Κυβέρνηση: Ο νόμος Παππά θα αλλάξει μόνο αφού δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό του ΣτΕ

Κυβέρνηση: Ο νόμος Παππά θα αλλάξει μόνο αφού δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό του ΣτΕ
Press conference by the Ministers of State Nikos Pappas, in Athens, on June 7, 2016 / , , 7 , 2016 Nikos Libertas

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι σήμερα θα φέρει στη Βουλή μόνο τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α που αφορούσε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία

Στην αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, το οποίο μετέφερε την αρμοδιότητα αδειοδότησης από το ΕΣΡ προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα περιμένει τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ για να προχωρήσει σε συνολική αλλαγή του νόμου.

«Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον Υπουργό Επικρατείας.

Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ», δήλωσε ειδικότερα στο Real FM ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Η ΝΔ όμως έχει πει ότι δε συναινεί στη συγκρότηση ΕΣΡ, εάν η κυβέρνηση δεν καταργήσει το νόμο Παππά (κάτι άλλωστε που συμπεριλαμβάνει η ίδια στη δική της νομοθετική πρόταση, την οποια παρουσιάζει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο) και άρα επιβεβαιώνεται το διαφαινόμενο ήδη αδιέξοδο στη Διάσκεψη των Προέδρων σήμερα το απόγευμα.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως υποστήριζαν ότι “δεν έχει απομείνει πλέον φύλλο συκής στη ΝΔ” και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επικαλείται ως λόγο άρνησης την κατάργηση του νόμου Παππά αφού ήδη αναστέλλεται η λειτουργία του κρίσιμου άρθρου 2Α που αφορά στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων απο το ΕΣΡ και το οποίο φέρεται ως βασικός λόγος της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα, επαναλαμβάνοντας πως όταν δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό του ΣτΕ θα γίνουν και οι οριστικές και μόνιμες αλλαγές στο νόμο.

Σχεδόν έτοιμη είναι εν τω μεταξύ και η νομοθετική ρύθμιση για τις βεβαιώσεις λειτουργίας, η οποία θα κατατεθεί μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ενδεχομένως και απόψε.

«Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα σήμαινε επιστροφή στο παλαιό καθεστώς με μια άνευ όρων υπογραφή παράτασης της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Στο Μαξίμου υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά στο σύνολό του, αλλά μόνο το άρθρο 2Α (που μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο αρμόδιο υπουργείο) και για αυτό προετοιμάζει νομοσχέδιο μόνο για το μεσοδιάστημα. Πως, δηλαδή, μπορεί να καλυφθεί το κενό από τώρα μέχρι την διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού.

Οι βεβαιώσεις λειτουργίας θα βασίζονται στον νόμο Παππά και τις προϋποθέσεις που βάζει (τραπεζική – ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα, ελάχιστος αριθμός 400 απασχολουμένων, τεχνολογικός εξοπλισμός, κτιριακές υποδομές). Αίτηση θα μπορεί να καταθέσει οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις και το τίμημα αναμένεται να ανέρχεται στα 6-7 εκατομμύρια ετησίως.

Το μόνο «παραθυράκι» που αφήνουν ανοιχτό για μην προχωρήσει το νομοσχέδιο είναι το ΕΣΡ τελικά να συγκροτηθεί και με «ανοχή» να αναλάβει και τη διαδικασία των προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας, μέχρι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός. Ενδεχόμενο όμως μάλλον απίθανο, αφού χωρις τη ΝΔ δε συγκεντρώνεται η απαιτούμενη ευρεία πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα