Μάχη στη Βουλή για τους φόρους της “μεσαίας τάξης”

Διαβάζεται σε 3'
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής,
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, Eurokinissi @Γιώργος Κονταρίνης

Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης θα μιλήσουν στο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής με το βλέμμα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσημη πρώτη για τη “Νέα Αριστερά” με την ομιλία Χαρίτση.

Σε μάχη πολιτικών αρχηγών για τους φόρους (και τις ψήφους) της λεγόμενης “μεσαίας τάξης” αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο σήμερα στις 11 το πρωί, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να παρέμβουν στη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλος και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου κατηγορεί τη ΝΔ ότι με το φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, “τελειώνει” τη μεσαία τάξη. Και φυσικά διεκδικεί τους ψηφοφόρους αυτούς για λογαριασμό του. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος, υποσχόμενος αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ και ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου κατά της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει και την επίσημη κοινοβουλευτική πρεμιέρα για το νέο κόμμα “Νέα Αριστερά”, καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να μιλήσει στη Βουλή αύριο Πέμπτη, ημέρα ψήφισης.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του αναμένεται να επικαλεστεί τις αλλαγές που έγιναν στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών μετά τη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ακούει την κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως δεν θα αφήσει το “μαστίγιο” με επιχείρημα την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής.

Που “ποντάρει” η ΝΔ

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξάλλου θεωρούν ότι πέρα από τους ίδιους τους “θιγόμενους” ελεύθερους επαγγελματίες, οι υπόλοιποι πολίτες επιδοκιμάζουν τις ρυθμίσεις. Επικαλούνται δε σε κάθε ευκαιρία το γεγονός ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν έσοδα μικρότερα από τον κατώτατο μισθό, ακόμη και όταν πχ έχουν επιχείρηση με αρκετούς εργαζόμενους.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό, ενθυμούμενη αίφνης ότι δεν μπορούν μισθωτοί και συνταξιούχοι να είναι τα συνήθη “φορολογικά υποζύγια”. Στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί πάντως να επικρατεί ανησυχία, καθώς πχ οι δικηγόροι που αντιδρούν έντονα αποτελούν παραδοσιακό γαλάζιο ακροατήριο. Ενώ πολλοί θυμούνται ότι η κόντρα με τους ταξιτζήδες το 2015 είχε κοστίσει στη ΝΔ.

Οι πιο ψύχραιμοι όμως εκτιμούν ότι “παλιοί γνώριμοι” της ΝΔ, όπως ο Θύμιος Λυμπερόπουλος που μίλησε χθες ως μέλος του ΔΣ του ΣΑΤΑ στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, δεν έχουν πλέον την ισχύ που διέθεταν στο παρελθόν, καθώς το τοπίο στον κλάδο έχει αλλάξει. Οι δικηγόροι όμως αποτελούν μία υπολογίσιμη δύναμη και στο γαλάζιο στρατόπεδο φοβούνται την αλλαγή εκλογικής στάσης. Οι πιο κυνικοί πάντως θεωρούν ότι δεν υπάρχει ούτως ή άλλως εναλλακτική για ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, οι οποίοι δεν συνηθίζουν να ρίχνουν ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά κυβερνησιμότητας.

Ανησυχία για τα “χρωματιστά” τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Εν τω μεταξύ, ήδη υπάρχει έντονη ανησυχία για τα νέα “χρωματιστά” τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό καθώς ουσιαστικά επανέρχεται η “αμαρτωλή” ρήτρα αναπροσαρμογής με άλλο όνομα (“μηχανισμός διακύμανσης”), ο οποίος θα ενεργοποιείται κατ’ επιλογή της εταιρείας. Οι καταναλωτές μάλιστα καλούνται να υπολογίσουν την “πλέον συμφέρουσα τιμή” με βάση ένα πολύπλοκο μαθηματικό τύπο και την κίνηση της αγοράς ενέργειας… Διαφορετικά, έχουν να επιλέξουν από σταθερό τιμολόγιο, το οποίο θα είναι όμως σημαντικά πιο ακριβό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα