα του συμβάντος.
«Η αντίδραση του υπουργείου και του λιμενικού ήταν άμεση» ανέφερε από τη μεριά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινίος.
(Φωτό: Sooc)