Παπακωνσταντίνου για ''Λίστα Λαγκάρντ'': ''Έχασα το CD. Λυπάμαι...''

ΒΟΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009/ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009/ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο πρώην υπουργός ''καρφώνει'' τους Καπελέρη και Διώτη, ενώ αποκαλύπτει την πορεία της λίστας. Παραδέχεται πως δε γνωρίζει που βρίσκεται το αυθεντικό CD

Το επεισόδιο της ''Λίστας Λαγκάρντ'' συνεχίζεται, με τους πρωταγωνιστές να επισκέπτονται τη Βουλή, ώστε να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους για την υπόθεση.

Το πρωί της Τέταρτης ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρέθηκε στη Βουλή για να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη '' Λίστα Λαγκάρντ''.

ADVERTISING

Η επίμαχη λίστα τού παραδόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι παρέδωσε τη λίστα κατά ένα τμήμα της στα χέρια του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και εξ ολοκλήρου στα χέρια του τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη.

Αναφορικά με την καθυστερημένη δράση του ΣΔΟΕ αναφέρει: ''Δεκέμβριο του 2009 ενημερώθηκα από την αρμόδια Υπηρεσία ότι είχαν παραλάβει προ αρκετών μηνών από την Φορολογική Αρχή της Γερμανίας, ενώ το επίσημο πόρισμα εστάλη 14 μήνες μετά.''

Διαβάστε το χρονικό των αποκαλύψεων

Δόθηκαν 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη για διερεύνηση

''Έδωσα εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών, να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του. Κατόπιν συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο Αξιωματούχο το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα'', συμπληρώνει.

''Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσο δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις''.

Αναφέρεται στην έλλειψη αποτελεσμάτων από την έρευνα του κ. Καπελέρη και την παράδοση των στοιχείων στον αντικαταστάτη του , κ. Διώτη.

''Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ''.

''Έχασα το CD. Αυτή είναι η αλήθεια''

Να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι έχει χάσει το πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ, που έφτασε στην Ελλάδα μέσα σε διπλωματικό σάκο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι το είχε εμπιστευθεί σε συνεργάτες του γραφείου του κι ότι τώρα δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται. ''Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια'' συμπλήρωσε απολογητικά.

Διαψεύδει τα περί αλλοίωσης

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. ''Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας,'' τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

''Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές''.

Υπενθυμίζεται πως σ την Επιτροπή έχουν ήδη καταθέσει οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το 2009 και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Παπακωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στη Βουλή ο Παπακωνσταντίνου για τη ''Λίστα Λαγκάρντ''

Κατάθεση Βενιζέλου "καίει" τον Παπακωνσταντίνου: Δεν ξέρω αν πήρα την πραγματική "λίστα Λαγκάρντ"

Καπελέρης και Διώτης θα καταθέσουν ως ύποπτοι για τη "λίστα Λαγκαρντ"

SHARE:

24Media Network