Τσίπρας για Γεωργιάδη και Paradise Papers: ‘Αλλο Θράκη και άλλο νησιά Κέιμαν

Τσίπρας για Γεωργιάδη και Paradise Papers: ‘Αλλο Θράκη και άλλο νησιά Κέιμαν

Μετά την ανακοίνωση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος χθες, ο πρωθυπουργός μιλά απόψε στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κομοτηνή: «Η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στο Προσκήνιο»

Στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κομοτηνή: «Η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στο Προσκήνιο» πραγματοποιεί ομιλία απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για την διανομή κοινωνικού μερίσματος που θα φτάσει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα ο πρωθυπουργός στέλνει εκ νέου μήνυμα πως «τα δύσκολα είναι πίσω μας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι τη συζήτηση ανά περιφέρεια “την κάνουμε εμείς που δεν έχουμε περιφερειάρχες και δημάρχους που να τους θεωρούμε δικούς μας αλλά η άποψη μας είναι ότι τα προβλήματα είναι δικά μας ολονών” και άφησε αιχμές κατά της ΝΔ λέγοντας: “κάποιοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη απο το να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια”.

Το συνέδριο αυτό θα δώσει τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, αποτελεί ευκαιρία για όλους μας, επισήμανε ο κ.Τσίπρας.

“Από το πως αντιμετωπίζει κάποιος τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της ίδιας της χώρας να ανοίξει δρόμους ανάπτυξης και πρωτοβουλίες όπως το κοινωνικό μέρισμα που ανακοινώθηκε χθες, από το πως αντιμετωπίζει το θέμα της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των off shore κρίνεται. Αποδεικνύει ποια σχολή σκέψης εκπροσωπεί. Ο καθένας καταλαβαίνε τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και τα νησιά Κέιμαν”, σχολιασε ο κ.Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στη συνέντευξη του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σήμερα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» ότι «Στον παγκόσμιο καπιταλισμό όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις, έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα», αναφερόμενος στα Paradise Papers.

“Κάποιοι θέλησαν να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα λεφτά σε φορολογικους παραδείσους αποτελεί ηθικό δικαίωμα. Εάν βρεθήκαμε ως χώρα στο σημείο της χρεοκοπίας δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες ή γιατί ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας, αλλά γιατί υπήρχαν δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας και από την άλλη η Ελλάδα της διαφθοράς. Η δεύτερη κοίταζε πάντα πως θα απομυζήσει τον κόπο και τις δυνατότητες της πρώτης. Τώρα έχουμε και την άποψη ότι εκτός από νόμιμη αυτή η λεηλασία ήταν και ηθική. Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης. Δε θα την αφήσουμε να επιστρέψει” τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψει στους παραδείσους των λίγων να γίνουν η κόλαση των πολλών.

Είπε επίσης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης: “Με βλέπετε δεύτερη φορά ως πρωθυπουργο και θα με ξαναδείτε μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν το 2019.”

Υπογράμμισε ότι: “Η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βγαίνει από το καθεστώς περιθωριοποίησης και μετατρέπεται σε πόλο εξελίξεων αξιοποιώντας και ισχυροποιώντας την θέση της Ελλάδας στη ΝA Ευρώπη” και αναφέρθηκε καταρχήν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Η είσοδος νέων ανθρώπων στην παραγωγή και η στήριξη νέων συνεργατικών και υγιών σχημάτων, είναι τα δύο βασικά κλειδιά σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που ανέφερε επίσης: “Στον πρωτογενή τομέα παραλάβαμε χρέη για οφειλόμενες επιδοτήσεις, που εκκρεμούσαν από το 2008. Γι’ αυτό, δώσαμε προτεραιότητα στην καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες εις βάρος των αγροτών και μονομέρειες υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.”

Οσον αφορά στα λιπάσματα Κομοτηνής στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας, η εφαρμογή δηλαδή των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και η εξυγίανση και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, βάζοντας ξανά την επιχείρηση στο χάρτη, σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

“Οσον αφορά στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η κακοδιοίκηση των προηγούμενων διοικήσεων την οδήγησε σε χρεοκοπία αποφασίζοντας τελικά το ξεπούλημα, Εμείς από την πρώτη στιγμή καταβάλαμε τιτάνιο αγώνα να στηρίξουμε την ΕΒΖ, η οποία βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο μετοχικό καθεστώς . Ανοιξαν όμως τα εργοστάσια και στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη διώξεις κατά στελεχών της ΕΒΖ. Θα συνεχίσουμε με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κρατηθεί ζωντανή η ΕΒΖ, η λειτουργία της οποιας αφορά ολόκληρη την περιοχή αλλά και τη χώρα. Είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στον αγροτικό χώρα”, πρόσθεσε.

“Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Η Αλεξανδρούπολη αποκτά βαρύνουσα σημασία στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, τόνισε ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στους αγωγούς φυσικού αερίου και επισημαίνοντας ότι δίνουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία.

“Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο”, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε τον κεντρικό ρόλο που παίζει στο σχέδιο αυτό ο TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.Τόνισε ότι παρότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% του αγωγού, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020.

Πρόσθεσε ότι προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του IGB, που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας.

Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο: Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Εκτός από το φυσικό αέριο αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή (ο κ.Τσίπρας είχε επισκεφθεί σήμερα θερμοκήπιο που θερμαίνεται με τέτοιες μεθόδους) μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής.

Θα έρθει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο – τομή για τις ενεργειακές κοινότητες, που θα δίνει δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά σχήματα ως παραγωγοί ενέργειας με συμψηφισμό της ενέργειας που παράγουν με τη συνολική ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

“Η  Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας προχωράει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις, καθώς αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις & τους τελικούς καταναλωτές”, σημείωσε επίσης.

Ανακοίνωσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατ. Είπε πως το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40,000,000 ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί.

“Η κυβέρνησή υλοποιεί με συστηματικό τρόπο ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων και των ανισοτήτων που αφορούν τον μειονοτικό πληθυσμό, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία – όπως για παράδειγμα στο μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης. Eνισχύουμε – όπου αυτό είναι αναγκαίο- τις προσπάθειες για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια.”

Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε το σεβασμο της πολιτείας προς την ιδαίτερη πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα της μειονότητας και ανακοίνωσε ότι θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση που θα υπηρετεί πέντε στόχους:

1. Θα κάνει τη δικαιοδοσία του μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια

2. Θα ορίζει ότι τα αστικά δικαστήρια θα έχουν τεκμήριο δικαιοδοσίας

3. Θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με τους αναγκαίους κανόνες, ώστε ο μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητες του σε συγκεκριμένο πλαίσιο, που θα προστατεύει τα δικαιώματα των διαδίκων

4. Οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας θα καθορίζονται απο τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, με τη δυνατότητα κάποιος να μπορεί να επιλέξει εγγράφως διαφορετικά

5. Όλες οι δημόσιες διαθήκες μέχρι σήμερα είναι ισχυρές και εφαρμόζονται

“Ειμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για να βελτιωθεί η πρόταση” επισήμανε ο κ.Τσίπρας, προαναγγέλοντας διάλογο με το υπουργείο Παιδείας και τονισε: “Οι αλλαγές που επιδιώκουμε είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία. Κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η κοινωνική μας συνοχή.”

“Ο χώρος της δημόσιας υγείας λεηλατήθηκε και πριν τα μνημόνια και μετά από τους αετονύχηδες, από τα ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις Νοβάρτις”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε σημαντική παρέμβαση τη συμφωνία με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.

“Εξασφαλίσαμε τη δημοσιονομική ισορροπία και βγαίνουμε από την ομηρία”, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: “Δε θα περιμένουμε τον Αυγουστο του 2018, οπότε θα ξεκλειδώσουν οι καγκελόπορτες για την έξοδο από το πρόγραμμα, ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα αφορά ένα άλλο μοντέλο συνεννόησης”. Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζεται συνεννόηση, συναίνεση, σύνθεση, ενώ είπε ότι η απλή αναλογική είναι ένα μοντέλο που θα θεσμοθετεί την ανάγκη συνεννόησης πρέπει να εφαρμοστεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

“Είναι ορατό το ξέφωτο το ίσωμα, δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι δυσκολιες και οι ανηφόρες, όμως όσο και να ελπίζουν κάποιοι ότι στο τέλος της διαδρομής θα σκοντάψουμε, δε σκοντάψαμε στα δύσκολα, τώρα θα τελειώσουμε τη διαδρομή”, είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Από τον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter ανέβηκε μάλιστα και φωτογραφία της αίθουσας πριν ξεκινήσει η ομιλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα