Τέσσερα λεπτά κακοποιητικού λόγου στην εκπομπή της Τσολάκη στο Open

Διαβάζεται σε 3'
Τέσσερα λεπτά κακοποιητικού λόγου στην εκπομπή της Τσολάκη στο Open
Ελένη Τσολάκη Glomex

Μια (ακόμη) στιγμή ντροπής για την ελληνική τηλεόραση, αυτή τη φορά μέσα από τη συχνότητα του Open.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ένα θλιβερό μπαράζ ομοφοβικών δηλώσεων από διάφορους τηλεμαϊντανούς, οι οποίοι καλούνται από (πρωινές) εκπομπές, με μοναδικό στόχο να εκφράσουν απαράδεκτες θέσεις, σε μια προσπάθεια των τηλεοπτικών σταθμών να χτυπήσουν νούμερα, “πουλώντας” ρατσισμό και μισαλλοδοξία στο τηλεοπτικό κοινό.

Μέσα σε αυτές ήρθε να προστεθεί μια ακόμη δήλωση ντροπής, του γνωστού για τις ομοφοβικές του δηλώσεις, επιχειρηματία Αργύρη Παπαργυρόπουλου, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη στο Open, είπε μέσα σε όλα ότι ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ έχει φίλους ομοφυλόφιλους, αλλά την ίδια στιγμή θεωρεί ότι είναι ΟΚ να τους αποκαλεί “αδελφούλες”.

Ο ίδιος θεώρησε επίσης ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να διηγηθεί μια ιστορία, κατά την οποία ισχυρίστηκε ότι “ξεφτιλίστηκε”, “έπλενε το στόμα του με νερό” και έδωσε και μια κλωτσιά σε έναν φίλο του, ο οποίος – κατά τα λεγόμενα του κυρίου- προσπάθησε να τον φιλήσει.

Φυσικά και όλες αυτές οι κακοποιητικές λέξεις προβλήθηκαν χωρίς καν να μπει κανένα “μπιπ”, (όχι ότι θα άλλαζε κάτι σημαντικά), αλλά την ίδια ώρα, στο παρελθόν διάφοροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν επιλέξει να βάλουν “μπιπ” στις λέξεις “σεξ” και “λεσβία”.

Χαρακτηριστικά ο Παπαργυρόπουλος είπε: «Μεγάλωσα μέσα στην πιάτσα, στο Μεταξουργείο. Παρακολούθησα όλη αυτή τη σταδιοδρομία που έγινε με τους ομοφυλόφιλους, με τις αδελφούλες, με το αδελφάτο, αυτό το κίνημα, το οποίο εμένα, και στο μαγαζί μου μέσα είχα και φίλους είχα και στο σπίτι μου έμπαιναν. Θα σου πω περιστατικό με έναν φίλο μου, μεγάλο ζεν πρεμιέ στην Ελλάδα. Το ήξερα ότι είναι ομοφυλόφιλος. Και μια ημέρα με έπιασε και με φίλησε στο στόμα ξαφνικά. Μέχρι να προλάβω, του έχωσα μια κλωτσιά του κερατά εκεί στις σκάλες. Ξεφτιλίστηκα, μπήκα μέσα και πλενόμουν με νερό».

Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος της εκπομπής του Open, στην προσπάθειά του να κάνει τον Παπαργυρόπουλο να εξαπολύσει τον γνωστό οχετό του, τον ρώτησε χωρίς ντροπή αν γνωρίζει άτομα της σόουμπιζ που έχουν οικογένεια και παιδιά, τα οποία όμως μυστικά “έχουν παρεκτροπή στην ερωτική τους ζωή”.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να πούμε τόσο στον δημοσιογράφο, όσο και στους ανθρώπους του Open που επέτρεψαν να βγει στον “αέρα” αυτή η ερώτηση, ότι η λέξη “παρεκτρέπομαι” αφορά την πράξη κατά την οποία κάποιο πρόσωπο συμπεριφέρεται ή ενεργεί με τρόπο που δεν είναι ευπρεπής, κόσμιος και αποδεκτός.

Και τα ερωτήματα είναι δύο: Γιατί το Open και γενικότερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν -σε καθημερινή βάση- βήμα σε (ομοφοβικούς) straight ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι θα εκφράσουν ρατσιστικό λόγο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; Και, εν προκειμένω, από τη στιγμή που η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη, γιατί δεν “έκοψαν” τα σημεία κακοποιητικού λόγου της συνέντευξης και αντ’ αυτού επιλέγουν να προβάλουν άθλιες και ρατσιστικές δηλώσεις σε ένα σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας;

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να βάλει άμεσα φρένο σε αυτό το όργιο στιγματισμού κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, παρεμβαίνοντας στο κακοποιητικό περιεχόμενο που προβάλλουν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης. Άλλωστε, αυτό το περιεχόμενο -να ξαναπούμε- ότι πρόκειται για μια ρατσιστική ρητορική, η οποία αποτελεί πράξη που διώκεται από τον νόμο αυτεπάγγελτα (Άρθρο 1 ΝΟΜΟΣ 4285/2014 με ισχύ την 10/9/2014).

Οι ομοφοβικές δηλώσεις Παπαργυρόπουλου στο Open

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα