Κουμουτσάκος: Μέχρι τέλος του έτους θα αλλάξει το πλαίσιο για το άσυλο

Κουμουτσάκος: Μέχρι τέλος του έτους θα αλλάξει το πλαίσιο για το άσυλο
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβερνήσεως στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προανήγγειλε επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και πρόγραμμα επιστροφών, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ. Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ για Μόρια, Σάμο, Ελληνικό και Ειδομένη.

Τους στόχους και δράσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, με έμφαση στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την αύξηση επιστροφών στην Τουρκία, παρουσίασε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

“Η αδιαφορία και η υποτίμηση της ασφάλειας αποβαίνει τελικά σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το επιβεβαιώνουν η Μόρια, το Βαθύ και πριν μερικά χρόνια η απαράδεκτη εικόνα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και η δαντική εικόνα στην Ειδομένη” είπε ο κ.Κουμουτσάκος εξαπολύοντας επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για μετανάστες που λιάζονται.

“Η ιδεοληπτική χαλαρότητα τελικά συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Προσβάλει τα δικαιώματα τόσο εκείνων που έρχονται αλλά και το δικαίωμα των Ελλήνων να ζουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια σε περιβάλλον κοινωνικής ηρεμίας προκειμένου να υπάρξει οικονομικής ανάπτυξης” είπε ο κ.Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

“Απέναντι στην ιδεολογική χαλαρότητα, εμείς προτάσσουμε την δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες.”

Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε τις δράσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό:

“ 1. Η ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο. Με αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού όπου κρίνεται απαραίτητο στα νομοθετημένα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό τονώνουμε τη συνεργασία με τη FRONTEX και τον ΔΟΜ.

2. Μέχρι τα τέλη του έτους, αναμορφώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου, ώστε να εξετάζονται ταχύτερα οι αιτήσεις των αιτούντων άσυλο και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου.

Με τον ίδιο σκοπό προχωράμε στη ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό. Εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την EASO και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Επίσης, υπάρχει η βούληση για την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα.

Το προηγούμενο διάστημα η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό εφαρμογής, με αποτέλεσμα να χάνει η χώρα την αξιοπιστία της όχι μόνον απέναντι στην ΕΕ αλλά και στην Τουρκία που το επικαλείται όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με την κριτική μας για ελλειμματική εκ μέρους της εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

3. Βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

4. Ειδικά στη Σάμο, για τη καλύτερη διαχείριση, της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και με σκοπό να αποσυμφορηθεί το ταχύτερο δυνατό το νησί με αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών που πρέπει να επιστραφούν, προχωράμε στη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας της Σάμου, που αυτή τη στιγμή μοιάζει με πολιορκημένη πόλη.

Προχωρούμε επίσης στην υλοποίηση της απόφασης για προσωπικό ασφαλείας σε δομές ενδοχώρας.”

Στο εξωτερικό μέτωπο, ο κ.Κουμουτσάκος τόνισε: “Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.”

Ανέφερε ότι την Πέμπτη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Ελσίνκι, τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, ότι δεν αντέχει άλλο και πως για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός ουσιαστικού μηχανισμού αλληλεγγύης, για να ελαφρύνει το βάρος που φέρει η πατρίδα μας όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα μέχρι την οριστικοποίηση του νέου νομικού πλαισίου «Δουβλίνο 4» και του κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

“Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να περιλαμβάνει δικαιότερες ανακατανομές και αποτελεσματικότερες εισφορές.

1. Μηχανισμό αξιολόγησης και αντίμετρων για τις τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται στον τομέα των επιστροφών και της πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης.

2.Αμοιβαία αναγνώριση επιστροφών.

3. Περισσότερες Επιχειρήσεις Επιστροφής, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα στις επιστροφές και ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος” ανέφερε και πρόσθεσε:

“Επιπλέον, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις διμερείς συνεργασίες στον τομέα της μετανάστευσης.

Επιμένουμε στην πλήρη εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Περιμένουμε καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Εκρίζωση των δικτύων των παράνομων διακινητών, καλύτερη επιτήρηση και αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Καθώς και αποτροπή δημιουργίας νέων μεταναστευτικών οδών όπως αυτή Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα